Siirry pääsnäyttöön
Ravinto

10 parasta välipalaa, joista saat energiaa

10 parasta välipalaa, joista saat energiaa
Laura Myllykoski
Writer and expert1 vuosi Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Tarjolla on runsaasti tietoa ravitsevista aterioista, mistä ne koostuvat ja miksi ne ovat tärkeitä. Informaatiota terveellisistä välipaloista ei kuitenkaan ole yhtä paljon. Tämä tekee valinnan välipaloista aterioiden välissä hankalammaksi.Välipalathan ovat oikeastaan miniaterioita, jotka tarjoavat energiaa aterioiden välissä ja auttavat ylläpitämään tiettyjen ravinteiden tasoja. Tässä artikkelissa käymme läpi faktoja välipaloista, sekä esittelemme 10 parasta välipaa, jotka kannattaa ottaa osaksi omia rutiineja.Löydät tästä artikkelista seuraavaa:
  • Välipalojen tärkeys
  • Välipalojen makroravinteet
  • 10 parasta välipalaa
  • Usein kysytyt kysymykset

Välipalojen tärkeys

Välipaloilla voi olla monipuolinen rooli ruokavaliossamme. Välipalat auttavat tankkaamaan ravinteita päivän aikana, tukemaan terveyttä ja suorituskykyä, tai ne voivat olla vain käytännöllisiä tai ilahduttavia pieniä aterioita.Välipalaa valitessa kannattaa harkita niiden makroravinteita sekä omaa energiantarvetta. Energiaa pitää miettiä sen kannalta, kaipaako enemmän nopeaa energiaboostia, vai tasaisemmin energiaa seuraavaan ateriaan asti.Välipalojen makroravinteetMakroravinteilla on erilaiset roolit energian suhteen – mitkä ovat niiden erot?Hiilihydraatit ovat kehon pääasiallinen energianlähde. Jos tarvitset tasaisemmin vapautuvaa energiaa, kannattaa valita hitaasti sulavia hiilihydraatteja, jotka tarjoavat energiaa pidemmän aikaa.Jos tarvitset välittömästi energiaa, esimerkiksi ennen treeniä tai heti sen jälkeen, on parempia turvautua nopeasti sulaviin hiilihydraatteihin, kuten pastaan tai hedelmiin. Nämä imeytyvät nopeammin verenkiertoon, ja tarjoavat nopeasti energiaa.Proteiinit ja rasvat ovat myös tärkeitä energianlähteitä, mutta energia ei ole niiden pääasiallinen hyöty keholle. Molemmat ovat elintärkeitä makroravinteita, mutta eivät tehokkaimpia energialähteitä. Keto ja vähähiilihydraattiset ruokavaliot muokkaavat metaboliaa käyttämään rasvaa energiana, joten jos noudatat tällaista ruokavaliota, voit hyötyä enemmän hhyvin rasvapitoisista välipaloista energian lähteenä.Proteiini on kaikista tehottomin energianlähde, sillä sen täytyy käydä läpi useita konversiokerroksia, ennen kuin se pystyy muuntautumaan energiaksi. Proteiini auttaa pysymään kylläisenä ja sillä on kriittisiä hyötyjä lihasten korjaamisessa ja uudelleen rakentamisessa urheilusuorituksen jälkeen.Nyt kun tiedät eri makroravinteiden roolit kehon energiantuotannossa, on aika tutustua välipaloihin, joilla voit tankata energiaa päivääsi.

 

10 energiaa antavaa välipalaa

Banaanit tai kuivatut banaanilastut

Banaani on täydellinen välipala ennen treeniä tai jopa sen aikana. Se sisältää loistavan sekoituksen helposti saatavilla olevia hiilihydraatteja, vitamiineja, elektrolyyttejä ja vettä. Banaanilastut eivät tietenkään auta nesteytyksessä, mutta muut hyödyt säilyvät. 

Proteiinipatukat

Proteiinipatukat ovat ideaalinen vaihtoehto mihin tahansa aikaan, olitpa sitten treenaamassa, aamiaisella, tai menossa nukkumaan. Toimii hyvin myös aterioiden välissä, kun kaipaat pientä piristystä.Proteiinipatukat ovat hyvä proteiinin lähde, ja sisältävät monesti sekä nopeasti että hitaasti sulavia hiilihydraatteja. Bonuksena vielä lisätyt vitamiinit ja mineraalit. 

Omena, riisikakut ja pähkinävoi

Loistava yhdistelmä hiilihydraatteja ja rasvoja, jotka auttavat tankkaamaan päivää varten. Samalla saat terveellisiä rasvoja, kuitua, paljon vitamiineja ja ravinteita, sekä hitaasti sulavia hiilihydraatteja.Tarvitsetko nopeasti energiaa ennen treeniä? Vaihda maapähkinävoi hilloon riisikakkujen päällä tai syö omena kahvin kera. 

Pähkinät

Pähkinät ovat mahtava välipala: ne ovat energiatiheitä, täynnä terveellisiä rasvoja, ja helppo nauttia aterioiden välissä, vaikka olisit liikenteessä.Useimmat pähkinät eivät ole paras vaihtoehto välipalaksi ennen treeniä, mutta ne ovat todella kätevä vaihtoehto naposteluun, kun haluat lisätä kaloreita, kuitua ja proteiinia päivääsi.Pieni kourallinen pähkinöitä sopii oivallisesti rasvaliukoisten vitamiinien pariksi, kuten esimerkiksi D-vitamiini, sillä ne edesauttavat tällaisten vitamiinien imeytymistä. 

Jogurtti

Jogurtti on hyvä laadukkaan proteiinin ja hiilihydraattien lähde. Se sisältää myös vitamiineja ja mineraaleja, mukaan lukien kalsiumia, joka on välttämätön vahvojen ja terveiden luiden ylläpitämiseksi.Jogurtti sopii välipalaksi myös ennen treeniä, jos lisäät joukkoon vaikka granolaa, josta saa nopeasti energiaa.Jogurtin sisältämä proteiinia voi auttaa tarjoamaan kestävää energiaa päivän aikana, jonka mahdollistaa tasainen energian vapautuminen. Voit lisätä joukkoon myös hedelmiä, joista saa kuitua ja lisää energiaa. 

Hummus ja porkkana/selleri/paprikatikut

Hummus ja vihannestikut ovat ravitseva ja helppo välipala. Se sopii loistavasti lounaan jälkeiseksi välipalaksi, tai myöhäiseen iltapäivään. Näin saat myös lisättyä vihanneksia ruokavalioosi. 

Murot

Kaikki rakastavat muroja, eikö! Hyvä uutinen kaikille murojen ystäville on se, että ne sopivat ideaalisesti ennen treeniä tai sen jälkeen palauttamaan energiatason.Kokeile muroja kasvimaidon kera, tai jopa jogurtin kanssa, josta saat myös lisää proteiinia. 

Bagelit

Bagelit ovat hyvä tärkkelyksen lähde, joten ne toimivat esimerkiksi ennen treeniä ja palautumiseen. Jotkin bagelit on valmistettu viljoista, jotka ovat kuiturikkaampia ja tarjoavat myös hitaasti sulavia hiilihydraatteja – nämä toimivat paremmin aterioiden välissä antamaan tasaisemmin energiaa. 

Proteiinijuoma

Tämä ei vaadi paljon selityksiä. Proteiinijuoma päivän aikana (mihin tahansa aikaan) on loistava tapa päästä omiin proteiinitavoitteisiin.Proteiinijuoma treenin jälkeen tukee palautumista ja auttaa kehoa sopeutumaan treenin jälkeen. 

Kuivatut hedelmät

Kuivatut hedelmät ovat yksi parhaista tavoista boostata energiaa, kun olet liikenteessä. Ne ovat täynnä nopeasti saatavilla olevia hiilihydraatteja ja sisältävät myös vitamiineja, mineraaleja ja kuitua. Ne ovat oiva lisä myös smoothieen, puuroon tai jogurttiin, mutta maistuvat hyvin myös sellaisenaan.

 

Artikkeli jatkuu alla.

 

Usein kysytyt kysymykset

Mistä välipaloista saa parhaiten energiaa?

Vastaus riippuu annoskoosta ja siitä, millaista energiaa tarvitset. Mitä enemmän hiilihydraatteja ruoka sisältää ja mitä paremmin ne hiilihydraatit ovat saatavilla, sitä energisemmäksi saatat tuntea olosi. Jos tarvitset nopeasti energiaa, valitse tärkkelystä ja sokeria sisältäviä hiilihydraatteja (hedelmiä, beigejä hiilihydraatteja, jne.). Mutta muista, että verensokeri kohoaa näistä nopeasti ja myös romahtaa nopeasti, jollei energiaa käytetä.Jos tarvitset tasaisemmin energiaa päivän aikana, valitse mieluummin täysjyvätuotteita, siemeniä tai paljon kuitua sisältäviä ruokia (esimerkiksi tiettyjä hedelmiä ja vihanneksia). 

Mistä ruoka-aineista saa parhaiten energiaa?

Ruoat, jotka sisältävät tärkkelystä ja sokeria ovat parhaita energian lähteitä, sillä niiden sulattaminen ja energian metabolisointi on nopeaa. Tämän vuoksi esimerkiksi kuivatut hedelmät ovat suosittuja välipaloja treenaajien keskuudessa. 

Miten saa lisää energiaa?

Ravinteiden lisäksi energiatasoon vaikuttaa vahvasti unen laatu sekä stressi. Pyri sisällyttämään hitaasti energiaa vapauttavia energian lähteitä ruokavalioosi koko päivän mittaan ja nopeasti vapautuvia energian lähteitä treenin ympärille.Hyvä unirutiini ja stressinhallinta, sekä tietenkin tasapainoinen ruokavalio yhdessä vaikuttavat suuresti energiatasoon.
Lisäravinteet

Taistele väsymystä vastaan | 10 parasta lisäravinnetta lisäämään energiaa

Talven pimeydessä monella energiatasot hyytyvät. Näillä lisäravinteilla boostaat energiaa ja jaksat paremmin!

 

Pähkinänkuoressa

Välipaloilla on tärkeä rooli ruokavaliossa, mutta ne eivät ehkä saa ansaitsemaansa huomiota. Pääasiallisten aterioiden jälkeen ne ovat toinen tärkeä energian lähde. Välipaloilla voidaan parantaa suorituskykyä ja palautumista, sekä mahdollistaa tuotteliaisuus ja keskittymiskyky koko päivän ajan.Treenien ympärillä kannattaa ajoittaa välipalat oikein ja nauttia oikeanlaisia ruokia. Erilaiset ruoka-aineet vapauttavat energiaa eri tavoilla, joten välipalat kannattaa valita oman sen hetkisen tarpeen mukaan.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein