Ravinto

10 helppoa välipalaa treenin jälkeen | Treeni ja palautuminen

10 helppoa välipalaa treenin jälkeen

Moni saattaa kokea treenaamisen helpoksi osuudeksi kun halutaan päästä kuntoon, mutta kovan hikisen treenin jälkeen voi jääkaapille terveellisen ruoan pariin pääseminen tuntua mahdottomuudelta. Treenistä saadut tulokset voivat kuitenkin valua nopeasti hukkaan ilman kunnollista ravintoa. Ratkaisu ongelmaan on pitää mukana nopea ja terveellinen välipala, jonka avulla jaksat odottaa kotiinpääsyä ja valmistaa terveellinen tavoitteitasi tukeva ateria.

Treenin jälkeen palautuminen on myös erittäin tärkeää ja keho on tilassa jolloin se alkaa hajottaa lihasta. Tämä tila on kuitenkin käännettävissä ravinnon avulla tarjoamalla keholle sen tarvitsemat proteiinit ja hiilihydraatit. Välipala voi olla aivan yhtä hyvä kuin “oikea” ateria ja tarjota keholle kaikki tarvittava. Lue 10 välipala -vinkkiämme ja löydä suosikkisi!

 

 1. Pähkinäsekoitus – trail mix välipala

helppo välipala pähkinät

Pähkinäsekoitus voi tuoda kaukaisesti mieleen irtokarkit ilman kuitenkaan niistä saatavaa sokeripiikkiä. Moni kauppa tarjoaakin pähkinäsekoituspusseja helppoina välipalavaihtoehtoina. Kannattaa kuitenkin varmistaa pussin kyljestä ettei niihin ole lisätty sokeria. Jos sinulla on aikaa ja haluat säästää rahaa voit myös ostaa itse pähkinät, siemenet ja valitsemasi kuivatut hedelmät sekä koostaa oman pähkinäsekoituksesi varmistaen sen sisällön – vahvisten myös irtokarkkimielikuvaa. On hyvä saada myös nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja joten älä huolehdi liikaa kuivattujen hedelmien sokerimäärästä.

 1. Proteiinisheikki

Oman pähkinäsekoituspussin tekeminen vaatii tietysti jonkin verran aikaa ja vaivaa. Siksi päätimme myös muistuttaa yhdestä yksinkertaisimmasta välipalasta: protskusheikistä. Proteiinijuoma on helppo ja yksinkertainen välipala ja jokaisen voi löytää oman lempimakunsa. Voit sekoittaa veteen tai (kasvi-)maitoosi joko tavallista heraproteiinijauhetta tai isolaattimuotoa jos kärsit esimerkiksi herkemmästä vatsasta. Voi myös olla kannattavaa nauttia proteiinijauhe kaseiinina jos treeni ajoittaa iltaan. Voit lukea lisää eri proteiinilaaduista täältä. Protskusheikki on naurettavan helppo ja hyvä välipala, joka tarjoaa sinulle riittävästi proteiinia, mutta sinun ei tarvitse huolehtia liikaa hiilihydraateista tai rasvoista. Riittävä proteiinisaanti on tärkeää erityisesti kun haluat kasvattaa lihasta. Muista, että haluat välttää proteiinivajeen, jotta jaksat treenata ja kehityt.

 

 1. Riisikakut ja pähkinävoi

helppo ja terveellinen välipala, riisikakut

Maapähkinä-, manteli-, cashewvoi, mistä ikinä tykkäätkään lisää sitä riisikakun päälle ja helppo välipala on valmis! Pähkinävoit sisältävät runsaasti rasvaa, mutta myös proteiinia, jotka molemmat pitävät sinut kylläisenä pitkään. Riisikakku toimii hyvin hiilihydraatin lähteenä. Maapähkinävoipurkit tuntuvat kuitenkin aina loppuvan liian aikaisin, Myproteinin 1kg maapähkinävoi ei kuitenkaan lopu ihan hetkessä!

 

 1. Keitetyt kananmunat

Keitetyt kananmunat ovat todella helppo ja ravintorikas välipala. Ne ovat myös erityisen budjettiystävällisiä ja sopviat monen ruuan kaveriksi tai yksinään syötäviksi. Kananmunissa on paljon proteiniia sekä hyviä rasvoja, mutta kalorit ovat silti suhteellisen alhaiset. Ravitse lihaksesi näillä pienillä, mutta ihmeellisillä ravintopommeilla!

helppo välipala keitetyt kananmunat

 

 1. Rasvaton raejuusto

Rasvaton raejuusto on myös helppo tapa tarjota lihaksille niiden tarvitsemaa proteiinia nopeasti treenin jälkeen. Raejuustoa myydään helposti pienissä 150g paketeissa ja tarvitset vain lusikan tai haarukan kaveriksi.

 1. Proteiinipatukat

Proteiinipatukat tai proteiinikeksit tai jopa proteiinibrowniet ovat ehkä helpoin (ja hauskin sekä maukkain) välipalavaihtoehto. Nykypäivänä tarjolla on proteiinipatukoita jokaiseen makuun ja moni maistuu täysin samalta kuin erittäin kaloririkkaat ja ravintoainetyhjät, mutta niin herkulliset, suklaapatukat! Proteiinipatukka kulkee myös laukussa helposti ja voit aina syödä vain puolet jos tuntuukin, että jaksat sillä kotiin asti kokkaamaan. Muista aina tarkistaa sokerin määrä patukan kyljestä ettei tule ikäviä yllätyksiä.

 1. Pasta

terveellinen välipala pasta

Pasta on erittän monipuolinen ja sopii niin ateriaksi kuin välipalaksi. Voit valita haluamasi proteiinilähteen pastan kaveriksi, esimerkiksi kanan, sienet tai kikherneet. Pastan voi myös helposti muuntaa pastasalaatksi tehden siitä hieman kevyemmän ja vielä sopivamman jos mikroa ei satu olemaan lähellä.

 

 1. Banaani ja maapähkinävoi

helppo ja nopea välipalaidea banaanista

Maapähkinä ei sovi hyvin vain riisikakkujen kanssa vaan myös banaanin, omenan, päärynän – tai no minkä tahansa kanssa. Maapähkinävoi menee myös helposti alas pelkän lusikankin avulla… Yhdistämällä maapähkinävoi kuitenkin hedelmään tarjoat keholle nopean tavan täyttää sen glykogeenivarastot. Hedelmissä oleva hedelmäsokeri on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia, joka menee juuri oikeaan käyttöön erityisesti treenin jälkeen!

 1. Kaakaojuoma

Kaakao oli varmasti monen lempijuoma pienenä, mutta myöhemmin sokerin ja maidon demonisoinnin jälkeen moni varmasti pudotti kaakaon ruokavaliostaan. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla! Itse raakakaakaojauhehan on oikea superfood, jossa on runsaasti antioksidantteja. Voit makeuttaa kaakaon haluamallasi tavalla tehden siitä makuusi sopivan. Kuitenkin perintein Oboy tai mikä muu kaakaojauhe ei ole hassump valinta yhdistettynä esimerkiksi kaura- tai rasvattomaan maitoon. Taas jälleen lihakset tarvitsevat proteiinia, jota löytyy maidosta runsaasti, sekä sitä hiilihydraattia eli sokeria. Jos siis kaakao tuo sinulle nostalgisen tunteen ja olet pitkään halunnut tuoda sen takaisin ruokavalioosi niin nyt on aika! Kylmä kaakao sopii myös erittäin hyvin virkistämään helteiden keskellä.

 

 1. Proteiinipannukakut

  Terveellinen korvike siirapille

Proteiinipannukakut ovat loistava valinta aamiaiselle, lounaalle, iltapalaksi ja niin välipalaksi. Voi tehdä yksinkertaisimmat pannukakut käyttämällä valmista mixiä tai vain banaanin ja kananmunien avulla. Tässäkin kohtaa välipalan skippaamisen syyksi ei voi sanoa aika! Proteiinipannukakut ovat erittäin herkullisia ja päälle voi laittaa tuoreita marjoja, jotka ovat täynnä kuituja sekä vitamiineja. Muista kruunata pannari sokerittomalla siirapilla!

Nappaa siis listasta suosikkisi ja muista myös kokeilla jotain uutta, saatat yllättyä! Nämä helpot ja terveelliset välipalat auttavat varmasti sinua saavutamaan tavoitteesi ja auttavat jaksamaan keittiöön asti terveellisen ruoan pariin.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiDaniela Flaszka

Daniela Flaszka

Writer and expert

Daniela on auktorisoitu 4. tason EHFA Personal Trainer ja kuuluu täten EREPS:in (The European Register of exercise Professionals) auktorisoituihin personal trainereihin. Hän on aikaisemmin saanut Itä-Suomen Yliopistolta todistuksen liikuntalääketieteiden ja terveystieteiden perusteista vuonna 2016. Tällä hetkellä Daniela opiskelee Amsterdamissa urheiluliiketoimintaa ja saa liikuntatieteiden kandidaattinsa vuonna 2020. Tämä koulutus tarjoaa hänelle mahdollisuuden työskennellä johtamisen ja liiketalouden puolella urheilumaailmassa. Daniela nauttii terveellisestä sekä tasapainoisesti elämäntavasta. Urheilu, erityisesti salitreenaaminen, sekä ravitseva ruoka ovat isossa osassa hänen arkipäiväänsä ja hän on myös todella kiinnostunut työskentelystä urheilusektorilla valmistauduttuaan. Daniela uskoo, että tasapaino on avainasemassa terveellisen elämän saavuttamisessa tai ylläpidossa ja siksi on tärkeää kuunnella sekä kehoa kuin mieltä. Lue lisää Danielasta täältä.


Haluatko tietoa mahtavista tarjouksistamme? Tilaa uutiskirjeemme Tilaa