Lisäravinteet

Mitä on heraproteiini? | Heraproteiinin käyttö, hyödyt ja sivuvaikutukset

Tästä artikkelista löydät seuraavaa:

  • Mitä on heraproteiini?
  • Ero herakonsentraatin, -isolaatin ja –hydrolysaatin välillä
  • Heraproteiinin hyödyt
  • Heraproteiinin annostelu ja sivuvaikutukset

 

Mitä on heraproteiini?

Heraproteiinin on avain lihaksen kasvattamiseen ja palautumiseen treenin jälkeen ja se voi myös auttaa sinua pudottamaan painoa. Tavoitteistasi riippuen, heraproteiini voi auttaa sinua optimoimaan salilla tekemäsi raskaan työn tuloksia. Sillä on paljon hyötyjä, etenkin käytettynä oikeaan aikaan ja oikealla annostuksella.

Se on myös yksi yleisimpiä lihasten korjaamiseen ja kasvattamiseen käytettävistä lisäravinteista ja sitä pidetään ”täydellisenä” proteiinina, mikä tarkoittaa sitä, että se sisältää kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa.

Sen laajaa käyttöä tukevat tutkimustulokset, jotka osoittavat, että heraproteiinilla on vahva aminohappoprofiili ja se imeytyy helposti ja nopeasti kehossa. 1 Heraproteiinin hyödyt verrattuna muihin proteiinin muotoihin sekä sen hyvin rajatut mahdolliset sivuvaikutukset, tekevät siitä yhden suosituimmista lisäravinteista.

Heraproteiini on yksi maidon tärkeimpiä osia ja sitä saadaan nesteestä, jota erottuu rahkasta juustontekoprosessissa. Tämä luonnollinen juuston valmistuksen sivutuote on noin 20% lehmänmaidon proteiinista, mikä tekee siitä hyvin turvallisen proteiininlähteen. Heran laktoosipitoisuus on myös matala, mikä tekee siitä helposti imeytyvän sekä sopivan myös niille, joilla on laktoosi-intoleranssia. 2

Heraproteiinin saa monessa eri maussa ja se voidaan sekoittaa veteen tai maitoon, tai jopa hedelmien tai pähkinävoin kanssa. Se on kätevä tapa saada tarvitsemasi proteiini kun olet liikkellä, olipa se sitten salin jälkeen tai sekoitettuna kaurapuuroon herkulliseksi, tasapainoiseksi aamiaiseksi. Se on ideaalinen apu lihasten rakentamisessa ja ylläpitämisessä.

Inspiroidu herkullisista heraproteiini-resepteistämme.

Heraproteiini MyProtein

Mikä ero on herakonsentraatilla, heraisolaatilla ja herahydrolysaatilla?

Herproteiinia on saatavilla kolmessa eri muodossa, joita tuotetaan erityyppisillä ja eri asteisilla käsittelyillä. Näillä saatavilla olevilla muodoilla on muutama erilainen etu tavoitteidesi perusteella.

Mitä on herakonsentraatti?

Herakonsentraatti jää jäljelle, kun hera neutralisoidaan ja suodatetaan useaan kertaan. Konsentraatti sisältää tyypillisesti vähiten proteiinia verrattuna isolaattiin ja hydrolysaattiin, sillä sitä prosessoidaan vähiten lopputuotteen tekemiseksi.

Heraproteiinin hyöty tässä muodossa on yleensä hinta verrattuna enemmän prosessoituihin tuotteisiin. Laadukkaan herakonsentraattilisäravinteen tulisi sisältää 75% proteiini per annos.2 Meidän Impact Whey Protein sisältää enemmän kuin 80% proteiinia per annos. Tällöin proteeinia tulee 19g ja vain 100 kaloria. Usein herakonsentraatti on myös parhaimman makuinen vaihtoehto.

Mitä on heraisolaatti?

Heraisolaatti sisältää jopa 95% proteiinia per annos. Sitä syntyy kun herakonsentraattia puhdistetaan käyttäen prosessointitekniikoita, jotka poistavat lisää vettä, rasvaa ja laktoosia. Tästä syystä heraisolaatti on puhtaampaa ja sisältää vähemmän kaloreita sekä hiilahydraatteja kuin herakonsentraatti.

Kehon imeytyskyky on tyypillisesti melko sama konsentraatin ja isolaatin välillä, mutta isolaatti voi olla paras vaihtoehto kun haluat eniten protetiinia per annos.2 Meidän Impact Whey Isolaattimme sisältää 20g proteeinia ja vain 90 kaloria.

Mitä on herahydrolysaatti?

Herahydrolysaatti on jalostettu pienemmiksi peptideiksi, jotka imeytyvät nopeammin verenkiertoon. Näitä peptidejä, eli proteiiniketjuja, pidetään entsyymeillä “ennakkoon pilkottuina” tai hajoitettuina lämmöllä tai hapoilla. Tutkimustulokset osoittavat seuraavia herhydrolysaatin hyötyjä: lisääntynyt lihasproteiinisynteesi (kykysi rakentaa lihaksia) harjoittelun jälkeen otetulla herahydrolysaatilla kuin vapailla aminohapoilla3 sekä myöskin suuremmat lihasglykogeenivarastot (käytetään kehossa energiaa varten) harjoituksen jälkeen.4

Hydrolosoitu heraproteiini sisältää 24 grammaa proteiinia 110 kalorissa. Vaikka tämä lisääntynyt synteesi on tämän heraproteiinimuodon päähyöty, myös toiset muodot ovat erittäin tehokkaita proteiinisynteesissä ja lihasten glykogeeniotossa (vaikkakin hieman eri nopeuksilla).

Keho käyttää kaikkia heraproteiinin muotoja tehokkaasti hyödyksi. Tämä tekee proteiinin valinnasta enemmän henkilökohtaisen mieltymyksen asian kuin kysymyksen sen hyödyistä. Toiset ovat hienompia ja pilkottuja pienempiin molekyyleihin (isolaatti ja hydrolysaatti), mutta kaikki heraproteiinin muodot hyödyttävät suoritusta ja palautumista. Herakonsentraatti saattaa myös sisältää hyödyllisiä maidon ravintoaineita, jotka häviävät isolaatin ja hydrolysaatin jatkoprosessoinnissa.

Mitkä ovat heraproteiinin hyödyt?

1. Proteiini on avain lihaskasvuun ja lihasten ylläpitoon

Keho tarvitsee proteiinia moniin päivittäisiin toimintoihin, kuten immuniteettiin, aineiden kuljettamiseen, solusignalointiin ja solurakenteeseen. Proteiini on avain myös lihaskasvuun ja ylläpitoon. Koska heraproteiini sisältää runsaasti leusiinia (keskeinen anabolinen tai rakentava aminohappo), se hyödyttää niitä, jotka yrittävät rakentaa kiinteää lihasta ja vähentää rasvaa kehossa. 6 Koska liikunta aiheuttaa sekä proteiinien hajoamisen että proteiinikasvun, riittävä proteiinin saanti urheilusuorituksen jälkeen on tärkeää, jotta proteiininsaanti pysyy plussan puolella.

2. Heraproteiini on kätevä

Heraproteiinin selkeä hyöty on se, että se on kätevä ja nopea vaihtoehto täydentää tyhjentyneet proteiinivarastot, sillä sitä on helppo kuljettaa mukana. Jauhetta ei tarvitse pitää jääkaapissa, se on helppo mitata ja sekoittaa veteen tai lisätä smoothieen, jogurttiin, kaurapuuroon, tai muuhun nesteeseen. Heraproteiinia voi jopa lisätä jopa leivottuihin tuotteisiin ja muihin resepteihin.

3. Voi vähentää lihasväsymystä

Heraproteiini hyödyttää terveiden, aktiivisten ihmisten ja urheilijoiden suoritusta sekä kykyä rakentaa ja ylläpitää kiinteää lihasmassaa. Heraproteiinin käyttö urheilusuorituksen jälkeen auttaa lisäämään proteiinisynteesiä lihaksissa sekä glukoosin ottoa glukoosisynteesin aikaansaamiseksi lihaksissa. 7 Glukoosi on lihasten tapa varastoida energiaa. Heraproteiinin siis auttaa lihaksia varmistamalla

4. Voi pitää nälkää pidempään kuin muut välipalat

Proteiini hidastaa ruoansulatusta, mikä lisää kylläisyydentunnetta. Kun hiilihydraatin lähteen kanssa yhdistetään proteiinia, se auttaa pitämään sinut kylläisempänä pidempään.

Tämä kylläisyydentunne voi rajoittaa ylensyömistä ja auttaa pitkällä tähtäimellä painonpudotukseen. Heraproteiinin on todettu olevan ylipainoisilla henkilöillä kaseiiniproteiineja parempi pitämään yllä kylläisyydetunnetta. Painonpudotuksessa heraproteiini on loistava vaihtoehto lisäämään proteiininsaantia, pitäen kuitenkin samalla kalorit alhaalla, koska se sisältää vain vähän rasvaa ja hiilihydraatteja. Riittävä proteiinin saaminen on tärkeää kiinteän kudoksen säilyttämiseksi painonpudotuksen aikana ja se on myös hyödyllinen ikääntymisprosessissa säilyttämään lihasmassaa. 10

Mitkä ovat heraproteiinin sivuvaikutukset?

Terveen aikuisen riittävä proteiinimäärä on 0.8g per jokainen kilogramma kehonpainoa. 11 Esimerkikis 0.8g X 80kg kehonpaino = 64g proteiinia päivässä. Tämä laskelma ei kuitenkaan ota huomioon mahdollisia sairauksia tai liikunnan tasoa. Terveet henkilöt, joilla on normaali munuaistoiminta, voivat käyttää heraproteiinia päivittäin ilman sivuvaikutuksia. 12 Proteiinilisäravinteiden potentiaalisista haittavaikutuksista on väittelyä, mutta ei todisteita.

Heraproteiinista on hyötyä urheilijoille sekä voimaharjoittelussa (vastustus, painonnosto) että kestävyysharjoittelussa (cardio –perusteiset harjoitukset kuten juoksu, uinti ja pyöräily) lihasten kasvuun ja energiavarastojen ylläpitämiseen. 6

 

Miten paljon heraproteiinia tulee käyttää?

Kun tavoitteena on rakentaa ja ylläpitää lihasta syömällä kulutusta enemmän proteiinia, 1.4 – 2.0 g/kg kokonaissaanti on todettu riittäväksi henkilöillä, jotka harjoittelevat säännöllisesti. 6 Tämän alueen pienempi pää pätee enemmän kestävyysurheilijoihin, jotka tarvitsevat myös riittävän määrän hiilihydraatteja koko harjoituksen ajan. Loppupää on hyödyllisempi painonpudotukseen, kun samalla yrittää säilyttää kiinteää massaa. Urheilijoita ohjeistetaan valitsemaan proteiineja, jotka imeytyvät helposti ja sisältävät kaikki olennaiset aminohapot. Tämä on yksi heraproteiinin keskeisimmistä hyödyistä. 6

 

Milloin käyttää heraproteiinia

Urheilusuoristuksen jälkeinen proteiini on avain lihasten jälleenrakentamiseen, mutta on tärkeää syödä proteiineja myös muutoin päivän aikana. Ruoka-aikoina normaalit ruoan proteiininlähteet ovat hyödyllisiä, mutta proteiinilisäravinteet, kuten heraproteiini, ovat tehokas tapa varmistaa, että päivän proteiinimäärä tulee täyteen. Se tarjoaa helpon, kätevän tavan lisätä proteiininsaantia ilman ylimääräisiä hiilihydraatteja ja rasvaa, usein myös edullisemmin kuin eläinlähtöiset proteiinit.

 

Muista tämä


Proteiinilla on monta eri roolia kehossa ja erityisesti urheilijat tarvitsevat sitä suurempia määriä. Heraproteiinin hyödyt ovat lihasmassan lisääminen, lihaskadon estäminen, parempi suorituskyky ja lisääntynyt kylläisyys, joka auttaa painonpudotuksessa. Riittävä proteiininsaanti voi estää myös ikääntymiseen liittyvää lihaskatoa. Heraproteiini on tiivistetysti sanottuna kaikkien tarvittavien aminohappojen laadukas lähde, saatavilla eri muodoissa ja sen lisäksi kustannustehokas, kätevä ja tehokas tapa lisätä proteiinia ruokavalioon.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi



Myprotein

Myprotein

Writer and expert


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä