Lisäravinteet

Treenin aikana nautittavat hiilihydraatit

Yhä useampi nauttii treenin aikana intrajuomia, jotka usein sisältävät runsaasti hiilihydraatteja. Moni ei kuitenkaan tiedä intrajuomien todellista tarkoitusta ja kuinka paljon niitä tulisi nauttia. Intrajuomien tarkoitus on täyttää tyhjentyneet glykogeenivarastot, jotka tyhjenevät treenin aikana lihasten käyttäessä energiaa. Jos treenisi kestävät yli 90 minuuttia tai ne ovat erityisen intensiivisiä, mutta silti suhteellisen pitkiä kuten useat kestävyys- tai joukkuelajit, tarvitsee kehosi tarpeeksi hiilihydraatteja jaksaakseen.

Miksi nauttia hiilihydraatteja treenin aikana?

On melko itsestään selvää, että kestävyysurheilija hyötyy treenijuomista, sillä suoriutuakseen hyvin tulee lihaksilla olla riittävästi pitkäkestoista energiaa. Päinvastaisesti jos treenisi ovat enemmän hypertrofisia usein alle 90 minuuttia kestäviä salitreenejä et välttämättä ehdi käyttämään kaikki glykogeenivarastojasi loppuun. Tällöin intrajuomista tuskin on sinulle mitään hyötyä erityisesti, jos syöt jo valmiiksi enemmän kuin kulutat tarjoten lihaksille riittävästi energiaa.

Voit kuitenkin hyötyä lisähiilihydraateista tehostaen palautumistasi ja varmistaaksesi saavasi tarpeeksi hiilihydraatteja, mutta niiden nauttimisajalla ei ole oikeastaan merkitystä. Voit siis nauttia lisähiilihydraattisi ennen treeniä, sen aikana tai sen jälkeen koska sinulle itsellesi parhaiten sopii.

On kuitenkin tilanteita, joista tavallinen salitreenaajakin voi hyötyä intrajuomista. Esimerkiksi dieetillä ollessasi saattavat lihastesi glykogeenivarastot olla jatkuvasti vajaina. Tällöin treenin aikana nautitut hiilihydraatit saattavat auttaa treenisi tehoissa ja jaksamisessasi. On kuitenkin tärkeää huolehtia, että treenin aikana nautitut hiilihydraatit eivät nosta kalorisaantiasi liian korkeaksi ja onnistut päivän loppuun mennessä pysymään miinuskaloreilla saavuttaaksesi haluamasi laihdutustavoitteen. Intrajuomista voi myös olla hyötyä ihmisille, jotka haluavat treenata heti aamusta, mutta aamiaisen nauttiminen voi tuntua vaikealta.

Auttavatko treenin aikana nautitut hiilihydraatit?

Aloitettuani intrajuomien käytön treenaan kovempaa, jaksan kauemmin ja oloni on hyvä. Koen siis, että olen saanut intrajuomien avulla parempia treenejä ja näin edesautan kehitystäni. Uskon kuitenkin, että suurin osa kokemistani hyödyistä on pääni sisällä eikä kehossani ole tapahtunut oikeasti fysiologisesti muutosta intrajuomien takia. Intrajuomista saamani hyödyt ovat todennäköisesti enemmänkin psykologisia ja johtuvat plaseboefektistä. Uskon kuitenkin hyötyväni intrajuomista ja se näkyy itselläni kovempina treeneinä sekä parempana jaksamisena, joten miksi tehdä jotain eri tavalla?

Kannattaa siis kokeilla mikä toimii sinulla parhaiten! Jos onnistut saamaan intrajuomista erilaisia hyötyjä, olivat ne sitten psykologisia tai fysiologisia, ja kykenet samalla pitämään mahdollisen päivittäisen kaloritavoitteesi en keksi yhtäkään syytä miksi sinun ei kannattaisi nauttia niitä.

Myproteinilla on valikoimissaan useita eri intrajuomia kuten maltodekstriini (Maltodextrin), dekstroosi (Dextrose) sekä korkeasyklinen dekstroosi (Highly Branched Cyclic Dextrin) joista voit valita suosikkisi.

 

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiMyprotein

Myprotein

Writer and expert


Haluatko tietoa mahtavista tarjouksistamme? Tilaa uutiskirjeemme Tilaa