Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Pre-Workout | Kaikki mitä sinun tulee tietää

Pre-Workout | Kaikki mitä sinun tulee tietää
Laura Myllykoski
Writer and expert1 vuosi Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Pre-workout -lisäravinteet on suunniteltu tehostamaan urheilusuoritusta, antamalla lisää energiaa ennen treeniä. Tarjolla on runsaasti erilaisia ravintolisiä, joissa on erilaisia ainesosia erilaisiin tavoitteisiin soveltuen. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä sinun tulee tietää pre workoutista – mitä ne ovat, mitä ne sisältävät, miten ne toimivat, ja mikä niistä on paras vaihtoehto sinulle.Löydät tästä artikkelista vastaukset seuraaviin pre-workout kysymyksiin:
  • Mitä se on?
  • Miten se toimii?
  • Onko se hyväksi ihmisille?
  • Milloin sitä käytetään?
  • Hyödyt

Mitä pre-workout on?

Kuten nimestäkin voi ehkä päätellä, pre-workout on nopeasti toimiva lisäravinne, jota otetaan ennen treeniä. Ennen treeniä nautittavat juomat voivat auttaa tuottamaan lisää voimaa ja pidentämään kestävyyttä – ne siis auttavat parantamaan suoritusta.1 

Mitä pre-workout -juomissa on?

Juomat sisältävät yhdistelmän ainesosia, jotka voivat auttaa tehostamaan suorituskykyä. Ne ovat käteviä, sillä voit niiden avulla välttää useiden eri lisäravinteiden ottamisen ennen harjoittelua.Ainesosat vaihtelevat tuotteen mukaan, mutta yleensä ennen treeniä nautittavat juomat sisältävät kofeiinia, beta-alaniinia, tauriinia, kreatiinia ja nitraatteja. 

Mitä ainesosia kannattaa valita?

Jokainen ainesosa voi potentiaalisesti parantaa suorituskykyä eri tavoin. Jos haluat lisätä voimaa ja lihaskestävyyttä, kofeiini, beta-alaniini ja kreatiini ovat välttämättömiä ainesosia. Kestävyysurheilijoille, kuten juoksijoille ja pyöräilijöille, kofeiini voi olla tärkeämpi ainesosa kuin muut. 

Miten pre-workout toimii?

Se, miten pre-workout toimii, riippuu sen sisältämistä ainesosista. Kofeiini on keskeinen ainesosa useimmissa pre-workouteissa, ja sen on osoitettu lisäävän tehokasta treeniaikaa ennen uupumusta, viivästyttävän väsymyksen havaitsemista ja vähentävän kivun havaitsemista.2Kreatiini voi myös auttaa palautumisessa sarjojen välillä ja lisäämään toistojen määrää, mahdollistaen näin tekemään treeneissä enemmän työtä tehokkaasti. 

Onko pre-workout hyväksi ihmisille?

Jotkin juomat sisältävät B1-vitamiinia, joka voi auttaa kardiovaskulaarista toimintaa, sekä B12-vitamiinia, joka voi auttaa tuottamaan energiaa.Ennen treeniä nautittavat juomat sisältävät tyypillisesti myös suuria määriä kofeiinia, mikä voi olla vaarallista liian suurina annoksina, joten älä ylitä suositeltua annostusta. 

Milloin pre-workoutia käytetään?

Yleensä suositellaan, että juoma nautitaan 45-60 minuuttia ennen treeniä, jotta sen ainekset, kuten kofeiini, saavuttavat huippunsa verenkierrossa oikeaan aikaan ja juoman vaikutus voidaan maksimoida. 

Miten usein pre-workout -juomia otetaan?

Pre-workoutia kannattaa käyttää vain ennen harjoittelua treenipäivinä. Tiettyjä ainesosia, kuten kreatiinia, on käytettävä säännöllisesti, jotta niillä olisi vaikutusta. 

Kuinka kauan kestää ennen kuin pre-workout toimii?

Kofeiinin nauttimisen jälkeen kestää noin 45-60 minuuttia, kunnes se saavuttaa huipputason verenkierrossa. Jos juomasi sisältää beta-alaniinia, saatat tuntea pistelyä ihossasi noin 15 minuutin kuluttua.

 

Kuinka kauan pre-workoutin vaikutus kestää?

Kofeiinin puoliintumisaika on 4-6 tuntia. Tämä aika siis kuluu kofeiinin määrän vähenemiseen elimistössä puoleen. Beta-alaniinin aiheuttama pistely lakkaa tyypillisesti noin 90 minuutin kuluttua. 

Onko kahvi pre-workout -juoma?

Kahvi sisältää kofeiinia, joka lisää kestävyyttä ja voi vähentää kivun havaitsemista.2 Vaikka se ei ehkä sisällä muita tyypillisiä pre-workout -ainesosia, kuten beta-alaniinia, B-vitamiineja, tai tauriinia, niin kuppi kahvia ennen harjoittelua voi silti antaa lisää virtaa treeneihin. 

Käyttävätkö urheilijat pre-workoutia?

Monet urheilijat käyttävät ennen harjoittelua lisäravinteita parantaakseen suorituskykyään harjoittelun tai kilpailun aikana. Pre-workoutin vaikutus esimerkiksi kestävyyteen voi tehdä siitä hyödyllisen nyrkkeilijälle kovempaan harjoitteluun, juoksijalle pidempien matkojen juoksemiseen, tai painonnostajalle useampia toistoja varten.Joogan harrastajat ja muut kuntoilijat voivat myös ottaa ennen treeniä tarkoitettuja lisäravinteita, jotka auttavat lisäämään keskittymiskykyä ja energiaa harjoitusten aikana. 

Pitäisikö aloittelijan käyttää pre-workoutia?

Ennen treeniä nautittavat juomat voivat olla hyödyllisiä kenelle tahansa, joka haluaa tehostaa omaa suorituskykyä. Ne voivat olla erityisen hyödyllisiä aloittelijoille selviytymään treeneistä silloinkin, kun et ole aivan parhaimmillasi, mutta ei kannata luottaa niihin kuitenkaan liikaa. Kuuntele omaa kehoasi, käytä lisäravinteita vain tasapainoisen ruokavalion tukena, ja anna itsellesi tarpeeksi aikaa palautua, kun vasta aloittelet treenaamista.

 

Pre-Workout -juomien hyödyt

Parempi suorituskyky

Näiden lisäravinteiden päähyöty on niiden vaikutus urheilulliseen suorituskykyyn. Ne auttavat treenaamaan kovempaa ja pidempään. Juomissa on tyypillisesti ainesosia, jotka voivat auttaa lisäämään kestävyyttä ja keskittymiskykyä.

 

Parempi keskittymiskyky

Kofeiini stimuloi tutkimusten mukaan mieltä ja parantaa valppautta nauttimisen jälkeen. Tämä tekee pre-workoutista erityisen hyvän lisäravinteen taito-pohjaisiin harjoituksiin, kuten esimerkiksi tekniikkaan keskittyviin painnostotreeneihin. 

Myproteinin Pre-Workout lisäravinteet

The Pre-Workout

Sisältää sekoituksen kofeiinia, kreatiinia ja B6-vitamiinia energiantuotantoon ja henkiseen keskittymiseen. 

Alpha Pre-Workout

Alpha Pre-Workout sisältää beta-alaniinia, L-arginiini-alfa-ketoglutaraattia ja L-teaniinia, sekä suuren annoksen kofeiinia, joka auttaa harjoittelemaan pidempään ja parantamaan keskittymiskykyä.

 

Pre-Workout Gummies

Kofeiinia, B-vitamiineja ja aminohappoja sisältävät Pre-Workout Gummies -karkit ovat kätevä ja maukas tapa lisätä energiaa ja vireyttä ennen harjoittelua. 

Taurine

Tauriini on luonnollinen aminohappo, jota esiintyy suurina pitoisuuksina luurankolihaksissa.

 

Citrulline Malate

Sitrulliinimalaatti tehostaa typpioksidia, joka auttaa lisäämään verenkiertoa harjoituksen aikana. Tämä voi lisätä energiantuotantoa ja mahdollisesti parantaa harjoittelun suorituskykyä. Sitrulliinimalaatti voi parantaa vastustuskykyä ja parantaa palautumista.

 

Pure Caffeine Tablets

Kofeiini on keskeinen ainesosa monissa pre-workout -ravintolisissä, koska se pystyy lisäämään kestävyyttä, valppautta ja keskittymiskykyä. Pure Caffeine -tabletit sisältävät 200 mg kofeiinia yhtä tablettia kohti.

 

Pähkinänkuoressa

Pre-workout -lisäravinteet voivat antaa treenille lisäboostia. Ne sisältävät valikoiman aineksia, jotka voivat auttaa parantamaan suorituskykyä, mukaan lukien kofeiini, beta-alaniini ja B-vitamiineja. Juomat kannattaa nauttia 45-60 minuuttia ennen treeniä parhaan hyödyn saamiseksi.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein