Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

6 parasta lisäravinnetta palautumiseen

6 parasta lisäravinnetta palautumiseen
Laura Myllykoski
Writer and expert7 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Loistavan treenin jälkeinen endorfiiniryöppy voi saada unohtamaan kaiken muun, mutta älä annan kunnon tankkauksen jäädä väliin. Kova treeni vaatii myös hyvän palautumisen, jota tukee tietynlaiset mikro- ja makroravinteet.Palautuminen on äärimmäisen tärkeää, sen monipuolisen roolin vuoksi: palautuminen auttaa jasvattamaan ja korjaamaan lihaksia, ehkäisee lihaskipuja ja täydentää energiavarastoja seuraavaa salitreeniä varten. Palautuminen on avain loistaviin treeneihin viikko toisensa jälkeen, ja auttaa saavuttamaan tavoitteet pitkällä tähtäimellä. 

Lisäravinteet palautumiseen

Palautumiseen tarkoitettuja lisäravinteita on saatavilla monessa eri muodossa. Jotkin lisäravinteet nautitaan sellaisenaan, joitain voi sekoittaa keskenään ja osa on saatavilla valmiina valmiina sekoituksina. Lisäravinteet palautumiseen on yleensä suunniteltu niin, että ne auttavat tankkaamaan lihaksia (ja koko kehoa) rankan treenin jälkeen. 

Parhaat lisäravinteet palautumiseen

1. Heraproteiini

Heraproteiini on todennäköisesti yleisin lisäravinne, jota käytetään palautumiseen. Heraproteiinia on saatavilla monessa eri muodossa ja maussa.Treeni kohdistaa rasitusta lihaksiin aiheuttaen mikroepeämiä, jotka proteiini auttaa paikkaamaan. Proteiini on lihasten välttämätön rakennusosa, joka auttaa palautumaan, korjaamaan ja kasvamaan. Lihakset ovat koko ajan vaurioitumassa ja korjaantumassa, joten säännöllinen proteiini, joka tarjoaa kaikki välttämättömät aminohapot näihin prosesseihin auttaa myös palautumaan tehokkaasti.1  

2. L-Karnitiini

L-karnitiini on avainkomponentti silloin, kun halutaan käyttää rasvaa energiaksi. L-karnitiini liittyy vahvasti myös sydämen, lihasten ja aivojen toimintaan.2 Keho pystyy itse tuottamaan L-karnitiinia, mutta sitä saadaan myös ruokavaliosta.Koska tämä komponentti on tärkeä ainesosa rasvan metaboliassa, monet treenaajat käyttävät sitä ennen treeniä. Se on kuitenkin hyödyllinen myös palautumiseen, sillä optimoimalla kehon kykyä käyttää rasvaa energiaksi, L-karnitiini auttaa samalla myös ylläpitämään lihaksia.

 

3. Kreatiini

Kreatiini (tai kreatiinimonohydraatti) on ollut suosittu ergogeeninen apu jo useiden vuosien ajan. Kreatiinitasot vaihtelevat luonnollisesti, mutta kreatiinilisäravinteiden on osoitettu auttavan optimoimaan kehon kreatiinivarastoja, mikä nopeuttaa palautumista treenien jälkeen.3Kreatiini auttaa lihaksia palautumaan niin, että ne ovat taas vahvoja ja voimakkaita seuraavaa treeniä varten. Kreatiinitasojen optimointi voi auttaa erityisesti tehostamaan suorituskykyä intensiivisissä, anaerobisissa harjoituksissa. 3 

4. BCAAt

Haaraketjuisilla aminohapoilla (BCAAt) on uniikki molekyylirakenne. Leusiini, valiini ja isoleusiini, jotka ovat haaraketjuisia aminohappoja, ovat myös osa välttämättömien aminohappojen ryhmää. Keho ei pysty itse tuottamaan välttämättömiä aminohappoja, jonka vuoksi ne on saatav ruokavaliosta.BCAAt auttavat todistetusti tasoittamaan proteiinitasapainoa kehossa niin, että proteiinia riittää lihaskudosten korjaamiseen sekä lihaskadon hidastamiseen.4  

5. L-Glutamiini

L-glutamiini on myös aminohappo, joka on hyödyllinen keholle lisäravinteena. Kaikki edellä mainitut lisäravinteet auttavat palautumaan treenistä, mutta L-glutamiini tunnetaan erityisesti sen kyvystä vähentää lihaskipuja.5Mitä vähemmän lihaskipuja sinulla on treenistä, sitä kovempaa pystyt treenaamaan aina seuraavana päivänä. L-glutamiinilla on ainutlaatuiset glukogeeniset ominaisuudet, sillä se voi muuntua kehossa glukoosiksi, kehon pääasialliseksi energian lähteeksi.  

6. Elektrolyytit

Monet palautumiseen suunnitellut lisäravinteet keskittyvät lihasten palautumiseen, mutta on tärkeää myös korvata kehon treenin aikana menettämät elektrolyytit.Kehon elektrolyytit ovat mm. Kalsium, magnesium, potassium ja moni muu. Nämä mikroravinteet ovat välttämättömiä kehon monissa prosesseissa, jotka pitävät meidän hengissä, sydämen sykkeessä, keuhkot hengittämässä ja metaboliset prosessit pyörimässä. Etenkin kovan hikoilun jälkeen on tärkeää muistaa tankata palautumista varten myös lisää elektrolyyttejä kehoon. 

Pähkinänkuoressa

Lisäravinteet eivät ole välttämättömiä palautumiseen, mutta ne voivat nopeuttaa sitä huomattavasti. Nopea palautuminen auttaa pääsemään nopeammin takaisin treeneihin, vahvana ja energisempänä kuin aikaisemmin. Lihaskivut ja uupumus voivat verottaa treenejä, joten nopea palautuminen on avainasemassa, kun haluat saavuttaa tavoitteesi niin pian kuin mahdollista.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein