Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

10 000 askelta päivässä | Onko askelmäärällä todella merkitystä?

10 000 askelta päivässä | Onko askelmäärällä todella merkitystä?
Laura Myllykoski
Writer and expert2 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Yksi sana: askelmäärä.Jos FitBit vaivaa sinua tälläkin hetkellä, et ole yksin. Oletko valmiina lähtemään liikkeelle, innoissasi taas yhden tavoitteen saavuttamisesta, vai tuntuuko jo valmiiksi pahalta miettiä, miten saat vielä 5000 askelta lisää kiireiseen päivääsi?Useimmilla meistä on käytössä jokin fitness-sovellus, joten monet ovat varmasti tietoisia omista askelmäärisstään ja voivat jopa pitää päivittäisiä askeltavoitteita. Joskus voi toki tuntua melko mahdottomalta saada tarpeeksi askelia.Tällä viikolla teimme tutkimustyötä siitä, onko askelmäärällä oikeasti merkitystä ja mihin 10,000 askeleen suositus oikein perustuu.
Askelmäärä

Miksi keskitymme askelmäärään?

Askelmäärä on vain yksi tapa seurata kuntoilua, sillä askelten päivittäinen määrä osoittaa, että liikumme. Tämä on hyvä lähtökohta liikunnalle ja osoittamaan miten aktiivisia olemme päivän aikana.On tietysti olemassa monia muitakin tapoja kuntoilla, joissa ei luoteta lainkaan askeliin – kuten pyöräily ja uinti. Voit siis hyvillä mielin keskittyä liikuttamaan kehoasi sinusta parhailta tuntuvin tavoin, sillä kaikki liikunta joka saa hyvän mielen aikaan jättää positiivisen vaikutuksen terveyteesi. 

Miksi 10,000 askelta?

On yleisesti ajateltu, että 10,000 askelta on optimaalinen päivätavoite.Tarvitsetko tavoitteen askelmäärän mittaamisen aloittamiseksi? 10,000 askelta. Mihin askelmäärään kannattaa tähdätä koiran päivittäisillä lenkeillä? 10,000 askeleen. Miten pitkän lenkin tekisin tänä aamuna? Kunnes pääset 10,000 askeleeseen.10,000 askelta on tavoite, johon monet meistä tähtäävät, mutta mistä tämä numero on oikein muodostunut?

Voimme jäljittää tämän lähteen jo vuoteen 1965 kun japanilainen yritys keksi laitteen – ensimmäinen askelmittari, jota voi pitää mukana. Tämän laitteen nimi oli Manpo-Kei, joka kääntyy 10,000 askeleen mittari.

The origins extend back to 1965 when a Japanese company created a device — the first wearable step counter. This device was called Manpo-Kei, which basically translates to the 10,000 steps meter

Nimi oli todella vaikuttava markkinointiväline, mutta se jäi myös elämään sitä seuranneissa mittareissa ja kuntoilujäljittimissä, josta 10,000 askeleen standarditavoite tulee. Tälle 10,000 askeleen säännölle ei oikeastaan ole juurikaan tieteellistä tukea. 

Mitkä ovat askelmäärän hyödyt?

Riittävän päivittäisen askelmäärän on todettu vähentävät kuolleisuutta, jossa paino nimenomaan sanalla riittävä. Tutkimusten mukaan kuolleisuus tasoittuu noin 7,500 päivittäisen askeleen jälkeen, joten lisäaskeleet eivät vähennä sen enempää kuolleisuutta.1University of Massachusetts Amherst teki syyskuussa 2021 uuden tutkimuksen, jossa havaittiin että vähintään 7,000 askeleen käveleminen päivässä vähensi keski-ikäisten ihmisten riskiä ennenaikaiseen kuolemaan kaikista syistä johtuen 50-70%, verrattuna keski-ikäisiin ihmisiin, jotka ottivat vähemmän päivittäisiä askelia.5Jos mietit tavoitetta askelmäärälle, tähtää vähintään 5,000 askeleeseen joka päivä. Tätä vähempi määrä ei edesauta mitään kardiovaskulaarisia hyötyjä.2Mutta tarkoittaa tämä että terveyshyödyt loppuvat 7,500 askeleeseen, vai onko lisäaskelista vielä enemmän hyötyä?Tutkimukset keskittyvät pääosin vain kuolleisuuden vähenemiseen askelmäärän mittaamisessa, mutta jos otat tätä enemmän askelia tarkoittaa se sitä, että olet enemmän liikkeessä ja kardiovaskulaarinen järjestelmä työskentelee enemmän.Tiedämme, että säännöllinen fyysinen liikunta auttaa vähentämään verenpainetta, parantaa veren kolesterolitasoja ja vähentää painoa, joten lisäaskelien ottaminen tarkoittaa sitä, että panostat näihin fyysisiin hyötyihin.3 

Onko askelmäärä tehokkain tapa parantaa kuntoa?

Keskiverto juoksutahti on nopeampaa kuin kävely, joten silloin kuluu vähemmän aikaa askeltavoitteeseen kuin kävelemällä. Jos aika on tärkeä tekijä, on hölkkääminen siis nopeampi tapa päästä askeltavoitteeseen.On myös hyvin tunnettu fakta, että sama aika hölkkäämistä edesauttaa enemmän kardiovaskulaarisia hyötyjä kuin sama aika kävelyä, sillä sydämesi ja kehosi tekevät enemmän työtä.Kontrastina juoksemiselle ja kävelylle, pyöräilyssä käytetään eri lihaksia ja siinä siinä intensiteetti vaihtuu. Toki juokseminen ja pyöräily ovat molemmat korkean intensiteetin lajeja, mutta ne ovat hyvin erilaisia ja sopivat erilaisille ihmisille eri syistä.Jos olet huolestunut omasta päivittäisestä askelmäärästä, mutta olet huolissasi loukkaantumisesta (sattuu meistä parhaimmillekin aina huonoimpaan aikaan!), niin kokeile vaikka kotitöitä. Yksi tunti kevyttä puutarhanhoitoa vastaa samaa intensiteettiä kuin tunnin kevyt kävely keskiverto 3km/h vauhdilla.  

Miten saat askelmäärästä mielekkäämpää

Sama askelmäärä päivästä toiseen voi käydä aika tylsäksi. Jos haluat lisätä askelmäärääsi ja etsit tapoja tehdä siitä mielekkäämpää, niin kokeile näitä vinkkejä:
  • Vie koirasi lenkille ja leikkikää yhdessä matkan varrella.
  • Vie perheesi puistoon ja heitelkää frisbeetä.
  • Parkkeeraa kauemmas ja kävele töihin/lounaalle/kahville/treffeille.
  • Soita ystävälle tai perheenjäsenelle kun olet kävelyllä.
  • Kuuntele uutta podcastia tai luo inspiroiva lista Spotifyihin lenkkiä varten.
  • Ajoita pieniä kävelyjä päivän mittaan. Kuka sanoi, että askelmäärä pitäisi täyttää kerralla?  

 

Muista tämä

Askelmäärä ei välttämätön, jos teet suositellun 30 minuuttia päivässä liikuntaa 5 kertaa viikossa, mutta se on yksi tapa pysyä aktiivisena ja päästä tietylle aktiivisuustasolle.Tietoisuus omasta askelmäärästä on hyvä tapa varmistaa, että pysyt aktiivisena ja liikkeellä, jolloin vietät vähemmän aikaa paikoillaan ja parannat näin yleistä terveyttäsi.Tähtää lähtökohtaisesti 5,000 askeleeseen päivässä parantaaksesi yleistä terveyttä. Lisäaskeleet ovat bonusta kardiovaskulaarisille järjestelmälle ja mielentervydelle ja kaiken lisäksi pääset nauttimaan raikkaasta ilmasta ja luonnosta.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein