Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Täydellinen unirutiini | 7 askelta parempiin uniin

Täydellinen unirutiini | 7 askelta parempiin uniin
Laura Myllykoski
Writer and expert10 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Modernin elämän stressit, teknologia, sosiaalinen media, ahdistus, ym. voivat tehdä nukahtamisesta vaikeaa.Etätyöskentely aiheuttaa monille lisähaasteita, sillä voi olla vaikeaa kääntää katkaisinta päivän päätteeksi ja rauhoittua hyvin ennen nukkumaanmenoa. Tämä johtaa vähempään uneen, enempään stressiin, joka taas johtaa vielä vähempään uneen, ja tämä sykli vain jatkuu. Unen puute ei ainoastaan aiheuta väsymystä päivän aikana ja lisää stressiä, vaan se tarkoittaa myös vähemmän energiaa tehdä töitä, käydä kuntosalilla ja tehdä arkiaskareita.Hyvä unirutiini on paras tapa varmistaa riittävä määrä unta joka yö. Tässä on loistava rutiini, jolla voit aloittaa, jotta voit laskea vähemmän lampaita ja nukahtaa nopeampaa. 

1. Ei kofeiinia klo 16 jälkeen

Ei ole mikään salaisuus, että kofeiini valvottaa. Kofeiini voi myös mahdollisesti pidentää ahdistuksen tunnetta. Vaikka siis kaipaisit kovasti piristystä iltapäivällä, vältä kofeiinia ja sen aiheuttamaan ahdistusta, sillä se kostautuu nukkumaanmenoaikaan.Kannattaa pitää kotona kofeiinitonta teetä ja kahvia, siltä varalta, että haluat silti nauttia kuumia juomia. Näin vältät kofeiinin haitat. Kokeile esimerkiksi piparminttu- tai kamomillateetä, jos haluat kuuman juoman ilman kofeiinia. 

2. Kirjoita tehtävälista

Monilla ihmisillä on vaikea nukahtaa, koska päivän ahdistus ja stressi painavat mielessä. Muistitko lähettää sen sähköpostin? Huomenna pitää muistaa tehdä sitä ja tätä. Mitä tahansa mielessäsi pyörikään, kirjoita päivän päätteeksi lista siitä, mitä olet saanut aikaan ja tehtävälista seuraavalle päivälle.Kun kirjaat ylös kaikki päivän aikana tekemäsi asiat, saat enemmän luottamusta itseesi ja siihen, että sinulla on homma hallussa. Tehtävälista valmistaminen seuraavalle päivälle antaa hyvän lähdön seuraavaan päivään, joten voit luottavaisemmin mielin sulkea koneen ja unohtaa työasiat illan ajaksi. 

3. Sulje puhelin

Kun asiat ovat järjestyksessä, on aika aloittaa rauhoittuminen. Sulje kaikki laitteet, puhelimet, iPadit, ym. Rajoita omaa elektroniikan käyttöä illalla, sillä sen on todettu parantavan unen laatua. Monille meistä esimerkiksi liiallinen sosiaalisen median käyttö aiheuttaa lisää stressiä ja vaikeuttaa nukkumista.Jos laitteiden sulkeminen on liian suuri sitoumus, pyri rajoittamaan tiettyjen sovellusten käyttöä asettamalla niille asetuksista aikaraja. Näin ehkäiset loputonta selaamista ja mahdollistat paremman irtautumisen. 

4. Lue tai kuuntele musiikkia tai podcastia

Rentoutumisen pitäisi olla jo täydessä vaihteessa.Vältä sinistä valoa (puhelun, TV), mutta tee silti jotain, joka tuo sinulle iloa. Kuuntele musiikkia, lue kirjaa, tai kuuntele podcastia. Mikä tahansa auttaa sinua pääsemään irti hetkestä ja rauhoittumaan, tee sitä. Sen ei tarvitse olla romaani, tai klassista musiikkia; mikä tahansa aiheuttaa sinulle hyvää mieltä ja auttaa maadoittumaan, toimii.Tämä on paras steppi koko unirutiinissa, sillä voit tehdä näitä kaikkia vaikkapa kylvyssä. Se vasta on täydelline paikka rentoutumiselle! Kokeile Myproteinin lepopäivän soittolistaa rentoihin fiiliksiin.

https://open.spotify.com/playlist/0aXylbFhSm8UAiAfW0bAn8?si=a2e938730917420a

 

5. Venyttele tai meditoi

Meditaatio ei ole helppoa aloittaa, mutta se on ehdottomasti kaiken vaivan arvoista. Se voi auttaa puhdistamaan mielen päivän ajatuksista ja saada mielen valmiiksi nukkumaanmenoa varten. Meditaatio voi olla niin lyhyt tai pitkä kuin itse haluat, ja toimii parhaiten juuri ennen nukkumaanmenoa.Tiedostamme, että mielen treenaaminen rentoutumaan meditaation avulla on todella vaikeaa oppia. Siksipä toinen vaihtoehto, joka sopii kaikille, on koko kropan venyttely ennen nukkumaanmenoa. Venyttele pitkiä venytyksiä juuri niin kuin sinusta tuntuu hyvältä.Tästä jooga-tyyppisestä venyttelystä voi olla hyötyä unirutiiniisi:

https://youtu.be/MxfOKwa7KGg

 

6. Juo kuuma juoma (kofeiiniton!)

Pidä huolta nesteytyksestä kuuman, kofeiinittoman, yrttijuoman avulla. Se on täydellinen tapa päättää päivä ennen nukkumaanmenoa. Se vähentää todennäköisyyttä herätä janoon keskellä yötä ja tarjolla on monia erilaisia yrttisekoituksia, jotka voivat myös auttaa nukahtamaan nopeammin.Pidä juoman koko normaalina, jottei kuitenkaan vessahätä yllätä kesken yötä.  

7. Älä mieti liikaa

Vaikka juuri neuvoimme kaikki askeleet, jotka auttavat nukahtamaan helpommin, älä aseta itsellesi liikaa paineita. Jos yrität epätoivoisesti nukahtaa, se voi johtaa ajattelemaan asiaa liikaa, jolloin uni varmasti ei tule.Yritä nauttia tästä unirutiinista ja rauhallisesta mielestä, vaikka uni ei tulisikaan heti. Mitä vähemmän mietit asiaa, sitä helpommin uni tulee. Jos uni on vielä kaukana, voit aina hypätä pari askelta taaksepäin ja napata käteen kirjan ja yrttijuoman, ja jäädä odottelemaan uneliaisuutta. 

Pähkinänkuoressa

Hyvä unirutiini on tärkeää, jotta voit nauttia laadukasta unta. Kokeile tätä iltarutiinia, johon voit yhdistää lempiasioitasi, jotka auttavat rentoutumaan. Hyvät unet takaavat sen, että herää seuraavaan päivään virkistyneenä, eikä väsymyksen aiheuttamaa kierrettä pääse syntymään.
Hyvinvointi

5 vinkkiä nopeaan nukahtamiseen

Kamppailetko uniongelmien kanssa? Kokosimme yhteen 5 parasta vinkkiä nopeaan nukahtamiseen sekä unen laadun parantamiseen - kokeile jo tänään!

3 vuotta AgoMyprotein tasolla
Hyvinvointi

5 tapaa saada paremmin unta

Onko vaikeaa saada unen päästä kiinni? Tässä 5 tapaa helpottaa nukahtamisongelmia.

4 kuukautta AgoLauren Dawes tasolla
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein