Lisäravinteet

Kalaöljyn 8 hyötyä

Kalaöljyt ovat jo vuosia olleet lisäravinnemaailman suosikkeja. Vaikka nimi ei ehkä ole niin vetoava, ovat kalaöljyn hyödyt kuitenkin sen arvoisia. Sillä on vaikutus sekä yleiseen terveyteen että suorituskykyyn.

Kalaöljyt ovat luonnollisten omega-3 rasvahappojen lähde, jotka ovat erittäin hyviä terveydelle. Kalaöljylisäravinteista on tullut hyvin suosittu vaihtoehto rasvaisen kalan syömiselle, sillä monille ihmisille voi olla vaikeaa saada tarpeeksi paljon kalaa säännöllisesti ruokavalioon.

Löydät tästä artikkelista seuraavaa:

  • Mitä on kalaöljy
  • Kalaöljyn hyödyt
  • Kalaöljyn annostus

Kalaoljy

Mitä on kalaöljy?

Rasvat tulevat monessa muodossa – olet varmasti kuullut termit tyydyttyneet ja tyydyttymättömät rasvat. 

Yleisimmät tyydyttymättömät rasvat tulevat omega-3 ja omega-6 rasvahappojen muodossa niiden kemiallisen rakenteen vuoksi. Omega-3 rasvahapot ovat hyödyllisimpiä sydämen ja aivojen terveydelle. Rasvainen tai öljyinen kala sekä niistä johdetut kalaöljylisäravinteet ovat hyviä omega-3 rasvahappojen lähteitä; etenkin DHA (docosahexaenoic acid) ja EPA (eicosapentaenoic acid).

Monet johtavat terveysorganisaatiot suosittelevat syömään 1-2 annosta rasvaista kalaa viikossa hyödyllisten rasvahappojen hyödyllisen tason saavuttamiseksi.1

Monet meistä eivät kuitenkaan onnistu sisällyttämään sellaisia kaloja, kuten esimerkiksi tonnikala, lohi, silli, anjovis ja makrilli ruokavalioomme säännöllisesti. Silloin kalaöljylisäravinteista on hyötyä.

Vegaanit eivät voi syödä rasvaista kalaa, mutta on olemassa myös vegaaneja omega-3 lisäravinteita, jotka sopivat myös vegaaniin ruokavalioon.

 

8 kalaöljyn terveyshyötyä

Rasvalla on monia rooleja kehon terveyden suhteen, mutta on tärkeää valita sydänystävällisiä  rasvoja. Vähärasvainen ruokavalio on suosittu kun halutaan vähentää kaloreita, mutta riittävä rasvojen saanti on silti tarpeellista neljän elintärkeän vitamiinin imeytymisen mahdollistamiseksi – A, D, E ja K. Tässä joitain kalaöljyn erityisiä hyötyjä.

Voi parantaa kolesterolia

Omega-3 rasvahappojen käyttö lisäravinteena on yhdistetty ns. “hyvän kolesterolin” (HDL) parantamiseen ja “huonon kolesterolin” vähenemiseen.2 Veren kolesteroliarvojen optimointi on linkitetty sydänsairauksien estämiseen.2

Voi parantaa korkeaa verenpainetta

Tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3 rasvahappojen käyttö aiheuttaa maltillista verenpaineen madaltumista.2 Korkea verenpaine voi johtaa moniin terveysongelmiin sydämen kanssa. Kolesterolin ja verenpaineen madaltaminen pitää sydämen terveenä.

Voi auttaa ehkäisemään sydämen rytmihäiriöitä

Sydämen rytmihäiriöt tai muutokset normaaliin sydämen sykkeeseen voivat olla haitallisia ja jopa kohtalokkaita. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kalaöljyillä ja omega-3 rasvahapoilla voi olla voimakas vaikutus näiden ongelmien ehkäisemiseen.2 

Voi vähentää tulehdusta

Kalaöljyjen vaikutuksesta sydämen terveyteen on tehty niin paljon tutkimuksia, että tutkijat ovat siinä sivussa onnistuneet löytämään yhteyden myös kalaöljyn ja tulehdusten välillä.3 Erään tutkimuksen mukaan kalaöljy toimi paremmin tulehdusten merkkien vähentämisessä kuin pellavansiemenöljy, joka on myös hyvin rikastettu omega-3 rasvahapoilla.3

Voi tukea aivojen kehitystä ja kognitiota

Kalaöljy (etenkin DHA) sisältyy usein raskauden aikaisiin lisäravinteisiin, sillä se on linkitetty terveeseen aivojen kehitykseen raskauden aikana.4 Jotkin tutkimukset ovat myös tutkineet kalaöljyn mahdollista vaikutusta aivojen terveyteen ja ikääntymisprosessiin. Vaikka tulokset ovat vielä tällä hetkellä epäselviä, on toivoa löytää yhteyksiä esimerkiksi dementiaan.

Voi tukea ihon terveyttä

Viimeaikainen tutkimus tutki kalaöljyn vaikutusta lisäravinteena estämään ilmansaasteiden aiheuttamia ihovaurioita. Kalaöljy tukee rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä, kuten A ja D, jotka on molemmat linkitetty ihon terveyteen. Tämä yhdistettynä kalaöljyn tulehdusta hillitseviin ominaisuuksiin, on lupaava alue lisätutkimuksille.5

Voi tukea mielialaa ja mielenterveyttä

Välimeren ruokavalio on tunnettu sen sydänystävällisistä öljyistä, jotka saadaan kalasta ja muista ruoan lähteistä. Erään tutkimuksen mukaan Välimeren ruokavaliolla oli vaikutus parantuneeseen mielialaan, mikä on johtanut lisätutkimuksiin kalaöljyn mahdollisesta vaikutuksesta masennukseen.6 Vaikka muut tutkimukset eivät ole vielä osoittaneet suoraa yhteyttä, on tämä lupaava alku.

Voi tukea silmien terveyttä

Raskaana olevien äitien omega-3 rasvahappojen riittävä saanti on yhdistetty myös kehittyvän sikiön silmien kehitykseen.7 Tätä silmiin liittyvää hyötyä ei ole todistettu aikuisilla, mutta silmistä löytyy kuitenkin suuria pitoisuuksia omega-3 rasvahappoja, joita voi tukea lisäravinteilla.

 

Kalaöljyn annostus

WHO (World Health Organization) suosittelee 200-500mg kalaöljylisäravinnetta päivittäin, mutta on varmisttetava, että ainakin 300mg siitä määrästä tulee DHA:sta.

Kalaöljyn annostuksesta on tärkeää keskustella aina oman lääkärin kanssa, sillä sillä voi olla vaikutus muihin lääkityksiin.

 

Muista tämä


Kalaöljyn monet erilaiset terveyshyödyt tekevät siitä erinomaisen lisäravinteen kenelle tahansa. Halusitpa sitten ehkäistä sairauksia tai edistää yleistä terveyttä, kalaöljylisäravinteilla voit saavuttaa tavoitteesi.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiLaura Myllykoski

Laura Myllykoski

Writer and expert


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä