Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Kollageenijauhe: Hyödyt, annostus ja sivuvaikutukset

Kollageenijauhe: Hyödyt, annostus ja sivuvaikutukset
Laura Myllykoski
Writer and expert6 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Tähän mennessä olet varmasti ehtinyt näkemään kollageeniproteiinia ympäri internettiä, joten olet ehkä miettinyt, mitä se on ja pitäisikö sinun kokeilla sitä. Kollaageeni on luonnollinen aine, jota löytyy kehossa pääosin hiuksista, ihosta, kynsistä ja nivelistä, mutta sen määrä laskee iän myötä. Kun kollageenin määrä laskee, ikääntymisen merkit ilmestyvät – iho menettää elastisuutensa ja kynsistä ja hiuksista tulee heikot.

Merikollageeni on tehokas lisäravinne, joka voi tehostaa kollageenin tuotantoa ja vähentää ikääntymisen merkkejä.

Löydät tästä artikkelista seuraavaa:

  • Mitä on kollageenijauhe?
  • Mitkä ovat kollageenijauheen hyödyt?
  • Annostus
  • Merikollageenia sisältävät ruoat
  • Sivuvaikutukset
Kollageenijauhe

Mitä on kollageenijauhe?

Kollageeni on rakenteellinen proteiinia, jolla on monia erilaisia rooleja kehossa. Merikollageenijauhe tuotetaan kalaperäisistä lähteistä, mukaan lukien suomut, ruodot ja nahka. Prosessoinnin määrä vaihtelee, mutta joskus merikollageeni myös hydrolysoidaan (hajotetaan osittain) ennen kuin siitä tehdään jauhetta.

Merikollageenin tuotanto on ympäristöystävällisempää ja kustannustehokkaampaa kuin nisäkkäistä tuotettu kollageeni.1

 

Mitkä ovat kollageenijauheen hyödyt?

Vaikka kollageeni on proteiini, se toimii eri tavoin kuin esimerkiksi heraproteiini tai muut proteiinit, jotka pääasiallisesti tukevat lihaskudosta.

Merikollageenin uskotaan tukevan kehon omaa kollageenin tuotantoa aktivoimalla kehoa lisäämään kollageenin valmistamista. Eli teorian mukaan, kun keho havaitsee lisäravinteena nautitun kollageenin, sen reaktio on lisätä omaa kollageenin tuotantoa. Ajatus on siis, että keho otaksuu tällöin kollageenin “hajoavan”, eikä itse asiassa lisääntyvän.2

 

Voi vähentää ikääntymisen merkkejä

Keho alkaa menettää kollageenia jo 20-vuotiaana.3 Merikollageenilla on potentiaalia aktivoida ihosolut korjaamaan itse itsensä.3

Kollageenin on osoitettu parantavan ihon elastisuutta, paksuutta, sekä nesteytystä.3 Iho on kehon isoin elin, ja monet käyttävätkin jo kauneustuotteita, joilla tehostetaan ihon kollageenia ulkoisesti, mutta kollaageenilisäravinteilla sen voi tehdä sisältä käsin.

 

Voi vähentää nivelten epämukavuutta

Kollageenia pidetään usein kauneuteen liittyvänä tuoteena, mutta sillä on myös lupaavia hyötyjä nivelille. Tutkimusten mukaan kollageeni voi edistää tervettä rustoa nivelissä ja jopa vähentää kipua nivelrikkopotilailla.1

 

Voi auttaa ylläpitämään lihasmassaa

Kollageeni on proteiini ja samoin kuin muut proteiinit, myös se koostuu aminohapoista. Kun keho sulattaa proteiinin aminohappokomponenteiksi, niitä voidaan käyttää korjaamaan ja kasvattamaan lihaskudosta treenien jälkeen. Sydänlihaskudoksen on myös todettu hyötyvät kollageenisynteesistä.3

 

Annostus

10 grammaa Myproteinin merikollageenia on kaikki mitä tarvitset päivässä. Sen voi liuottaa juomaan ja nauttia mihin aikaan tahansa. Sen voi myös helposti sekoittaa kahviin tai smoothieen ennen treeniä, tai nauttia sellaisenaan veden kanssa.

 

Merikollageeniä sisältävät ruoat

Merikollageeniä löytyy luonnostaan kalojen nahasta, suomuista ja ruodoista, mutta se on helpompi (ja miellyttävämpä) nauttia ravintolisän muodossa.

Jotkin tuotteet, kuten esimerkiksi tölkitetty lohi ja kalafileet, joissa on nahka jäljellä, voivat toimia merikollageenin lähteenä. Voit kuitenkin nauttia kollageeniproteiinia joka päivä kätevänä lisäravinteena.

 

Sivuvaikutukset

Merikollageenilla ei tiedetä olevan negatiivisia sivuvaikutuksia, mutta sitä kannattaa välttää, jos on allerginen äyriäisille, kalalle, tai kananmunalle. Toisenlaiset kollageenin lähteet (kasviperäiset ja nisäkkäistä tuotetut) eivät sisällä näitä potentiaalisia allergeeneja.

 

Pähkinänkuoressa

Kollageeni on loistava vaihtoehto silloin, kun haluat pitää huolta omasta ihosta, hiuksista, kynsistä ja nivelistä.

Jos haluat välttää eläinperäisiä kollageenin lähteitä, merikollageeni on erinomainen vaihtoehto. Se on myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto, jota tutkitaan jatkuvasti vaihtoehtona erilaisiin tieteellisiin ja lääketieteellisiin käyttötapoihin.1

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein