Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Harjoituksia, joista saat lisää energiaa

Harjoituksia, joista saat lisää energiaa
Laura Myllykoski
Writer and expert1 vuosi Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Kaiken logiikan mukaan liikuntaa linkitetään energiankulutukseen. Mutta tietynlaiset treenit voivat oikeasti lisätä yleistä energiatasoa.Selvitetäänpä miksi.

 

Miten liikunta voi lisätä energiaa?

On monia syitä, joiden vuoksi saatat tuntea olosi alakuloiseksi tai vähäenergiseksi. Olemme kaikki erilaisia, mutta liikunnan on osoitettu yleisesti vaikuttavan positiivisesti sekä energiatasoon että mielialaan.Tämä on osoitettu sekä akuuteissa muutoksissa (yksi kerta) että kroonisissa muutoksissa (elämäntyylin muuttaminen vähemmän aktiivisesta lisääntneeseen aktiivisuustasoon). 

Miksi minulla ei ole energiaa?

Alhainen energiataso voi johtua useista syistä. Monesti taustalla on jokin fysiologinen syy, kuten varastoidun energian aineenvaihdunta, verensokerin lasku, hapenpuute aivoissa ja lihaksissa, tai serotoniinin ja dopamiinin väheneminen aivoissa.Yksi yleinen syy vähäiseen energiaan on ylistimulaatio. Suuri osa jokapäiväisestä elämästämme liittyy stressiin, mukaan lukien elämäntapavalinnat, kuten kofeiini, jotka saavat kehosi kierroksille.Keho tarvitsee aikaa myös aikaa rentoutumiseen, jotta se voi myös päästä taas seuraavalle tasolle.Tämän saavuttamiseksi ei tarvitse noudattaa normaalia ohjelmaa, vaan se voi olla täydellinen tauko normaalista. Voit myös mukauttaa tai muuttaa harjoitteluasi sopivaksi juuri sinulle, ja sen mukaan, miltä sinusta sillä hetkellä tuntuu.  

Mistä harjoituksista saa eniten energiaa?

Mitä tulee hormonaaliseen vaihteluun ja fysiologisiin muutoksiin, kestävyysharjoittelu tunnetaan varsin hyvin endorfiinien vapauttamisesta, jotka eivät vain taistele huonoa mielialaa vastaan, vaan voivat myös antaa sinulle tunteen korkeasta energiatasosta."Runner's high" on tästä loistava esimerkki, jossa juoksijoista tai kestävyysurheilijoista tuntuu, että he voivat vain jatkaa matkaa.Vastustusharjoittelulla on myös osoitettu olevan suuri vaikutus energiatasoihin jo yhdestä harjoituksesta lähtien. Vastustusharjoittelun on osoitettu toimivan sekä korkean että matalan intensiteetin treeneissä.Myös HIIT -harjoittelulla voi olla positiivinen vaikutus energiatasoon. Tämä on todella tehokasta, sillä siihen vaaditaan vain 20 minuuttia muutoksen huomaamiseksi. 

Parhaat harjoitukset nostamaan energiatasoa

Kokeile alla olevia tekniikoita ja ideoita, jos tunnet olosi vähäenergiseksi.PyramidisarjatTätä tekniikkaa voidaan käyttää missä tahansa harjoituksessa ja se sopii erinomaisesti voimaharjoitteluun. Pyramidisarjoilla lisäät painoa jokaiseen sarjaan ja vähennät toistoja.Aseta esimerkiksi harjoituksesi 8 toistoon, lisää sitten painoa ja tee 6 toistoa, sitten 4 ja voit lopettaa 2:lla. IntervalliharjoitteluTämä on yksi tapa välttää kardioliikuntaa. Jos sinulla on vaikeuksia selviytyä pitkästä harjoituksesta, voit kokeilla lyhyitä (alle minuutin) korkean intensiteetin jaksoja, joita seuraa saman pituinen tai lyhyempi lepojakso.20 minuuttia intervalliharjoittelua voi korvata 1 tunnin matalamman intensiteetin liikuntaa.Tämä voidaan tehdä 20 minuutissa korvaamaan 1 tunnin jatkuvan istunnon.

 

Matalammat painot, enemmän toistojaSamoin kuin intervalliharjoittelu, painojen pudottaminen kuntosalilla voi saada veren virtaamaan, mutta uupumuksen välttäminen voi nostaa energiatasoa ja olla todella hyödyllistä treenin tulosten kannalta.Tarvitset vähemmän lepoa sarjojen välillä, mutta verenkierto ja lihaspumppi voivat nostaa valtavasti mielialaa ja energiaa.

 

Suuremmat painot, vähemmän toistojaLisäämällä painoa ja vähentämällä toistoja kuuteen tai jopa vähempään, ansaitset hieman enemmän aikaa levätä sarjojen välissä (jopa 5 minuuttia). JoogaJos kärsit henkisestä ylistimulaatiosta ja jatkuvasta stressaantuneesta mielentilasta, jooga voi olla todella hyvä tapa nollata mielesi ja keskittyä itseesi.Joogaa on hyvin eri tyyppistä, joten on tärkeää löytää niistä itselle sopiva muoto. Meditaation tyylinen istunto, joka auttaa hidastamaan ja aktivoi kehoa parasympaattisen hermoston avulla, on ylistimulaation tapauksessa paras muoto.

 

RyhmäliikuntatunnitJos et oikein tiedä, mitä minkälaista liikuntaa sinun tulisi tehdä, kokeile ryhmäliikuntatunteja. Tunnilla ohjaaja on vastuussa harjoituksista, motivoi sinua ja saa jatkamaan liikkumista.Vaihda eristäviin harjoituksiinJos energiasi on vähissä, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä ei halua tehdä.Yhdistelmänostot voivat olla parhaita harjoituksia, mutta jos jotain et todellakaan pidä niistä, kokeile niiden sijaan eristäviä harjoituksia.Jos et ole varma, mitä voisit tehdä, muista mennä PT:lle kysyäksesi lisää neuvoja ja suosituksia väsymyksen torjumisesta ja energiatason nostamisesta. 

Miten taistella väsymystä vastaan kuntosalilla?

Strukturoimisen lisäksi, voit kokeilla erilaisia tapoja tehostaa treenejäsi:

 

  1. Pidä itsesi vastuullisena
Hanki kuntosalikaveri, PT tai kerro perheenjäsenelle, mitä haluat saavuttaa. Kaveri voi auttaa sinua jaksamaan ja motivoida pitämään treenit säännöllisinä.

 

  1. Musiikki
Musiikin on osoitettu kohottavan energiatasoa ja mielialaa. Paras musiikki motivoimaan treenaamista,on sellaista, joka herättää tunteita ja vaikuttaa intensiteettiin. 
  1. Kofeiini ja pre-workout
Kofeiini on yksi tutkituimmista ja tehokkaimmista lisäravinteista, jolla on vaikutusta energiatasoihin. Jos harjoittelet myöhään iltapäivällä, etkä halua kofeiinia, voi tauriini antaa sinulle saman henkisen keskittymiskyvyn. 
  1. Kokeile 
Tee itsellesi kunnollinen lämmittely ja venyttely. Tämä on aliarvostettu menetelmä, mutta hyvästä lämmittelystä ei ole vain fyysistä hyötyä, vaan se voi mahdollistaa myös psykologisen hyödyn. Kun käytät vähän aikaa venyttelyyn tai putkirullaukseen, saat veren virtaamaan asteittain ympäri kehoa, mikä antaa aikaa valmistautua harjoitteluun. 

Pitäisikö väsyneenä treenata?

Olet ehkä kuullut lauseen "ainoa huono harjoitus on sellainen, jota ei koskaan tapahtunut". Toisinaan on kuitenkin kuunneltava omaa kehoa ja tehtävä enemmän palautumisen eteen.Tämä ei ole vain fyysinen asia, vaan se liittyy kaikenlaiseen stressiin, myös henkiseen. Joskus tarvitset vain yhden treenin lykkäämisen, jotta pystyt harjoittelemaan taas ensi kerralla.Jos sinusta kuitenkin jatkuvasti tuntuu siltä, että sinun tarvitsee skipata treenit, ​​kannattaa tarkastella harjoitussuunnitelmaasi ja elämäntapaasi. Mieti kriittisesti, sopivatko ne toisiinsa, vai tarvitseeko sinun tehdä joitain muutoksia saadaksesi kaikki irti treeneistä. 

Pähkinänkuoressa

Jos koet energiatasosi olevan matala, kannattaa kokeilla erilaisia liikuntamuotoja energiatason kohottamiseen. Jos koet olevasi ylistimuloitunut, luota ennemmin joogaan ja jos kehosi kaipaa piristystä, kokeile treenejä, jotka saavat veren virtaamaan ja lisäävät endorfiineja verenkiertoon.
  1. Boolani, A., O’Connor, P., Reid, J., Ma, S. & Mondal, S. (2019) Predictors of feelings of energy differ from predictors of fatigue. Fatigue: Biomedicine, Health & Behavior. 7(1), 12-28.
  2. Crush, E., Frith, E. & Loprinzi, P. (2018). Experimental effects of acute exercise duration and exercise recovery on mood state. Journal of Affective Disorders. 229, 282-287.
  3. Glaister, M., & Gissane, C. (2018). Caffeine and physiological responses to submaximal exercise: a meta-analysis. International journal of sports physiology and performance, 13(4), 402-411.
  4. Herring, M. P., & O’Connor, P. J. (2009). The effect of acute resistance exercise on feelings of energy and fatigue. Journal of Sports Sciences, 27(7), 701-709.
  5. Hicks, S. D., Jacob, P., Perez, O., Baffuto, M., Gagnon, Z., & Middleton, F. A. (2019). The transcriptional signature of a runner’s high. Medicine & Science in Sports & Exercise, 51(5), 970-978.
  6. Loy, B., O’Connor, P. & Dishman, R. (2013). The effect of a single bout of exercise on energy and fatigue states: a systematic review and meta-analysis. Fatigue: Biomedicine, Health & Behaviour. 1 (4).
  7. Meeusen, R., Watson, P., Hasegawa, H., Roelands, B. & Piacentini, M. (2006). Central Fatigue: The Serotonin Hypothesis and Beyond. Sports Medicine. 36 (10), 881-909.
  8. Moss, S., Enright, K. & Cushman, S. (2018). The influence of music genre on explosive power, repetitions to failure and mood responses during resistance exercise. Psychology of Sport and Exercise. 37, 128-138.
  9. Shellock, F. G. (1986). Research applications: physiological, psychological, and injury prevention aspects of warm-up. Strength & Conditioning Journal, 8(5), 24-27.
  10. Waldron, M., Patterson, S. D., Tallent, J., & Jeffries, O. (2018). The effects of an oral taurine dose and supplementation period on endurance exercise performance in humans: a meta-analysis. Sports Medicine, 48, 1247-1253.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein