Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Kofeiini ja treeni – Miten valmistautua treeniin?

Kofeiini ja treeni – Miten valmistautua treeniin?
Daniela Flaszka
Writer and expert5 vuotta Ago
Näytä Daniela Flaszka:n profiili

Aika päivittää treeniin valmistautuminen uudelle tasolle: yhdistä kofeiini ja treeni

Kofeiini on voimakas lisäravinne, joka tehostaa räjähdysmäisesti aineenvaihduntaa harjoittelun ohella. Kofeiini lisää kehon kestävyyttä, vahvuutta ja palautumisnopeutta – antaen tottakai myös buustia harjoitukseen.

Jos huomaat tarvitsevasi hieman ylimääräistä tehoa harjoituksiisi, on aika paneutua kofeiinia sisältävien lisäravinteiden merkitykseen treenien ohella.

Pre‐Workout lisäravinteet, jotka sisältävät kofeiinia

Pre‐Workout lisäravinteet auttavat erityisesti kovatehoisissa ja pitkäkestoisissa suorituksissa. Suurin osa harjoittelua edistävistä lisäravinteista sisältää kofeiinia sen tarjoamien monien etujen vuoksi: keho jaksaa pidempään, suuremmalla teholla ja voimalla. Hyötyjä on siis monia, eikä lisäravinteiden sisältämiä kofeiinimääriä kannata turhaan säikähtää.

kofeiini ja treeni
Kehon toleranssi kofeiiniin

Kofeiini laukaisee adrenaliiniryöpyn kehoon tarkoittaen sitä, että lihakset aktivoituvat ja valmistautuvat toimintaan. Toleranssi kofeiiniin kuitenkin madaltuu pitkässä käytössä ja siksi suositeltavaa olisikin nauttia kofeiinia sisältäviä lisäravinteita sykleissä. Kofeiinisykli on lyhyt aika, jolloin kofeiinia tulisi nauttia lisäravinteiden muodossa esimerkiksi aina ennen treenaamista. Vastineeksi tälle, syklien jälkeen kofeiinia sisältävien lisäravinteiden käyttö tulisi lopettaa noin kahdeksi viikoksi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kahden viikon aikana kehon kofeiinitoleranssi madaltuu, jonka jälkeen se on taas valmiina kofeiinitankkaukseen.

Kofeiinisyklit

  • Yksinkertaisesti: lopeta kofeiinin kulutus 14 vuorokauden ajaksi kofeiinitoleranssin alentamiseksi. Tämän ajan jälkeen kofeiininsietokyky on huomattavasti pienentynyt, jonka jälkeen saat siitä taas erityisesti energiaa harjoituksiisi.
  •  Tauon jälkeen, voit taas ottaa kofeiinipitoiset lisäravinteet osaksi harjoittelua noin 7‐14 vuorokaudeksi.
  • Syklit pyörivät siis 2 viikon taukoina kofeiinista ja 2 viikon ”kofeiinitankkauksista”.

Kofeiinivapaat lisäravinteet

Osalle kofeiini on loistava tapa tehostaa treenien kulkua, toisille se aiheuttaa vain turhia vatsavaivoja. Kofeiinittomat Pre‐Workout lisäravinteet sisältävät sitrulliinimalaattia, beetaalaniinia sekä argiinia. Nämä eivät välttämättä soita minkäänlaisia kelloja, mutta tärkeintä on tietää, että niillä on lähes samat vaikutukset treenin tehoon kuin kofeiinillakin. Niiden on osoitettu lisäävän räjähtävää lihasvoimaa, tehoa sekä kestävyyttä.

Muista vielä tämä:

Pre‐Workout isäravinteet parantavat suorituskykyä treenin aikana. Jos koet tarvitsevasi hieman buustia treenin ohelle, suosittelen lämpimästi testaamaan kofeiinisykliä.

 

 

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Daniela Flaszka
Writer and expert
Näytä Daniela Flaszka:n profiili
Daniela on auktorisoitu 4. tason EHFA Personal Trainer ja kuuluu täten EREPS:in (The European Register of exercise Professionals) auktorisoituihin personal trainereihin. Hän on aikaisemmin saanut Itä-Suomen Yliopistolta todistuksen liikuntalääketieteiden ja terveystieteiden perusteista vuonna 2016. Tällä hetkellä Daniela opiskelee Amsterdamissa urheiluliiketoimintaa ja saa liikuntatieteiden kandidaattinsa vuonna 2020. Tämä koulutus tarjoaa hänelle mahdollisuuden työskennellä johtamisen ja liiketalouden puolella urheilumaailmassa. Daniela nauttii terveellisestä sekä tasapainoisesti elämäntavasta. Urheilu, erityisesti salitreenaaminen, sekä ravitseva ruoka ovat isossa osassa hänen arkipäiväänsä ja hän on myös todella kiinnostunut työskentelystä urheilusektorilla valmistauduttuaan. Daniela uskoo, että tasapaino on avainasemassa terveellisen elämän saavuttamisessa tai ylläpidossa ja siksi on tärkeää kuunnella sekä kehoa kuin mieltä. Lue lisää Danielasta täältä.
myprotein