Siirry pääsnäyttöön
Ravinto

Vegaani ja pähkinäallergia | Ohjeet ja reseptit

Vegaani ja pähkinäallergia | Ohjeet ja reseptit
Rosa Havumaki
Writer and expert6 vuotta Ago
Näytä Rosa Havumaki:n profiili

Vegaani ja pähkinäallergia

Ruokakauppojen vegaanihyllyt täyttyvät jatkuvasti uusista ja herkullisista vegaanisista vaihtoehdoista. Vaikka vegaaneille löytyykin nykyään paljon eläinperäisten elintarvikkeiden korvikkeita, mitä tehdään tilanteessa, jossa vegaanilla on myös pähkinäallergia? Maidon korvikkeeksi pähkinämaitoa? Ei. Entäpä pähkinäjauhoja? Ilmiselvästi ei. Nämä tilanteet ovat kuitenkin kierrettävissä, eikä ne saisi estää päätöstä ryhtyä vegaaniksi! Pähkinäallergia saattaa vaikeuttaa vegaanina olemista, mutta muutamalla pienellä kikalla selviät varmasti ja tarjoat keholle sen tarvitsemat ravintoaineet!

Eiköhän siis selvitetä, mitä kaikkia vaihtoehtoja vegaaneille löytyy, vaikka olisikin pähkinäallergia.

Arviolta lähes miljoona brittiä noudattaa päivittäin täysin vegaanista ruokavaliota, eikä sen suosio ole lähtemässä laskuun päin vielä pitkään aikaan. Noin 10% tästäkin suuresta massasta on ihmisiä, joilla on jonkin tasoinen pähkinäallergia. Hyvä uutinen on se, että pähkinättömän vegaanisen ruokavalion omaksuminen on täysin mahdollista. Huono uutinen se, että suuri osa vegaanisista elintarvikkeista sisältää pähkinää. Pähkinättömiä vegaanisia elintarvikkeita ei ole kuitenkaan mahdotonta löytää, koska lähivuosina niiden kulutus ja tarjonta ovat lähteneet nousuun. Pähkinäallergiset ovat varmasti tottuneet tarkkailemaan etikettejä mahdollisen pähkinäjäämien varalta, eikä tämä piirre tule katoamaan vegaaniruokavaliossakaan.

pähkinäallergia

Erot pähkinöiden välillä

Monet saattavat ajatella, että maapähkinät kuuluvat samaan sarjaa kuin muutkin pähkinät, mutta asiahan ei ole ihan näin yksinkertainen. Maapähkinät kuuluvat palkokasvien lajiin, johon luetaan myös esimerkiksi pavut, herneet ja linssit. Tämä tarkoittaa sitä, että maapähkinäallergiset ihmiset eivät välttämättä ole allergisia muille pähkinöille eivätkä välttämättä muille palkokasveillekaan. Kuitenkin todennäköisyydet sille, että maapähkinäallergikko on allerginen myös muille pähkinöille, on suuri. Muihin pähkinöihin luetaan kaikki kovakuoriset pähkinät, kuten brasilianpähkinät, cashew-pähkinät, hasselpähkinät ja pekaanipähkinät.

Monet pähkinäallergiset saattavat säikähtää tuoteselosteessa lukevaa ”pähkinä” sanaa ja pyrkivät välttämään sitä kaikin keinoin. On kuitenkin tärkeää erottaa esimerkiksi hasselpähkinän ja kookospähkinän ero, koska moni pähkinäallerginen pystyy käyttämään elintarvikkeita, jotka sisältävät kookospähkinää. On siis tärkeää tiedostaa mitä pähkinöitä juuri omassa ruokavaliossa tulee välttää. Jos et ole niistä ihan varma, käännythän lääkärisi puoleen.

Millä korvata pähkinöiden sisältämät ravintoaineet vegaaniruokavaliossa?

Pähkinät ovat erinomainen rasvahappojen ja proteiinin lähde, jotka ovat erityisen tärkeässä roolissa vegaaniruokavaliossa. Onneksi on myös olemassa runsaasti muita kasvipohjaisia rasvahappojen ja proteiinien lähteitä, vaikka olisikin pähkinäallergia.

pähkinäallergia

Rasvat

Pähkinät ovat hyvä monityydyttymättömien rasvahappojen lähde, jotka ovat tärkeässä roolissa esimerkiksi sydämen terveydestä puhuttaessa. Pähkinäallergisen henkilön kohdalla pähkinöitä ei siis vain voi tiputtaa ruokavaliosta pois, korvaamatta niitä toisella monityydyttymättömällä rasvahapon lähteellä. Pähkinät tulisi korvata seuraavilla tuotteilla:

  • Oliivit ja oliiviöljy
  • Avokadot
  • Auringonkukkaöljy
  • Canola-öljy
  • Pellavan-, chian-, kurpitsan- ja auringonkukansiemenet

Näitä tuotteita käyttämällä voit loihtia itsellesi vaikka minkälaisia herkkuja, joista myös sydämesi pitää.

Proteiini

Pähkinät ovat myös varsinaisia proteiinipommeja, jotka tulee korvata toisella, proteiinirikkaalla vaihtoehdolla. Positiivinen uutinen on se, että nykyään kaupoista löytyy runsaasti pähkinättömiä ja vegaanisia proteiininlähteitä, kuten:

  • Tofu
  • Pellavan-, chian-, kurpitsan- ja auringonkukansiemenet
  • Pavut, linssit ja herneet
  • Tempeh
  • Seitan
  • Pähkinättömät ja vegaaniset hampurilaispihvit ja soijanakit

Pähkinäallerginen vegaani voi siis monen korvaan kuulostaa aluksi haastavalta yhdistelmältä, koska monet vegaaniset tuotteet sisältävät pähkinää. Mutta kuten jo tässäkin artikkelissa on tullut ilmi, vegaanisista elintarvikkeista löytyy nykyään jo yllättävän monia vegaanisia ja pähkinättömiä vaihtoehtoja. Myproteinin laajasta lisäravinnevalikoimasta löytyy myös täysin pähkinättömiä proteiinilisiä jokapäiväiseen käyttöön. Voit kurkata ne tästä.

Lehmänmaidon korvikkeet

Yksi tavallisimmista pähkinäpohjaisista vegaanituotteista ovat kasvimaidot, kuten manteli-, cashew- ja hasselpähkinämaito. Onneksi myös näille tuotteille on markkinoilla korvaavia tuotteita, kuten:

  • Kookosmaito
  • Soijamaito
  • Kauramaito
  • Riisimaito
  • Hamppumaito
  • Pellavamaito

Vegaaninen (ja tottakai myös pähkinätön) pesto

Tämä artikkeli onkin hyvä lopettaa suussa sulavaan pestoreseptiin:

60g basilikaa (2 isoa kourallista)

100g hampunsiemeniä

1 banaani

3rkl hiivaa

2 valkosipulinkynttä

½ tls suolaa

200ml oliiviöljyä

½ osa tuoreen sitruunanmehua

Banaani on loistava lisä pestoon, sillä se auttaa peston saamaan kermaisen koostumuksen.

pähkinäallergia

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Rosa Havumaki
Writer and expert
Näytä Rosa Havumaki:n profiili
Rosalla on EREPS:in (the European Register of exercise Professionals) myöntämä personal trainer koulutus, jonka lisäksi hän on myös suorittanut liikuntalääketieteen ja terveystieteen perusteet Itä-Suomen yliopistossa. Rosa opiskelee tällä hetkellä liikunnanohjaajaksi Haaga-Heliassa Vierumäellä. Tämä koulutus tarjoaa hänelle kyvyt sekä tietotaidon toimia nykypäivän urheilu- ja vapaa-ajan sektorilla. Vierumäen liikunnanohjaajan koulutus on nykyaikainen sekä ammattimainen, jossa jatkuvasti muuttuva ala sekä innovaatiot ovat avainasemassa. Rosan on määrä valmistua vuonna 2019 liikuntatieteiden kandidaatiksi. Rosa on myös kirjoittanut jo reilun vuoden ajan hänen omaa lifestyle-hyvinvointiblogiaan, jossa hän jakaa ruokaan, matkustamisen sekä treenaamiseen liittyviä vinkkejä. Rosan blogiin pääset tästä. Lue lisää Rosasta täältä: https://www.linkedin.com/in/rosa-havum%C3%A4ki-446b91142/.
myprotein