Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Jooga helpottaa stressiä | Joogan rentoutustekniikoita

Jooga helpottaa stressiä | Joogan rentoutustekniikoita
Laura Myllykoski
Writer and expert9 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Olet varmasti kuullut jo joogan monista hyödyistä (kiinteytys, nivelten joustaminen, lihasten vahvistuminen, jne.), mutta kaikkien mahtavien fyysisten hyötyjen lisäksi jooga auttaa nyt tutkitusti myös stressiin.

Innokkaat joogit toki varmasti arvostavatkin joogan rauhoittavia ominaisuuksia. Hyvä uutinen on se, että stressin lieventämiseksi ei edes vaadita paljon aikaa, tai hankalia asentoja, vaan kuka tahansa voi rentoutua joogan avulla.

Myproteinilla on myös laaja valikoima juuri joogaan suunniteltuja vaatteita Composure-mallistossa. Katso mallisto täällä.

Helpota stressiä joogalla

Coventryn ja Radboudin yliopistot tekivät tutkimuksen, jossa analysoitiin dataa 18 eri tutkimuksesta, joissa oli yhteensä 846 osallistujaa. Tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset, jotka harjoittavat lajeja, joissa mieli ja keho yhdistyvät, tuottivat huomattavasti vähemmän molekyylejä, jotka aktivoivat tulehdusta aiheuttavia geenejä.2 Näitä molekyylejä vapautuu stressaavan tapahtuman jälkeen kehossa.

Johtava tutkija Ivana Buric Coventryn yliopistosta sanoo “Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa nauttivat jo terveyshyödyistä, joita mielen ja kehon lajit, kuten jooga ja meditaatio tarjoavat, mutta ihmiset eivät ehkä ymmärrä, että nämä hyödyt alkavat molekyylisellä tasolla ja voivat vaikuttaa siihen, miten geneettinen koodi toimii. Yksinkertaisesti sanottuna, mielen ja kehon lajit saavat aivot ohjaamaan DNA-prosesseja polulle, joka parantaa hyvinvointia.”2

Jooga voi myös olla stressaava kokemus, jos olet kokeillut haastavia harjoituksia, joissa vaaditaan notkeutta  ja tasapainoa aivan uudella tasolla. Mutta rentoutuminen joogan avulla ei vaadi haastavia asanoita. Istualtaan tehtävät asennot voivat auttaa rauhoittumaan ja pääsemään meditatiiviseen mielentilaan. Seisaaltaan tehtävät asennot voivat puolestaan voimaannuttaa ja herätellä lihaksia, sekä keskittää ajatuksia.

 

Jooga-asennot rentoutumiseen

Kyselyn mukaan, johon vastasi sekä kokeneita että vähemmän kokeneita joogeja, jotkin liikkeet ovat rentouttavampia kuin toiset. Jos haluat aloittaa kaikista rentouttavimmista asanoista, kokeile näitä viittä:

Lapsen lepoasento (Balasana): Tämä on rauhoittava asento, johon palataan useita kertoja joogaharjoituksen aikana.

Silta (Setu Bandha Sarvangasana): Tämä asana lievittää jännitystä ja voi auttaa rentoutumaan.

Kuolleen asento (Savasana): Tätä asanaa voisi ensin pitää helpoimpana harjoituksena joogassa, mutta stressaantuneessa mielentilassa se voi olla todella haastava. Tämä asento laukaisee kehon rentoutumisen – pidä tätä asentoa rentoutumisen harjoitteluna.

Eteentaivutus seisten (Uttanasana): Tämä siirtymäasento voi auttaa lievittämään jännitystä, jos se tehdään omana harjoituksenaan.

Kotka (Garudasana): Tämä asana rentouttaa hartioita, jonne suuri osa jännityksestä kertyy. Tasapainoilu keskittää mielen ja selkeyttää ajatukset.

 

Composure - vaatteet, jotka on suunniteltu joogaan

Saumattomat mallit ja pehmeät materiaalit tekevät Composure -mallistosta täydellisen joogeille. Vaatteet ovat mukavia ja tyylikkäitä, sekä mahdollistavat täyden liikeradan, jota tarvitaan haastaviin asanoihin.

Katso kaikki Composure -malliston tuotteet täällä.

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein