Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

BCAA naisille | Hyödyt ja haitat

BCAA naisille | Hyödyt ja haitat
Laura Myllykoski
Writer and expert8 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Mitä BCAA on?

BCAA tulee sanoista branch chain amino acids eli haaraketjuiset aminohapot, jotka ovat proteiinin rakennusaineita. On olemassa yhteensä 20 aminohappoa, joista 9 ovat ihmiskeholle välttämättömiä (EAAt) – fenyylialaniini, valiini, treoniini, tryptofaani, metioniini, leusiini, isoleusiini, lysiini ja histidiini. Nämä aminohapot ovat välttämättömiä, sillä ihmiskeho ei itse pysty tuottamaan niitä, vaan ne tulee saada ravinnosta.

Monet proteiinin lähteet sisältävät runsaasti aminohappoja. Olemme listanneet alla olevaan taulukkoon sekä eläin- että kasvikunnan tuotteita, jotka ovat loistavia aminohappojen lähteitä.

Eläinkunnan tuotteita Kasvikunnan tuotteita
Kana Soijapavut
Kalkkuna Tofu
Kananmunat Herneproteiini
Sardiinit Palkokasvit
Ravut Pavut

Yllä mainittujen tuotteiden lisäksi voit käyttää ravintolisiä, jotka sisältävät heraproteiinia tai BCAAta. BCAAt ovat suosittu lisäravinne, sillä ne auttavat saamaan välttämättömät aminohapot kätevästi joko tablettien tai jauheen muodossa. Näitä tuotteita suositaan niiden alhaisen kaloripitoisuuden sekä helppouden takia. Tyypillisesti BCAA lisäravinteet sisältävät 3 välttämätöntä aminohappoa: leusiini, isoleusiini ja valiini.

 

Milloin BCAA-juoma nautitaan?

Treenin aikana: Lisää vain BCAA -jauhetta treenijuoman sekaan ja voit huomata, kuinka se vähentää väsymystä ja tehostaa treeniä.

Palautusjuomana: BCAAn on todettu vähentävän lihasarkuutta, mikä tarkoittaa nopeampaa palautumista!

Haluatko pudottaa painoa ja kiinteytyä? Painon pudotessa, usein häviää myös lihasmassaa. Tämä johtuu siitä, että vähäkalorisemman jakson aikana, kroppasi ottaa energian aminohapoista, jotka normaalitilanteessa olisi käytetty proteiinisynteesiin (lihasmassan kasvattamiseen). Nauttimalla BCAA -juomaa tai BCAA -tabletteja voit vähentää lihasmassan häviämistä ja maksimoida rasvanpolton.

 

Miten BCAAt käytännössä toimivat?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kehosi työskentelee voimakkaammin säilyttämään kilon lihasta kuin kilon rasvaa. Tästä syystä, kehosi työskentelee kovemmin, aineenvaihduntasi vilkastuu ja menetät enemmän rasvaa samalla kun kiinteydyt.

BCAA -lisäravinteen nauttiminen aterioiden välissä, sekä ennen ja jälkeen treenin, auttaa kehoa pysymään rasvaa polttavassa ja lihasta rakentavassa tilassa. Myös esimerkiksi heraproteiinia sisältävän proteiinijuoman nauttiminen auttaa, sillä se sisältää runsaasti haaraketjuisia aminohappoja.

 

BCAA hyödyt naisille

Palautuminen

BCAAt ovat tärkeä työkalu kenen tahansa urheilijan ravinnossa, sillä ne auttavat rakentamaan ja korjaamaan urheilun seurauksena vahingoittuneita lihaksia. BCAA -lisäravinteet ovat täten hyvä työkalu kenelle tahansa, joka haluaa tehostaa palautumista treeneistä.

 

Lihasten kasvattaminen ja ylläpitäminen

BCAAt yhdessä riittävän proteiinin kanssa, on tehokas tapa myös kasvattaa lihasmassaa. Jos tavoitteena on kasvattaa lihasta, BCAA -lisäravinteet ovat ehdottomasti kokeilun arvoisia. Haaraketjuiset aminohapot voivat myös auttaa ylläpitämään lihasmassaa vähäkalorisen jakson aikana, kun tavoitteena on painonpudotus tai rasvanpoltto.

 

BCAA haitat naisille

BCAAt ovat välttämättömiä aminohappoja, joita jokainen ihminen tarvitsee ruokavaliosta, sillä keho ei pysty niitä itse tuottamaan, mutta niitä tarvitaan elintärkeisiin kehon toimintoihin.

BCAA -lisäravinteiden käytöllä ei ole todettu haittavaikutuksia naisille.

 

Lisäravinteet

BCAA | Miksi käyttää BCAA lisäravinteita? Hyödyt, käyttö ja annostus

Mitä ovat bcaa:t ja miksi ne ovat niin tärkeitä? Miksi minun tulisi käyttää niitä? Välttämättömien bcaa aminohappojen ABC tässä artikkelissa.

8 kuukautta AgoGareth Gray tasolla
Lisäravinteet

EAA vs. BCAA | Mitkä ovat erot? Tarvitsetko niitä?

Olet varmasti kuullut lyhenteitä EAA ja BCAA, mutta mitä ne oikein ovat ja mihin tarvitset niitä? Selvitämme kaikki faktat tässä artikkelissa!

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein