Lisäravinteet

Heraproteiini | Hyödyt ja muuta tietoa

Heraproteiini | Kuinka se toimii? Onko se hyväksi sinulle?

Hera on juuston tekoprosessissa maitorahkasta irtoavaa nestettä ja se on yksi maidon isoimpia komponentteja. Heran vahvan aminohappoprofiilin ja sen nopean ja helpon imeytymisen takia sitä pidetään ”täydellisenä” proteiinina. Nopean imeytymisensä vuoksi heraproteiini sopii erityisen hyvin tilanteisiin, jolloin keho tarvitsee ravinteita nopeasti, kuten esimerkiksi harjoittelun jälkeen.

Heran on todettu parantavan lihasproteiinisynteesiä, vähentävän proteiinin hajoamista, auttavan rasvanpoltossa, parantavan insuliiniherkkyyttä, vähentävän nälän tunnetta ja edistävän immuunijärjestelmän toimintaa. Heran on todettu myös edistävän kehon glutationituotantoa. Glutationi on erittäin vahva antioksidantti.

Heraproteiinityypit

Herakonsentraatti

Herakonsentraatti sisältää tyypillisesti prosentuaalisesti vähiten proteiinia per 100g. Tämä johtuu siitä, että konsentraatti käy läpi vähiten prosessointivaiheita alkutuotteesta lopputuotteeseen. Hyvälaatuinen herakonsentraatti sisältää 75% proteiinia per annos (Myprotein Impact Whey -heraproteiini sisältää yli 80%!)

Heraproteiini-isolaatti

Heraisolaatti sisältää suuremman prosentuaalisen määrän proteiinia per annos. Heraisolaattia tuotetaan prosessoimalla ja puhdistamalla herakonsentraatti pidemmälle käyttäen tekniikoita kuten poikittaisvirtaus mikrosuodatus, ultrasuodatus, käänteinen osmoosi tai nanosuodatus. Konsentraatin ja isolaatin imeytymisnopeus on tyypillisesti sama, mutta mikäli haluat enemmän proteiinia per annos, on isolaatti sinulle parempi vaihtoehto.

Herahydrolysaatti

Herahydrolysaatti tuotetaan pilkkomalla isolaatti pienemmiksi peptideiksi, jotka imeytyvät verenkiertoon erittäin nopeasti.

On tärkeää huomauttaa, että vaikka tässä valossa konsentraatti näyttää huonolaatuiselta verrattuna isolaattiin ja hydrolysaattiin, se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Konsentraatti sisältää nimittäin myös immuniteettia parantavia ominaisuuksia.

Ovatko nämä heraproteiinityypit hyväksi sinulle?

Useat heran bioaktiiviset osat edistävät immuunijärjestelmän toimintaa; kuten beetalaktoglobuliini, alfalaktalbumiini, glykomakropeptidit ja laktoferriini. Kun heraa jatkokäsitellään isolaatiksi, osa näistä immuunijärjestelmää tukevista osista katoaa suuremman proteiinipitoisuuden tieltä.

Tästä syystä ei ole olemassa oikeaa tai väärää proteiinityyppiä:

  • Konsentraatti immuunijärjestelmän ja terveyden kannalta.
  • Isolaatti korkeamman proteiinipitoisuuden takia.
  • Hydrolysaatti nopeamman imeytymisen kannalta.

Kuinka heraproteiini toimii ja miten tehokasta se on? Onko heraproteiini hyväksi sinulle?

Normaalisti kehosi on treenin aikana negatiivisessa nettoproteiinitasapainossa johtuen siitä, että uusien proteiinien synteesi pysähtyy ja treenin pidentyessä proteiinin hajoaminen lisääntyy. Suorituksen päättymisen jälkeen lihasproteiinisynteesi alkaa pikkuhiljaa taas kasvaa ja hajoaminen vähenee. Tämä johtaa positiiviseen typpitasapainoon.

Heraproteiinin ja aminohappolisien käytöllä voit lisätä proteiinisynteesiä lihaksissa ja vähentää proteiinin hajoamista. Heraproteiinin käytöllä siis saavutetaan korkeampi nettoproteiinitasapaino, mikä voi johtaa lihasmassan kasvuun ja voiman hankintaan sekä palautumiseen.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että heraproteiinin käyttö treenin jälkeen on erittäin tärkeää lihasproteiinisynteesin, proteiinin hajoamisen, positiivisen nettoproteiinitasapainon luomisen ja vahingoittuneen lihaskudoksen korjauksen optimoimiseksi.

Mikä heraproteiinivalmiste sopii minulle parhaiten?

Heraproteiinivalmistetta valitessasi mieti seuraavia asioita:

1) Mitkä ovat tavoitteesi?

Konsentraatti sisältää enemmän kaloreita, rasvaa ja hiilihydraatteja kuin isolaatti ja hydrolysaatti. Tämä saattaa haitata päivittäistä makroravinnetavoitettasi. Isolaatti ja hydrolysaatti sisältävät myös enemmän proteiinia kuin konsentraatti. Konsentraatti tosin sisältää enemmän terveyttä edistäviä komponentteja.

2) Koska ajattelit käyttää heraproteiinia?

Käytit heraproteiinia sitten ennen tai jälkeen harjoittelun tai vaikka treenin aikana, mitä nopeampi imeytymien sitä varmemmin aminohapot pääsevät hommiin oikeaan aikaan. Konsentraatin ja isolaatin imeytyminen on yhtä nopeaa ja sopivat hyvin käytettäviksi päivän aikana tai harjoittelun jälkeen, mutta mikäli haluat erittäin nopean imeytymisen ja päästä tuloksissa uudelle tasolle, saattaa hydrolysaatti olla oikea valinta.

3) Mikä on budjettisi?

Koska konsentraatti ei vaadi niin paljoa prosessointia, on sen tuottaminen halvempaa ja siitä johtuen sen hintakin on halvempi kuin isolaatin. Hydrolysaatti on samoista syistä kallein heraproteiinityyppi.

4) Onko sinulla allergioita?

Jotkut konsentraatit sisältävät laktoosia, isolaatit vain erittäin harvoissa tapauksissa.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiMyprotein

Myprotein

Writer and expert


Haluatko tietoa mahtavista tarjouksistamme? Tilaa uutiskirjeemme Tilaa