Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Lisäravinteet aloittelijalle – kreatiini, aminohapot, proteiini | Treeni & ravitsemus

Lisäravinteet aloittelijalle – kreatiini, aminohapot, proteiini | Treeni & ravitsemus
Rosa Havumaki
Writer and expert6 vuotta Ago
Näytä Rosa Havumaki:n profiili

Lisäravinteet aloittelijalle – tarvitseeko niitä oikeasti?

Moni aloitteleva treenaaja saattaisi kuvitella, että lisäravinteet ovat tarkoitettu vain ammattilaisille ja koville kuntosalitreenaajille. Tämä ajatus voidaan kuitenkin kumota jo heti alkuun. Lisäravinteiden tarkoituksena on varmistaa se, että kehosi on tasapainossa treenaamisen ja ravinnon suhteen. On olemassa monia hyvinkin olennaisia ravintoaineita, joita ei saa päivittäisistä luonnollisista ruoka‐aineista, mutta ovat hyvinkin tärkeässä osassa monipuolista treenaamista. Mistä siis oikein kannattaisi aloittaa? Kokosimme muutamia tärkeitä ja suosituimpia lisäravinteita, joiden avulla jokainen treenaaja pääsee alkuun:

lisäravinteet

Heraproteiinit

Heraproteiini‐isolaatti on proteiinia sen parhaimmassa muodossa. Isolaatit ovat nopeasti imeytyviä proteiineja, joten ne ovat täydellisiä nautittavaksi ennen ja jälkeen harjoittelun.

Heraproteiinikonsentraatti sisältää isolaattien tavoin vähän rasvoja ja hiilihydraatteja, mutta merkittäviä määriä laktoosia. Hera‐konsentraatti on proteiinin perusmuoto, jota käytetään lihasmassan rakentamiseen, verenpaineen alentamiseen ja immuunijärjestelmän tehostamiseen. Hera‐konsentraattia suositellaan nautittavaksi ennen ja jälkeen liikuntaa.

Tuotesuositus: The Whey ‐heraproteiinisekoitus, joka takaa treenaajalle puhtaimman ja parhaimman lopputuloksen lihasten kasvuun ja ylläpitoon. The Whey sisältää kaikkien yllämainittujen heraproteiinien lisäksi ensiluokkaisia ravintoarvoja ja sopii hyvin jokaiselle treenaajalle lähtötasosta riippumatta.

lisäravinteet

Kaseiiniproteiini

Kaseiini on parasta keholle erityisesti yöaikaan, koska sen hajoaminen kestää useamman tunnin. Lisäksi näin varmistetaan se, että myös pitkän syömättömän ajanjakson aikana lihakset saavat tarvitsemiaan aminohappoja palautumista ja uuden lihasmassan rakentamista varten. Korkean glutamiinipitoisuuden ansiosta kaseiiniproteiini auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja nopeuttaa palautumista. Tuotesuositus: Myproteinin Micellar Casein Elite ‐jauhe, joka sopii kaikille urheilijoille jotka etsivät hitaasti vapautuvaa proteiininlähdettä.

Pre‐workout

Pre‐workout lisät yhdistävät useita eri lisäravinteita, jotka on suunniteltu valmistamaan kehosi optimaalista harjoittelua varten. Tällaiset lisät sisältävät yleisimmin kreatiinia, kofeiinia ja BCAA:ta.

lisäravinteet
BCAA

BCAA on lyhenne sanoista branched‐chain amino acids ja tarkoittaa haarautuneita aminohappoketjuja. Tällaiset aminohapot ovat elintärkeitä ravintoaineita, joita elimistö saa proteiineista. Leusiini, isoleusiini ja valiini ovat tärkeässä osassa kehon proteiineja, joiden avulla rakennetaan ja ylläpidetään lihaskudosta.

Kreatiini

Kreatiini on ehkä yksi painonnostajien suosikkituotteista. Se auttaa muodostamaan adenosiinitrifosfaattia (ATP), joka antaa elimistölle energiaa lihaksen supistumiseen. Se auttaa myös ylläpitämään metabolisesti aktiivista vähärasvaista lihaskudosta. Kreatiinin on osoitettu parantavan suorituskykyä, mikä tekee siitä ihanteellisen erityisesti painonnostostoa treenaaville. Tuotesuositus: Myproteinin Mypre 2.0 pre‐workout valmiste, joka toimii todellisena energialatauksena ja boostina jokaiseen treeniin.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Rosa Havumaki
Writer and expert
Näytä Rosa Havumaki:n profiili
Rosalla on EREPS:in (the European Register of exercise Professionals) myöntämä personal trainer koulutus, jonka lisäksi hän on myös suorittanut liikuntalääketieteen ja terveystieteen perusteet Itä-Suomen yliopistossa. Rosa opiskelee tällä hetkellä liikunnanohjaajaksi Haaga-Heliassa Vierumäellä. Tämä koulutus tarjoaa hänelle kyvyt sekä tietotaidon toimia nykypäivän urheilu- ja vapaa-ajan sektorilla. Vierumäen liikunnanohjaajan koulutus on nykyaikainen sekä ammattimainen, jossa jatkuvasti muuttuva ala sekä innovaatiot ovat avainasemassa. Rosan on määrä valmistua vuonna 2019 liikuntatieteiden kandidaatiksi. Rosa on myös kirjoittanut jo reilun vuoden ajan hänen omaa lifestyle-hyvinvointiblogiaan, jossa hän jakaa ruokaan, matkustamisen sekä treenaamiseen liittyviä vinkkejä. Rosan blogiin pääset tästä. Lue lisää Rosasta täältä: https://www.linkedin.com/in/rosa-havum%C3%A4ki-446b91142/.
myprotein