Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Maustamattomat lisäravinteet | Ideoita niiden käyttöön

Maustamattomat lisäravinteet | Ideoita niiden käyttöön
Daniela Flaszka
Writer and expert6 vuotta Ago
Näytä Daniela Flaszka:n profiili

Ideoita maustamattomien lisäravinteiden käyttöön

Etkö pidä maustamattomista lisäravinteista?

Olet siis tehnyt kotiläksysi ja tiedät kaiken mahdollisen lisäravinteesta, joka parantaisi urheilu‐ tai salituloksiasi. Mutta kun se saapuu postissa viisas päätöksesi ostaa maustamaton vaihtoehto jättääkin nyt suuhusi kitkerän maun. Alla on muutama idea ongelman ratkaisemiseksi.

Kun teet taustatutkimusta lisäravinteista ‐ mikä ikinä niiden toiminta tai tarkoitus onkaan – on monta asiaa jotka pitää ottaa huomioon ennen lisäravinteen makua. Pitää tietää, että sitä on turvallista syödä, että se ei vaikuta terveydentilaasi negatiivisesti, että se toimii haluamallasi tavalla ja että olet tietoinen kaikista lisäravinteen sivuvaikutuksista.

Painonnostajien eniten suosimat lisäravinteet ovat BCAA:t, kreatiini ja lisäksi itsestään selvä proteiini. Nämä lisäravinteet ovat syystäkin suosittuja: ne toimivat. Sen takia ei ole salaisuus, että ne kannattaisi lisätä ravinto‐ohjelmaasi. Etenkin kun se tarkoittaa sitä, että saavuttaisit parempia salituloksia ja kasvattaisit samalla lisää voimaa ja lihasmassaa. Nyt tietenkin mietit miten lisäravinteita kannattaisi nauttia ja miltä ne maistuvat.

Kun joku puhuu siitä, kuinka lisäravinteet tuovat energiaa ja nopeuttavat lihasmassan kasvua, niin ensimmäinen asia joka mainitaan ei varmaankaan ole se kuinka niitä pitää nauttia joka päivä, usein isoissa määrin, jotta tuloksia näkisi. Tämä ei ehkä vaikuta isolta asialta, mutta jos lisäravinteiden kuuluisi olla positiivinen asia, niin miksi kärsiä niiden maun takia. Yksi annos kitkerältä maistuvaa maustamatonta jauhetta saattaa saada sinut harkitsemaan sen ostoa toiseen kertaan tai se voi jopa saada sinut turhautuneena kaivamaan lisää rahaa taskustasi, jotta voisit ostaa saman tuotteen makeutetun version joka olisi miellyttävämpi nauttia. Mutta älä huoli, meillä on muutama idea, miten tehdä maustamattomien lisäravinteiden syönnistä nautinto.

Voiko heraproteiinia sekoittaa kuumien juomien ja ruokien kanssa?

Tämä sääntö ei välttämättä päde kaikkien lisäravinteiden kanssa, mutta ainakaan heraproteiinia ei kannata lämmittää. Yli 75 celsius astetta korkeampi lämpötila denaturoi proteiinin muuttaen sen rakennetta. Jotta aminohapot pysyisivät kasassa on parempi, että lämmität kaurapuuron tai kaakaon mikrossa erikseen ja lisäät proteiinin vasta niiden jäähdyttyä.

Ensinnäkin, kuka väittää, että lisäravinteet pitäisi juoda? Määrästä riippuen voit sekoittaa lisäravinteen ruokaasi. Kiinteämpien ruokien sijaan voit sekoittaa sen keittoihin, dippeihin tai vaikka hedelmäsalaattiin. Sama lämpösääntö pätee muidenkin lisäravinteiden kanssa, kannattaa siis tarkistaa minkälainen vaikutus korkealla lämpötilalla on siihen. Saattaa olla, että nautit jo heraproteiinia jossain muodossa ennen, jälkeen ja ehkä jopa myös treenisi aikana muiden terveysravinteiden ohessa. Voit aivan hyvin sekoittaa nämä yhdeksi juomaksi.

Jos heraproteiinin maku osoittautuu isoksikin ongelmaksi, kannattaa kokeilla oman proteiinijuoman tekemistä. Etenkin kannattaa harkita mehustimen ostoa, sillä siten voit saada irti hedelmien ja kasvisten terveelliset kuidut, vitamiinit ja hiilihydraatit helposti nestemäisessä muodossa ja samalla makua proteiinijauheeseesi. Samalla nautit helposti päivän suositellun hedelmä‐ ja kasvisannoksesi.

Kaurahiutaleiden, siementen tai viljojen lisääminen tarjoaa kuitua ja hitaasti vapautuvia hiilihydraatteja, jotka antavat sinulle pitkäkestoista energiaa koko päiväksi. Yksi vähemmän tunnettu suosikki on jauhe sekoitettuna eri levitteiden sekaan. Etenkin maapähkinävoi on suosittu proteiinitäyteinen välipala. Jos sekoitat tarpeeksi pähkinävoita maustamattoman proteiinijauheen kanssa, voi tästä syntyä jopa uusi suosikki proteiinivälipalaksesi.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Daniela Flaszka
Writer and expert
Näytä Daniela Flaszka:n profiili
Daniela on auktorisoitu 4. tason EHFA Personal Trainer ja kuuluu täten EREPS:in (The European Register of exercise Professionals) auktorisoituihin personal trainereihin. Hän on aikaisemmin saanut Itä-Suomen Yliopistolta todistuksen liikuntalääketieteiden ja terveystieteiden perusteista vuonna 2016. Tällä hetkellä Daniela opiskelee Amsterdamissa urheiluliiketoimintaa ja saa liikuntatieteiden kandidaattinsa vuonna 2020. Tämä koulutus tarjoaa hänelle mahdollisuuden työskennellä johtamisen ja liiketalouden puolella urheilumaailmassa. Daniela nauttii terveellisestä sekä tasapainoisesti elämäntavasta. Urheilu, erityisesti salitreenaaminen, sekä ravitseva ruoka ovat isossa osassa hänen arkipäiväänsä ja hän on myös todella kiinnostunut työskentelystä urheilusektorilla valmistauduttuaan. Daniela uskoo, että tasapaino on avainasemassa terveellisen elämän saavuttamisessa tai ylläpidossa ja siksi on tärkeää kuunnella sekä kehoa kuin mieltä. Lue lisää Danielasta täältä.
myprotein