Lisäravinteet

Lakritsin terveyshyödyt | lakritsi ja 6 syytä syödä sitä

6 syytä syödä lakritsia | Lakritsin terveyshyödyt

Monelle lakritsi tuo helposti mieleen lapsuuden tai viikonlopun herkutteluhetken. Lakritsi on yleensä löydettävissä kaupan karkkihyllyltä, mutta nykyään sitä näkee myös jätskialtaissa sekä maitohyllyllä, jossa lakritsia on esimerkiksi lisättynä proteiinirahkoihin tai -juomiin. Monelle lakritsi on myös suuri pahe jolle aina tasaisin väliajoin antaudutaan. Lakritsilla on kuitenkin runsaasti terveyshyötyjä ja sitä on käytetty lääkkeenä sekä ruokana jo ennen sen rantautumista kaupan karkkihyllylle. Lakritsi ei ole myöskään vain pohjoismaissa nautittu karkki, vaikkakin harva ymmärtää sen erikoista ja suolaista makua muualla, vaan sitä on käytetty yli 1000 vuotta muualla maailmassa, mutta pääosin sen terveysvaikutusten takia. Mikä siis tekee lakritsista ihmeaineen ja miten se voi vaikuttaa terveyteesi?

lakritsi

Mitä on lakritsi?

Lakritsia saadaan lakritsikasvista (kreik. Glycyrrhiza), joka on eräänlainen palkokasvi tunnettu sen intensiivisestä mausta. Lakritsikasvin kreikkalainen nimi viittaa sen lakritsijuureen. Lakritsikasvista voidaan erottaa hieman makeampi maku, joka on se maku mitä käytetään lakritsissa, jonka maun sinäkin tunnistat. Lakritsin pääaine on noin 30-50% makeampi kuin sokeri. Tämän takia lakritsia käytetään karkeissa tai makeuttajan erityisesti pohjoismaissa sekä Lähi-Idässä. Lakritsikasvi sisältää lakrtisihappoa, jolla on tulehdusta estävä vaikutus ja sen on myös todettu nopeuttavan aineenvaihduntaa.

lakritsi

Lakritsi ja sen hyödyt

Kuten sanottu lakritsi tarjoaa huomattavasti erilaisia terveyshyötyjä. Esimerkkejä näistä hyödyistä jotka saat syömällä lakritsia tai lisäravinteita, joissa on lakritsia on esimerkiksi:

1. Painonpudotus

Lakritsi saattaa olla hyvä tuki ihmisille, jotka haluavat pudottaa painoa tai vähentää rasvan määrää kehossaan. Tutkimukset ovat kuitenkin melko puutteellisia ja asia tarvitsee lisää tutkimuksia, jotta suorasta yhteydestä voidaan olla varmoja. Kuitenkin yhdessä tutkimuksessa, joka tehtiin Marylandin yliopistossa todettiin, että ne koehenkilöt, jotka nauttivat 900mg lakritsiöljyä joka päivä 8 viikon ajan menettivät huomattavasti enemmän rasvamassaa ja painoa, sekä heidän kolesteroliarvonsa laskivat. Voit siis kokeilla jos lakritsilisäravinteista on myös apua sinulle.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että sinun tulisi nyt kävellä kauppaan ja napata käteen ensimmäinen lakritsipussi jonka näet. Lakritsia on monessa eri muodossa ja usein monet karkit eivät edes sisällä niin paljon lakritsia. Suositus onkin panostaa kunnon lisäravinteisii tai luonnonmukaisiin aitoihin lakritsituotteisiin.

2. Stressin lievitys

Pitkään jatkuva stressi voi olla erittäin haitallista keholle sekä mielelle. Kehon kortisoli tasot nousevat jos stressitila jatkuu pitkään ja keho voi uupua. Yksi hyvä keino taistella stressiä vastaan on huolehtia, että ravitsemuspuolesi on kunnossa. On hyvä lisätä erilaisia keinoja tukemaan terveyttä kuten lakritsi.

3. Täynnä ravintoaineita

Lakritsi on myös kaiken lisäksi täynnä vitamiineja sekä kivennäisaineita. Lakritsi sisältää runsaasti B1, B2, B3, B5 sekä E -vitamiinia. Lakritsi on myös oiva lähde kalsiumille, sinkille sekä magnesiumille. Ravitse siis kehoasi tällä maukkaalla ihmekasvilla!

4. Tulehduksen estoon sekä immuunijärjestelmän tueksi

As mentioned earlier Glycyrrhiza contains glycyrrhizic acid which helps improve the immune system of the body. The most common use for the liquorice plant is to battle coughs, colds, and the flu. Liquorice is an herb that has been used for ages as a natural medicine which is why some people still take it when they are sick. You can have a cup of liquorice tea or simply just take a piece of the candy to receive the benefits. Because your stress level is linked to your immune system, your immune system is more vulnerable to attack when you’re overly stressed. Helping reduce your stress response is an indirect way to support your immune system. – by the way, the next time you have a cough or sore throat, try eating some pieces of liquorice and it will have a soothing effect against heartburn. Sounds great, right?

5. Nopeampi aineenvaihdunta

Lakritsin sanotaan parantavan verenkiertoa elimistössä sekä kiihdyttävän aineenvaihduntaa. Sen on myös huomattu vähentävän ruokahalua, joten siitä voi olla apua laihduttamisessa. Lakritsi on kaiken lisäksi myös hyvä jos kärsit alhaisesta verenpaineesta, sillä lakritsi auttaa nostamaan verenpainetta. Jos kuitenkin kärsit jo korkeasta verenpaineesta on suositeltavaa, että et nauti lakritsia liikaa.

6. Vähemmän vatsan ongelmia

Lakritsijuurta on käytetty lääkkeenä 1600-luvulta lähtien auttamaan ruoansulatusongelmien, ummetuksen ja muiden vatsaan liittyvien ongelmien kanssa. Lakristijuurta käytetään vatsahaavojen tai ruokamyrkytyksen hoitamiseen, sillä se tukee vatsan normaalia toimintaa sen happoisuuden avulla. Eli jos kärsit vatsaongelmista kokeile josko lakritsista olisi sinulle apua!

Lakritsin on todettu useissa eri tutkimuksissa pienissä määrin olevan terveydelle hyväksi. Se ei ole vain hyväksi vatsasi toiminnalle, mutta voi myös auttaa sinua laihdutusyrityksessäsi tai tyydyttää kovankin herkkusuun! Lakritsilisäravinteet voivat auttaa sinua nauttimaan elämästä samalla kun saavutat tavoitteesi kuntosi suhteen.

 

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi


https://www.livestrong.com/article/447197-what-are-the-health-benefits-of-glycyrrhiza-glabra/

https://www.healthline.com/health/licorice-the-sweet-root

https://www.organicfacts.net/licorice.htmlDaniela Flaszka

Daniela Flaszka

Writer and expert

Daniela on auktorisoitu 4. tason EHFA Personal Trainer ja kuuluu täten EREPS:in (The European Register of exercise Professionals) auktorisoituihin personal trainereihin. Hän on aikaisemmin saanut Itä-Suomen Yliopistolta todistuksen liikuntalääketieteiden ja terveystieteiden perusteista vuonna 2016. Tällä hetkellä Daniela opiskelee Amsterdamissa urheiluliiketoimintaa ja saa liikuntatieteiden kandidaattinsa vuonna 2020. Tämä koulutus tarjoaa hänelle mahdollisuuden työskennellä johtamisen ja liiketalouden puolella urheilumaailmassa. Daniela nauttii terveellisestä sekä tasapainoisesti elämäntavasta. Urheilu, erityisesti salitreenaaminen, sekä ravitseva ruoka ovat isossa osassa hänen arkipäiväänsä ja hän on myös todella kiinnostunut työskentelystä urheilusektorilla valmistauduttuaan. Daniela uskoo, että tasapaino on avainasemassa terveellisen elämän saavuttamisessa tai ylläpidossa ja siksi on tärkeää kuunnella sekä kehoa kuin mieltä. Lue lisää Danielasta täältä.


Haluatko tietoa mahtavista tarjouksistamme? Tilaa uutiskirjeemme Tilaa