Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

10 syytä turvotukseen | Minimoi turvotus

10 syytä turvotukseen | Minimoi turvotus
Monica Green
Writer and expert6 kuukautta Ago
Näytä Monica Green:n profiili
Turvottaa. Ongelma, joka koskettaa meistä monia, mutta vain harva tietää oikeat syyt turvotukseen. Onneksi ravitsemusterapeutti Jamie Wright voi tarjota vastauksia.Ennen kuin käymme läpi kaikki turvotuksen syyt, on hyvä tietää kaikki eri tasot, joista Jamie puhuu.Lievä turvotus“Tämä on yleisin turvotuksen muoto ja siihen liittyy yleensä täyden olon tunne tai tiukka olo vatsan alueella. Tällaista voi esiintyä aterian jälkeen ja nesteiden nauttimisen jälkeen.”

 

Kohtalainen turvotus“Tämän tyyppinen turvotus voi olla paljon epämukavampaa ja siihen voi liittyä selkää turvotusta vatsan alueella.”

 

Vakava turvotus“Tämä on kaikista intensiivisin turvotuksen muoto ja siihen voi liittyä rajua epämukavuutta, kipua ja jopa selkää vatsan venymistä.”Ihmiset, jotka kärsivät ärtyneen suolen oireyhtymästä (IBS) tai suolitulehduksesta (IBD) kokevat tällaisia oireita jatkuvasti. 
Syita turvotukseen

10 yleisintä syytä turvotukseen

1. Ylensyönti

“Liian suuri määrä ruokaa kerralla tai nopeasti voi aiheuttaa mahan venymistä ja johtaa turvotukseen. Samoin suuri määrä nesteitä kerralla tai nopeasti voi aiheuttaa samanlaisen vaikutuksen.”Kun pitkän työpäivän jälkeen saa vihdoin ruokaa, voi helposti tulla ahmittua koko ateria. Ongelmana on se, että tällöin tulee syötyä liian nopeasti, jonka jälkeen on ylitäysi olo. Pyri aina syömään ajatuksen kanssa, hidastaen tahtia ja kuunnellen kehon nälkää.

 

2. “Vältä tuotteita, jotka aiheuttavat ilmavaivoja”

“Tietyt ruoat, kuten linssit, parsakaali, kaali, sipuli ja hiilihapolliset juomat voivat aiheuttaa ilmavaivoja ruoansulatusjärjestelmässä, mikä johtaa turvotukseen. Tämä luonnollisesti korjaantuu välttämällä tuotteita, jotka aiheuttavat ilmavaivoja.”

 

3. Ummetus

Tämä turvotuksen syy ei tarvitse varmaankaan paljon selityksiä. Jamie neuvoo lisäämään kuitua tai kokeilemaan kuitua ravintolisänä, jos ummetus vaivaa. Fyysinen aktiivisuus on myös hyvä tapa edistää tervettä suolen toimintaa. Huolehdi myös nesteytyksestä.

 

4. Ärtyneen suolen oireyhtymä (IBS)

“IBS on sairaus, joka vaikuttaa ruoansulatusjärjestelmään ja voi aiheuttaa oireita, kuten turvotus, mahakipu, ja muutokset suolen toiminnassa. IBS voi hoitaa monella eri tapaa, mutta suosittelen työskentelemään asiaan perehtyneen ravitsemusterapeutin tai oman lääkärin kanssa tunnistaaksesi ensin syyt, jotka johtavat IBS -oireiden puhkeamiseen ja sitten kokeilla strategioita, joilla voi mahdollisesti lievittää oireita tai välttää leimahduksia kokonaa.”

 

5. Kuukautissykli

Osa naisista kokee turvotusta kuukautissyklin aikana, sillä muuttuvat hormonitasot vaikuttavat veden määrään kehossa sekä mahalaukun tyhjenemisnopeuteen. “Juuri ennen kuukautisia progesteroonia, joka on sukupuolihormoni, erittyy todella paljon, mikä heikentää mahalaukun motiliteettia ja johtaa usein ummetukseen ja turvotukseen.”Ummetuksen selättämiseksi on muutamia keinoja:
  • Lisätä kuitua aterioille
  • Fyysinen aktiivisuus
  • Hyvä nesteytys
 

6. Ruoka-aineyherkkyys

Monet ihmiset kärsivät ruoka-aineyliherkkyyksistä tietämättään. Esimerkiksi herkkyys laktoosille tai gluteiinille voi esiintyä turvotuksena. Jos sinulla on jatkuvasti turvotusta, kannattaa kokeilla pitää ruokapäiväkirjaa, jotta pääset jyvälle turvotuksen aiheuttajista. Kun olet tunnistanut mahdolliset syyt, voit sulkea ne pois ruokavaliostasi.

 

7. Ruoansulatushäiriöt

“Ruoansulatushäiriöt, kuten gastroesofageaalinen refluksitauti (GORD) tai tulehduksellinen suolistosairaus (IBD) voivat oireilla turvotuksena.  Minulla on yksi vinkki sinulle tämän suhteen, työskentele asiantuntija kanssa, joka tietää mistä puhuu. Nämä ovat vakavia sairauksia, joita pitää hoitaa huolellisesti ja näyttöön perustuvalla tavalla koulutetun ja pätevän ammattilaisen toimesta. Neuvon välttämään tohtori Googlea ja sosiaalisen median guruja.”

 

8. Nestehukka

Nestehukka voi aiheuttaa sekä ummetusta että turvotusta. Jos et muista juoda vettä päivän aikana, koita pitää vesipulloa mukanasi koko päivän ajan.Lauta myös muistutuksia puhelimeen, jotka auttavat muistamaan veden juomisen. Kokeile myös lisätä enemmän vettä sisältäviä ruokia ruokavalioosi, kuten kurkkua, vesimelonia ja mansikoita – kaikki nämä voivat lisätä veden saantia päivän aikana.

 

9. Stressi

“Stressi voi vaikuttaa ruonasulatusjärjestelmään ja johtaa turvotukseen. Miten? Stressi muuttaa ruoansulatuskanavien eritteiden tuotantoa, vähentää verenkiertoa ruoansulatusjärjestelmään, lisää tulehdusta, ja muuttaa jopa suoliston mikrobistoa.”Stressiä voi olla vaikea hallita, mutta Jamiella on muutama vinkki stressin vähentämiseksi:
  • Runsaasti hyvälaatuista unta
  • Säännöllinen liikunta
  • Aktiivinen sosiaalinen elämä
  • Ravinteikas ruokavalio
  • Ajan viettäminen ulkona
  • Ashwagandha-lisäravinteet
  • Magnesium-lisäravinteet
 

10. Lääkitys

“Tietyt lääkitykset, kuten antibiootit, voivat häiritä bakteerien luonnollista tasapainoa ruoansulatusjärjestelmässä, johtaen turvotukseen. Jos olet juuri lopettanut antibioottikuurin, kannattaa ehkä kokeilla probioottisia lisäravinteita päivittäiseen rutiiniin jonkin aikaa.”“Lisäravinteet vaikuttavat palauttavan hyvien bakteerien tasapainon suolistossa nopeammin ja voivat auttaa vähentämään riskiä tiettyihin antibioottien sivuoireisiin, kuten ripuliin ja turvotukseen.” 

Pähkinänkuoressa

Siinä se – 10 yleisintä syytä turvotukseen, sekä paljon vinkkejä, joilla voit helpottaa turvotusta.Jos kärsit jatkuvasti turvotuksesta, on tärkeää keskustella asiasta ammattilaisen kanssa, joka voi auttaa luomaan ruokavalion ja rutiinit juuri sinua ja sinun kehoasi ja elämäntyyliäsi varten.
Monica Green
Writer and expert
Näytä Monica Green:n profiili
Monica on alunperin Etelä-Lontoosta ja hänellä on tutkinto Filosofiassa Leedsin yliopistosta. Hän löysi rakkauden salitreeniin opiskeluiden aikana, jolloin painoharjoittelu veti häntä puoleensa, sillä se auttoi häntä selviämään stressaavasta opiskelijaelämästä. Monica on kehittänyt kirjoitustaitojaan kirjoittamalla säännöllisesti suositulle opiskelijasivustolle. Hänestä on mahtavaa yhdistää hänen rakkautensa kirjoittamiseen hänen sali-treenamisen intohimoonsa. Vapaa-aikanaan Monica rakastaa kokkaamista, uusien ravintoloiden kokeilemista ystävien kanssa sekä uusien kävelyreittien tutkimista.
myprotein