Siirry pääsnäyttöön
Ravinto

Mitä ovat probiootit?

Mitä ovat probiootit?
Laura Myllykoski
Writer and expert2 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja (kuten bakteerit ja hiiva), jotka asuvat suolistossa ja tukevat ruoansulatusta sekä immuniteettia.1 Keho on täynnä bakteereja, sekä hyviä että huonoja, ja näiden tasapainottaminen on avain hyvään terveyteen.

Liiallinen huonojen bakteerien määrä voi aiheuttaa sairauksia ja tulehduksia, kun taas hyvät bakteerit ovat välttämättömiä tukemaan päivittäistä suolen toimintaa. Monet käyttävät probiootteja lisäaineena tukemaan suoliston terveyttä ja lisäämään hyvien bakteerien määrää. 1

Löydät tästä artikkelista seuraavaa:
 • Erilaiset probiootit
 • Mitä probiootit tekevät?
 • Probioottilisäravinteet
 

Erilaiset probiootit

Probiootteja löytyy sekä ruuasta että lisäravinteista. Eri lajien bakteerit ja hiivat muodostavat kolme pääasiallista probioottien ryhmää, joita  on saatavilla markkinoilla:
 • Bifidobacterium (bakteeri) 
 • Lactobacillus (bakteeri) 
 • Saccharomyces boulardii (hiiva) 
Näillä pääasiallisilla probioottilajeilla on monta eri lajiketta. Kun tarkistat mitä probioottilisäravinteiden etiketissä lukee, niissä mainitaan usein esimerkiksi “L. acidopholus” tai “B. breve”, mikä viittaa lajikkeeseen (B tulee sanasta bifidobactirum, L tulee sanasta lactobacillus).

Probiootteja löytyy usein fermentoiduista ruuista, mutta bakteerien tai hiivan laji niissä saattaa vaihdella. Tässä artikkelissa listaamme 7 parasta probioottista ruokaa.

Ravinto

Probiootit | 7 parasta probioottista ruokaa

Me kaikki tarvitsemme probiootteja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja edistämiseksi, mutta ne oikeastaan ovat ja mistä niitä saa? Lue kaikki probiooteista!

5 kuukautta AgoMyprotein tasolla

Mitä probiootit tekevät?

Eri probiootit toimivat hieman eri tavoin, riippuen niiden kemiasta. Tässä muutamia erilaisia tapoja, miten ne voivat toimia3:

 • Estää patogeenien (bakteerit ja virukset) asuminen suolistossa
 • Estää patogeenien (bakteerit ja virukset)tarttuminen suoliston seinämiin
 • Tasapainottaa bakteereita
 • Tukea immuunijärjestelmää
 • Tukea suoliston toimintaa ja ruoansulatusta

Nämä potentiaaliset probioottien hyödyt ovat johtaneet tutkimuksiin, joissa niillä hoidetaan esimerkiksi ärtyneen paksusuolen syndroomaa, tulehduksellista paksusuolen sairautta ja antibiootteihin liittyvää ripulia. 2,3

 

Probioottilisäravinteet

Miksi käyttää probioottilisäravinteita? Monet käyttävät niitä parantamaan suoliston terveyttä ja immuniteettia. Koska ruoansulatusjärjestelmä voi auttaa meitä suojautumaan sairauksilta, hyvä määrä hyviä bakteereita on tärkeää terveydelle.Kun joudut ottamaan antibiotteja bakteeritulehdukseen, vaikuttaa se usein myös hyviin bakteerteihin (kuten niihin, jotka ovat suolistossa). Probiootit auttavat elvyttämään terveellisiä bakteereja ja on siksi yksi suosituimmista syistä käyttää probiootteja.

Probioottilisäravinteet eivät ole ainoa tapa tukea suoliston terveyttä, sillä on olemassa myös monia probiootteja sisältäviä ruokia. Monet näistä ruoista ovat fermentoituja (kuten kimchi ja hapankaali) ja toisiin lisätään probiootteja kun niitä prosessoidaan. Katso lista parhaista probiootteja sisältävistä ruoista täältä.

 

Muista tämä

Probiootit ovat tapa tukea suolistoa, joka puolestaan on avain ruoansulatukseen, immuunijärjestelmään ja jopa suolisto-aivot yhteyteen. Probiootteja on monissa eri muodoissa ja lisääntyvät tutkimukset vahvistavat niiden vaikutusta boostata terveyttämme pitämällä hyvät bakteerit toiminnassa suolistossamme. 1,2

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein