Siirry pääsnäyttöön
Treeni

Aloittelijan treenijako | Kohenna kuntoa ja mielialaa voimaharjoittelulla

Aloittelijan treenijako | Kohenna kuntoa ja mielialaa voimaharjoittelulla
Laura Myllykoski
Writer and expert10 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Jos olet aloittelija, on täysin normaalia tuntea hieman pelokkuutta kuntosalin voimaharjoittelualueella. Kaikki erilaiset laitteet ja välineet voivat tuntua hieman monimutkaisilta, ja jopa pelottavilta. Ehkäpä olet aikaisemminkin kokeillut mennä voimaharjoittelualueelle, mutta päätynyt aina takaisin kardiolaitteille. Asiaa helpottaa, kun tietää miten eri laitteet toimivat, sinulla on itsellesi sopiva treenijako.

Monet kuntosalikävijät ovat ihan samassa pisteessä kanssasi, ja se on täysin ok!

https://youtu.be/_VeMIY8a6Og

Laitteiden ja välineiden ei kuitenkaan tarvitse olla pelottavia. Kun saat tarpeeksi itseluottamusta ja tunnet olosi mukavaksi, et enää edes mieti asiaa. Ennen kuin huomatkaan, olet voimaharjoittelualueen vakkari ja aina kokeilemassa omia rajojasi. Muita myös, että suurin osa ihmisistä on niin keskittyneitä omaan treeniin, etteivät edes huomaa muita.

Kaikkien on aloitettava jostain. Edes Farah Fonseca, kolminkertainen Englannin Vahvin Nainen -kisan voittaja, ei tuntenut oloaan 100% mukavaksi kuntosalilla ensimmäisiä kertoja. Kaikki on kiinni itseluottamuksesta – kun hallitset sen, mikään ei voi estää sinua.

 

Voimaharjoittelun hyödyt

Tee juuri niin kuin sinä itse haluat. Jos olet tyytyväinen juoksumatolla treenaamisen, pidä se. Voimaharjoittelulla on kuitenkin useita hyötyjä, joiden vuoksi kannattaa harkita siirtymistä voimaharjoittelualueelle.

  • Kasvata lihaksia ja polta kaloreita
  • Vähennä loukkantumisen riskiä jokapäiväisissä aktiviteeteissa
  • Lisää voimaa
  • Lisää energiaa
  • Vapauta mielialaa kohentavia endorfiineja
  • Paranna unen laatua

 

Näin aloitat voimaharjoittelun | Treenijako

Ennen kuin edes lähdet kuntosalille, sinun pitää päättää, kuinka paljon aikaa haluat siihen käyttää. Ole realistinen tämän suhteen. Mitä helpommin tavoitteesi on saavutettavissa, sitä todennäköisemmin myös saavutat sen – valitse sellainen treenijako ja aikataulu, joka toimii sinun elämäntyyliisi ja tukee tavotteitasi.

Aloittelija treenijako kannattaa aloittaa kahtiajaolla – ylä- ja alakropan treeneillä. Neljän päivän treeniohjelma kuntosalille saattaa silloin näyttää esimerkiksi tältä:

Maanantai: yläkroppaTiistai: alakroppaKeskiviikko: lepoTorstai: yläkroppaPerjantai: alakroppaLauantai: lepoSunnuntai: lepo

Kun sinulla on järkevä treenijako, joka sopii aloittelijalle, sekä realistinen suunnitelma tavoitteiden saavuttamisesta, kannattaa aloittaa treenit kuntosalilaitteilla. Kun laitteet alkavat olla mukavuusalueellasi, on aika siirtyä vapaisiin painoihin. Tässä siirtymässä ei kuitenkaan ole mitään kiirettä. Aloittelijan kannattaa ensin kerätä itsevarmuutta painojen kanssa. Jos haluat palautetta tekniikasta, kannattaa kysyä valmentajan apua, tai jopa hieman kokeneempaa ystävää avuksi.

Oletko uusi Myprotein asiakas? Nappaa täältä uuden asiakkaan etu itsellesi.

 

Pähkinänkuoressa

Voimaharjoittelualueelle siirtyminen on useimmille vain mentaalinen ongelma, jonka esteenä on itsevarmuus. Jos haluat aloittaa voimaharjoittelun, nyt on aika ottaa tämä treenijako haltuun ja siirtyä kuntosalilaitteiden puolelle. Muista, että mitä realistisempia tavoitteesi ovat, sitä todennäköisemmin myös saavutat ne. Aloittelija tarvitsee vain hieman itsevarmuutta, itselle sopivan treenijaon ja aikataulun, sekä suunnitelman, jonka auttaa pääsemään tavoitteisiin.

Treeni

Miten aloittaa treenaaminen | Aloittelijan opas

Treenaamisen aloittaminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä, mutta näillä vinkeillä pääset alkuun!

Ravinto

Meal prep | Aloittelijan opas

Meal prep eli ateriasuunnittelu helpottaa elämää ja auttaa saavuttamaan erilaisia kuntotavoitteita.

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein