Siirry pääsnäyttöön
Treeni

Rintatreeni | Parhaat liikkeet käsipainoilla ja ilman

Rintatreeni | Parhaat liikkeet käsipainoilla ja ilman
Laura Myllykoski
Writer and expert4 kuukautta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Yläkropan treeni on kärsivällisten ihmisten laji, sillä yläkroppa kehittyy hitaasti. Rintatreeni onnistuu helposti käsipainoilla, kehon painolla, tai kuntosalilaitteilla, mutta kehitys vaatii säännöllistä treeniä.

Löydät tästä artikkelista seuraavaa:

 • Miksi rintatreeni on tärkeää?
 • Yläkropan treeni kotona
 • Yläkroppa | Treeni aloittelijoille
 • Rintatreeni käsipainoilla
 • Rintatreeni | Parhaat liikkeet käsipainoilla
 • Parhaat rintalihasliikkeet ilman käsipainoja

 

Miksi rintatreeni on tärkeää?

Rintalihaksilla on iso rooli monissa yläkropan treeneissä, mukaan lukien olkapäiden taivutuksessa eri suuntiin, sekä olkapään stabiloinnissa. Rintalihasten oikeanlainen treeni on tärkeää, jotta fysiikka pysyy tasapainoisena, auttaen näin myös ehkäisemään loukkaantumisia.

Pectoralis major on suurin rintalihas. Se kiinnittyy humerukseen (käsivarren luu), sternumiin (rintalastaan), ja solisluuhun, joten se on tärkeässä roolissa monissa päivittäisissä liikkeissä, sekä painojen nostamisessa.

Rintatreenissä tärkeää on yhdistellä erilaisia liikkeitä ja kulmia, jotta mikään yksittäinen alue ei ylikehity suhteessa muihin.

 

Yläkropan treeni kotona

Yläkropan treeni onnistuu myös kotona ilman välineitä, tai vain minimaalisia apuvälineitä käyttäen. Jotta yläkroppa  saa parhaan mahdollisen kulman kohdistamaan treeni rintalihaksiin, pyri työskentelemään lievässä pystykulmassa.

Jos sinulla ei ole kotona penkkiä, voi käyttää rintatreeniin myös sohvaa. Aseta itsesi sohvan eteen ja nojaa selkää taaksepäin sohvaa vasten niin, että olkapäät nojaavat sohvan reunaa vasten. Aktivoi keskivartalo ja tee pystypunnerrusliikkeitä tai vipunostoja käsipainoilla.

Toinen vaihtoehto on tehdä punnerruksia jalat tai polvet nostettuina sohvalle, kädet kiinni lattiassa. Pidä huoli siitä, että lantio pysyy linjassa ja keskivartalo aktiivisena punnerrusten aikana.

 

Yläkroppa | Treeni aloittelijoille

Aloittelijan on tärkeää asettaa realistiset odotukset. Vaikka rintatreeni olisi todella tehokasta, rintalihasten kehittyminen vaatii aikaa, säännöllisyyttä ja kovaa työtä.

Käytä aikaa

Intensiivisten treenien sijaan keskity rintatreeneissä progressiiviseen ylikuormitukseen ajan myötä. Kohdista liikkeet eri alueille vaihtelemalla harjoituksia ja kulmia.

Tähtää 30-45 asteen kulmaan penkissä

Tutkimusten mukaan tämä kulma tarjoaa optimaalisen stimulaation rintalihaksille, olipa tasosi sitten vasta-alkaja tai salikonkari.

Rintatreeni useamman kerran viikossa

Jos haluat kasvattaa rintalihaksia, kannattaa tehdä rintatreeni vähintään kaksi kertaa viikossa. Lihaskasvu vaatii myös palautumista, joten kannattaa aloittaa 2-3 sarjalla yhden treenin aikana ja toistaa sitten sama 3-4 päivää myöhemmin.

Keskity hallittuihin nostoihin

Kunnon rintatreeni menee paremmin perille, kun raskaiden painojen lisäksi priorisoit hallitut liikkeet, etenkin palautusvaiheessa. Pidä kyynärpäiden ja olkapäiden välissä 45 asteen kulma, jotta painot pysyvät aavistuksen kyynärpäiden yläpuolella.

Tekniikka: voimakestävyys

Vaihda kulmaa ja stimulusta rintaliikkeissä, sillä se voi saada olon tuntumaan jälleen vasta-alkajalta. Vaihda sarjojen pituus kestävyystreenin tasolle, jotta lihasten stabilointi tehostuu ja perusta vahvoille rintalihaksille rakentuu vankalle pohjalle.

 

Rintatreeni käsipainoilla

Valmistele hyvin: Asetu vinopenkkiin, joka on kallistettu 30-45 asteen kulmaan. Varmista, että pää, yläselkä, takapuoli ja jalat ovat tukevasti paikoillaan vasten penkkiä tai lattiaa. Aktivoi pakarat, paina kantapäät kiinni lattiaan ja pidä selkäranka neutraalissa asennossa samalla kun keskivartalo pysyy tiukkana. Tämä mahdollistaa hyvä tasapainon liikkeisiin.

Käsipainot kulmaan: Kun käsipainot ovat olkapäiden yläpuolella, aseta ne kulmaan, joka muodostaa niistä V-kirjaimen (yhdyskohta tulee oman pääsi kohdalle). Tämä mahdollistaa käsipainojen liikuttamisen helpommin, rasittamatta liikaa kyynärpäitä ja käsivarren niveliä.

Kontrolloi painoja: Pidä ranteet suorina ja tiukka ote painoista koko sarjan ajan. Pidä ranteet kyynärpäiden yläpuolella koko ajan. Laske painot linjaan hartioiden kanssa, jotta lihakset venyvät paineen alaisina. Työnnä painot takaisin ylös niin, että kyynärpäät eivät heilu sivuille.

Hengitä yläasennossa: Vedä syvään henkeä, kun lasket painoja alaspäin. Pidätä hengitystä, kun painot ovat alhaalla, jotta voit aktivoida keskivartalon ja ylläpitää tasapainoa. Hengitä ulos kun työnnät painot takaisin ylös, pitäen keskivartalo tiukkana koko liikkeen ajan.

Keskity kyynärpäihin: Kiinnitä huomiota kyynärpäiden asentoon harjoituksen aikana. Varmista, että kyynärpäät pysyvät alhaalla ja lähellä yläkroppaa, sekä lapaluut takana, jotta rintalihakset venyvät kunnolla. Tämä kohdistaa liikettä paremmin rintaan sen sijaan, että työ tehtäisiin ojentajilla, hartialihaksilla ja pienillä rintalihaksilla.

Hanki varmistaja: Varmistaja on hyvä vaihtoehto huolehtimaan sekä turvallisuudesta että itseluottamuksesta. Jos sinulla ei ole treenikaveria, pyydä jotain treenaajaa kuntosalilta avustamaan rintatreenissä. Varmistajan on hyvä kannatella käsipainoja suoraan niiden alapuolelta tai ranteen alapuolelta, jotta liikettä voi ohjata ilman riskiä loukkaantumisesta.

 

Rintatreeni | Parhaat liikkeet käsipainoilla

Pystypunnerrus käännöllä vinopenkissä

Rintatreeni kannattaa aloittaa klassikoilla, jotka toimivat aina. Pystypunnerrus vinopenkissä on yleinen harjoitus, joka on mukana useimmissa yläkropan treeneissä jollain muotoa.

 • Aseta penkki 30 asteen kulmaan.
 • Asetu penkkiin istumaan, pää, yläselkä ja takapuoli tiukasti kiinni penkissä, jalat kiinni lattiassa.
 • Aloita liike neutraalilla otteella, käsipainot rinnan sivuilla molemmin puolin.
 • Työnnä painot ylös ja käännä niitä matkalla niin, että peukalot ovat toisiaan vasten yläasennossa.
 • Pidä keskivartalo tiukkana, selkäranka neutraalina ja lapaluut vedettynä taakse koko liikkeen ajan.

Vipunostot vinopenkissä

Kun mietit, millainen rintatreeni pitää olla, niin tämä on klassinen liike mukaan yläkropan treeniin.

 • Aseta penkki 30 asteen kulmaan ja ota sama asento kuin pystypunnerruksessakin.
 • Työnnä käsipainot hartioiden yläpuolelle, pidellen niitä neutraalilla otteella (kämmenet vasten toisiaan).
 • Pehmennä kyynärpäitä ja laske painot takaisin alas, tähdäten noin 45 asteen kulmaan hartioista, jotta liike kohdistuu päällimmäisiin rintalihaksiin.

Kauhanostot eteen

Vähemmän tunnettu harjoitus, joka kohdistaa työn rintalihaksiin ja auttaa kasvattamaan lihaksia. Yläkroppa vaatii kehittyäkseen sen, että treeni on vaativaa ja haastaa. Tässä harjoituksessa kulma tekee liikkeestä raskaamman ja voi tuntua konkaristakin haastavalta.

 • Aloita liike seisaaltaan polvet pehmeinä ja keskivartalo tiukkana.
 • Pitele käsipainoja vartalon sivuilla, kämmenet osoittaen eteenpäin.
 • Nosta painot ylös kohti toisiaan niin, että kämmenet osoittavat kohti kattoa yläasennossa. Kontrolloi liikettä tuodessasi painot takaisin alas vartalon sivuille.

 

Parhaat rintalihasliikkeet ilman käsipainoja

Pystypunnerrus tangolla vinopenkissä

Tämä harjoitus on loistava vaihtoehto käsipainoille ja mahdollistaa paremman tasapainon.

 • Aseta penkki 30 asteen kulmaan
 • Kontrolloi painoa kohti rintalihasten yläosaa pitäen samalla kyynärpäät lähellä vartaloa.

Vipunostot kaapelilaitteessa

 • Aseta kaapelit molemmin puolin noin lantion korkeudelle, mikä kohdistaa työn parhaiten rinnan yläosaan.
 • Seiso kaapelilaitteen keskellä katsoen siitä poispäin ja tartu molemmista kahvoista kiinni.
 • Pidä kyynärpäissä pieni jousto ja tuo kädet eteen puristaen samalla lapaluita taakse.
 • Kosketa käsillä kevyesti yhteen silmien tasolla, purista rintalihaksia tässä asennossa ja palauta sitten kaapelit hitaasti aloitusasentoon.

Rintaprässilaite istualtaan

Kuntosalin laitteet ovat oivallisia välineitä ylläpitämään jännitystä lihaksissa. Rintatreeni vaatii kovan työn kohdistamista rintalihaksiin säännöllisesti, jotta kehitystä tapahtuu.

 • Aseta kahvat niin, että ne asettuvat linjaan leukasi kanssa.
 • Työnnä kahvat poispäin itsestäsi.
 • Pidä kyynärpäät alhaalla ja valitse painot, jotka mahdollistavat lihasten venyttämisen liikkeen alaosassa.

 

Pähkinänkuoressa

Jos haluat kasvattaa isommat rintalihakset, vaaditaan siihen strategiaa ja omistautumista. Suunnittele rintatreeni, joka sisältää useita variaatioita ja erilaisia kulmia lihasten työstämiseksi kaikilta sivuilta. Lisää painoja viikoittain, jotta lihakset saavat haastetta. Tähtää rintatreenissä vähintään kahteen sarjaan viikossa, joissa on molemmissa 8-12 toistoa. Näin yläkropan treeni pysyy mielenkiintoisena ja kehityt nopeammin.

Treeni

Supersetti-rintatreeni | Parhaat supersetit isojen rintalihasten kasvattamiseksi

Rinta on yksi suosituimpia treenin kohteita, mutta sen kasvattaminen on haastavaa. Kokeile tätä supersetti-rintatreeniä, joka todella haastaa lihaksesi!

Treeni

Rintaliikkeet naisille | 10 parasta harjoitusta

Parhaat rintaliikkeet naisille, painoilla sekä kehonpainolla. Katso kaikki harjoitukset ja ota osaksi rintatreeniäsi jo tänään.

3 vuotta AgoMyprotein tasolla
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein