Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

10 vinkkiä nopeampaan nukahtamiseen kesällä

10 vinkkiä nopeampaan nukahtamiseen kesällä
Laura Myllykoski
Writer and expert10 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Suomessa lämpöaalto koettelee ihmisiä vain muutaman viikon vuodessa, mikä tekee siitä suuremman shokin keholle. Sen lisäksi talomme on tehty pitämään lämpö sisällä, mikä ei ole aivan ihanteellista kuumalla säällä. Ei siis mikään ihme, että monet kokevat vaikeuksia nukahtaa kuumalla säällä. Kokosimme 10 parasta vinkkiä nukahtamiseen kesällä lämpöaallon koetellessa kehon rajoja. 

1. Laita lakanat pakastimeen

Jos kärsit nukahtamisevaikeuksista kuumalla säällä, kokeile laittaa lakanat pakkaseen. Voit heittää niiden kaveriksi myös pyjaman noin tuntia ennen nukkumaanmenoa, niin sänky on taatusti viileä.Tämä keino tarjoaa väliaikaista helpotusta kuumuuteen, jotta ehdit nukahtaa ennen lakanoiden lämpenemistä. 

2. Pidä ikkunat ja sälekaihtimet kiinni päivän aikana

Kesällä ensimmäinen reaktio kuumaan sisäilmaan on aukaista kaikki ovet ja ikkunat. Tämä on kuitenkin yksi suurimmista virheistä, sillä silloin auringonvalo pääsee suoraan sisään. Kokeile sen sijaan pitää ikkunat ja sälekaihtimet kiinni päivän aikana, jotta talo pysyy viileämpänä.Tuulenvire voi olla pelastus, mutta pidä silloinkin sälekaihtimet kiinni ja avaa vain ikkuna, jotta ilmavirta pääsee sisään. 

3. Kierrätä kylmää ilmaa

Tämän vinkin olet ehkä nähnyt TikTokissa. Täytä kulho jääkylmällä vedellä ja jääkuutioilla ja laita se tuulettimen eteen. Tee tämä noin tunti ennen nukkumaanmenoa, jotta huone ehtii viilentyä. Tämä yhdessä jäädytetyn pyjaman kanssa? Täydellistä.
Nesteytyts Myprotein

4. Huolehdi nesteytyksestä

Riittävä veden juonti on tärkeää joka päivä, mutta se on erityisen tärkeää kuumalla säällä. Nesteytys auttaa kehoa pysymään viileänä, avustaen näin myös nukahtamista. Juo vettä säännöllisesti koko päivän ajan, mutta älä hörpi suuria määriä juuri ennen nukkumaanmenoa, jotta et joudu heräilemään yöllä vessaan.Pidä myös vesilasia tai pakastimessa ollutta vesipulloa yöpöydällä, jos heräät yöllä ja kaipaat jotain janoon tai viilennykseen. 

5. Pitäydy rutiinissa

Rutiineista kannattaa pitää kiinni, sillä ne auttavat myös unirytmissä – lämpöaalto ei ole mikään poikkeus. Pyri menemään nukkumaan ja herää samoihin aikoihin kuin yleensäkin, ja vältä päiväunia. Vaikka pienet nokoset voi tuntua todella houkuttelevalta auringossa loikoillessa, vastusta kiusausta. Tämä tekee nukahtamisesta illalla helpompaa. 

6. Treenaaminen

Tämä voi olla vaikeampaa toteuttaa kesällä, ja vieläpä turvallisesti kuumuuden koetellessa. Treenaaminen päiväsaikaan on todistetusti lisännyt unen laatua joillain aikuisilla1. Kokeile vaikka juoksulenkkiä tai salitreeniä heti aamusta tai illalla ilman hieman viilennyttyä. Vältä rankkoja treenejä keskellä päivää, kun lämpötila on korkeimmillaan. Iltatreenit on parasta hoitaa ainakin pari tuntia ennen nukkumaan, jotta syke ehtii tasoittua normaaliksi ennen sänkyyn kömpimistä.

 

7. Lue tai kuuntele podcastia

Vältä sinistä valoa illalla ja kokeile sen sijaan jotain muuta rauhoittavaa aktiviteettia. Laita siis puhelin pois ja tartu kirjaan tai kuuntele podcastia, joka auttaa rentoutumaan ja valmistelee mieltä nukkumaanmenoa varten. 

8. Ota kylmä suihku

Tiedäthän sen inhottavan tahmaisen olon auringossa vietetyn päivän jälkeen? Ota tavaksi hypätä kylmään suihkuun ennen nukkumaanmenoa. Tämä auttaa viilentämään kehoa, ja jättää olon raikkaaksi, mikä tuntuu mukavalta ja helpottaa näin myös nukahtamista. 

 9. Sammuta laitteet

Ja tämä ei koske enää TV:tä ja puhelinta, vaan kaikkia kodin laitteita, jotka hohkaavat lämpöä. Tietokone, pelikonsolit ym. laitteet kuumenevat käytössä, joten sään lämmetessä kannattaa sammuttaa kaikki laitteet (etenkin makuuhuoneessa), jotta ne eivät tuota lisää lämpöä sisätiloihin.
Suihkepullo Myprotein

10. Pidä suihkepullo lähellä

Hanki suihkepullo ja pidä se yöpöydällä täynnä kylmää vettä. Kokeile suihkutella kylmää vettä päälle ennen nukkumaanmenoa, jotta keho viilentyisi. Voit suihkauttaa kylmää vettä myös yöllä, jos kaipaat nopeaa helpotusta kuumuuteen. 

Pähkinänkuoressa

Tänä vuonna lämpöaalto aiheuttaa paljon unettomia öitä (ja ihon palovammoja), mutta näillä vinkeillä voit nukahtaa myös kuumuudessa. Kannattaa investoida hyvään tuulettimeen, tehdä tilaa pakastimeen, sekä hypätä iltaisin kylmään suihkuun, jotta pääset nopeasti unten maille helteiden pyyhkiessä yli.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein