Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Lihottaako kreatiini?

Lihottaako kreatiini?
Laura Myllykoski
Writer and expert1 vuosi Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Kreatiini on laajasti tutkittu ja erittäin suosittu urheilulisäravinne, jota käyttää kaiken tasoiset saliharrastajat. Sen ympärillä on paljon myyttejä, mutta se on ihan luonnollinen aine, jota keho myös itse tuottaa. Tässä artikkelissa käymme läpi hieman enemmän faktoja kreatiinista.Löydät tästä artikkelista seuraavaa:
  • Mitä on kreatiini?
  • Lihottaako kreatiini?
  • Usein kysytyt kysymyket 

https://youtu.be/NclX6EW0pr0

Mitä on kreatiini?

Kreatiini on luonnollinen yhdiste kehossa. Kun se yhdistyy toisen yhdisteen, fosfageenin, kanssa se muodostaa PCr (fosfokreatiini), joka auttaa lihassupistuksessa. Kreatiini auttaa räjähtävissä liikkeissä, joissa ei tarvita happea, eli anaerobisissa harjoituksissa.Kun esimerkiksi kyykkäät, eli teet voimakasta liikettä, joka ei kestä kauan aikaa, keho käyttää kreatiinia tehdäkseen ATP:ta energiaksi. ATP (adenosine triphosphate) on kehon pääenergianlähde. Nopeasti saatavilla oleva energia räjähtävien liikkeiden aikana voi auttaa optimoimaan urheilusuoritusta.  

Aiheuttaako kreatiini painonnousua?

Tämä voi kuulostaa oudolta kysymykseltä ottaen huomioon, että kreatiini on erittäin tehokas lisäravinne lisäämään urheilusuoritusta. Se voi kuitenkin aiheuttaa nesteen kertymistä kehoon, eli se imee lihaksiin vettä saaden ne näyttämään täyteläisimmiltä. Tämä voi aiheuttaa joissain kreatiinin käyttäjissä olon turvonneesta ulkomuodosta.Kreatiini tankkaa räjähtäviä liikkeitä, joissa keho työskentelee vain hetken aikaa. Mutta tämän tyyppiset harjoitukset lisäävät kalorien kulutusta myös harjoituksen jälkeen.1 Ne eivät vain boostaa metaboliaa hetkellisesti, vaan lihasten kehittäminen tällaisilla liikkeillä polttaa rasvaa myös pitkällä tähtäimellä.Kun ihmiset siis kysyvät “lihottaako kreatiini?” vastaus on ei, se ei lihota. Voit ehkä huomata vaa’an luvun hieman nousevan ja tuntea näyttäväsi raskaammalta, mutta lihaksiin kertynyt neste on merkki niiden hyvästä nesteytyksestä, joka on vain hyvä asia. Hyvin nesteytetyt lihakset palautuvat treenistä nopeammin ja kestävät kauemmin väsymättä.1 

Pähkinänkuoressa

Kreatiini on kehossa luonnollisesti esiintyvä yhdiste, joka lisäravinteena auttaa kehoa täyttämään ATP-varastoja, joita se käyttää energiaksi.Kreatiini ei lihota eikä aiheuta painonnousua, mutta se imee enemmän nestettä lihaksiin, joka saa ne näyttämään isommilta ja vaa’an luvun ehkä hieman nousemaan. Kunnollinen nesteytys on tärkeää, käytitpä kreatiinia tai et. Hyvin nesteytetyt lihakset palautuvat ja korjaantuvat nopeammin sekä suoriutuvat paremmin. 

Usein kysytyt kysymykset

Lihottaako kreatiini?

Kreatiini lisää nesteen määrää lihaksissa, joka saa jotkut käyttäjät tuntemaan ulkomuodon turvonneeksi.

Kerryttääkö kreatiini rasvaa kehoon?

Kreatiini ei voi aiheuttaa painonnousua tai rasvan kertymistä kehoon, Se voi aiheuttaa nesteen kertymistä lihaksiin.

Mitä kreatiini on?

Kreatiini on kehossa esiintyvä molekyyli, joka vapauttaa energiaa soluista käyttöön ja auttaa uudelleenrakentamaan solutason energiaa (ATP).
Lisäravinteet

Kreatiini naisille | Hyödyt ja haitat

Kreatiini ei ole vain miehille. Lukuisia terveyshyötyjä tarjoava kreatiini tehostaa treeniä ja auttaa muuttamaan kehonkoostumusta.

Lisäravinteet

Kreatiinitabletit vs. kreatiinijauhe | Imeytyminen ei vaikuta tehoon

Kreatiini on tehokas lisäravinne suorituksen tehostamiseen, mutta onko väliä missä muodossa sen nauttii? Vastauksen tähän löydät tästä artikkelista.

Lisäravinteet

Milloin kreatiinia tulisi käyttää?

Kreatiini on huippusuosittu lisäravinne, mutta sen ympärillä liikkuu liikaa huhupuheita. Lue tästä artikkelista kaikki, mitä sinun tulee tietää kreatiinin käytöstä.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein