Siirry pääsnäyttöön
Uncategorized

90-luvun trendejä, joita vihaamme ja rakastamme

90-luvun trendejä, joita vihaamme ja rakastamme
Laura Myllykoski
Writer and expert3 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili

Jos olet milleniaali ja haluat hieman nostalgiaa päivääsi tai Z-sukupolven kasvatti, joka kaipaa muoti-inspiraatiota, niin tämä artikkeli on sinulle!

Juhliaksemme 90-luvun teemaista Impact Week II, ajattelimme muistella joitain aikaikauden törkeimpiä dieettejä ja vaatetrendejä! Ota siis tauko mahtavien tarjoustemme selaamisesta ja muistuta itseäsi siitä, miten söimme ja pukeuduimme vanhalla kunnon 90-luvulla.

1. Rajoittavat dieetit

Ahh, tohtori Robert Atkins, mies joka laittoi aluille mahdollisesti kaikkien aikojen pahamaineisimman dietiin – Atkinsin dieetti. Atkinsin dieetti pitää sisällään paljon rasvaa ja paljon proteiinia, sekä hyvin vähän hiilihydraatteja ja vaatii monien ruokien karsimista ruokavaliosta kokonaan näiden makrojen sovittamiseksi.Vaikka tohtori Atkins kehitti dieetin jo 60-luvulla, siitä tuli suosittu vasta 90-luvulla hänen pahamaineisen kirjansa, “Dr. Atkins’ New Diet Revolution”, julkaisun myötä. BBC:n raportin mukaan vuonna 2003 7% miehistä ja 10% naisista oli kokeillut dieettiä jossain vaiheessa, huolimatta sen rajoittavuudesta.1Olemme iloisia siitä, että Atkinsin dieetti tuntuu nyt olevan menneisyyttä, vaikkakin olemassa on vielä hieman vastaavanlaisia ruokavalioita… nyt kaikki katseet keto-ruokavalioon.

2. Rullaluistelu

90-luvulla vaihdoimme vanhat 80-luvun rullaluistimet uusiin tyylikkäisiin rulliksiin, joissa kaksien vierekkäin olevien rullien sijaan tasapainoiltiinkin vain yhdellä rivillä rullia.Tarvitsipa sitten nopean tavan liikkua paikasta toiseen tai ehkä haaveilit ammattilaisuudesta rullaluistelun parissa, mutta jossain vaiheessa rullaluistimet olivat varmasti kaikkine joululahjatoivelistalla.

 

3. Kaikki vähärasvaista

Tiedetään, juurihan puhuimme paljon rasvaa sisältävästä ruokavaliosta, mutta 90-luvulla vaani myös toinen dieettikulttuuri – kaiken piti olla vähärasvaista.Atkinsin kannattajille löytyi siis vastustajia niistä, jotka puolestaan pitivät kaikkea rasvaa pahana ja karsivat sen pois kaikesta mahdollisesta. Tämä johti lukemattomiin rasvattomiin välipaloihin, vähärasvaisiin ateriankorvikejuomiin ja aika lailla kaikkiin vähärasvaisiin tuotteisiin, joita voit vain nimetä. Villitys oli niin suosittu, että jopa McDonalds toi valikoimaansa vähärasvaisen “McLean” burgerin, joka jostain kumman syystä ei kuitenkaan jäänyt pitkäksi aikaa tarjolle.

 

4. Nestemäinen dieetti

90-luvulla ateriankorvikkeet olivat kovassa nousussa ja yksin USA:n markkinoilla nähtiin niiden myynnissä jopa 28% nousu vuonna 1990.2 Julkkiksia käytettiin mainostamaan useita suosittuja ateriankorvikkeita, jotka lupasivat painonpudostusta juomalla niitä sekä aamiaiseksi ja lounaaksi ja syömällä sitten “kunnon illallisen” vuoden 1991 mainoksen mukaan.Ateriankorvikkeet ovat tulleet pitkän matkan sitten 90-luvun ja hyvä niin.

 

5. Verityyppiruokavalio 

90-luvulla huomiosta kilpaili myös verityyppiruokavalio. Sen ajatuksena on, että jokaiselle verityypille sopii hieman erilainen ruokavalio.Tämän dieetin tekin tutuksi Tohtori Peter D’Adamo kirjassaan “Eat Right 4 Your Type”, mutta itse ruokavaliolle ei ole paljon tukea tutkimuksista, joten olemme iloisia, että tämä villitys on jätetty 90-luvulle.
Ravinto

Veriryhmä ja ruokavalio | Syö oman veriryhmäsi mukaan

Voiko oma veriryhmä vaikuttaa siihen, miten eri ruoat toimivat kehossa? Kokosimme faktat veriryhmäkohtaisesta ruokavaliosta.

 

6. Sokerinpuhdistajadieetti

Toinen yleinen ruokavalio 90-luvulla oli myös sokerinpuhdistajadieetti. Sen perusajatus on suhteellisen terveellinen, sillä se rohkaisee välttämään prosessoituja ruokia, mutta voit syödä niin paljon hedelmiä ja vihanneksia, rasvatonta lihaa ja maitotuotteita kuin haluat – kunhan ne eivät sisällä lisättyä sokeria.Tämän ruokavalion lähtökohta on kuitenkin naurettava, sillä se ei kannata insuliinitasojen nostamista, koska “insuliini lihottaa”.

 

7. Kaalikeittodieetti

Usko tai älä, tämä ruokavalio koostui kaalikeitosta, NAM! Onneksi se ei kuitenkaan ollut rajoittunut vain kaalikeittoon – joinain päivinä sai myös syödä hedelmiä ja vihanneksia ja yhtenä päivänä viikossa jopa punaista lihaa.Tämä dieetti kannusti nopeaan painonpudotukseen kuluttamalla vain noin 1000 kaloria päivässä. Tämä ei ole kestävä tapa pudottaa painoa, koska todennäköisesti et polta rasvaa vaan menetät vain vesipainoa. Pidämme kyllä tehokkaasta meal prepistä viikon alussa, mutta emme mielellään valmista rekkalastillista kaalikeittoa!

 

8. Kalastajanhattu

Vaikka tämä 90-luvun klassikko on jo tehnyt comebackin, emme ole vielä aivan vakuuttuneita. Sen ainoa hyvä ominaisuus tuntuu olevan sen käytännöllisyys sään puolesta. Sillä on hyvä pitää aurinko poissa kasvoilta, se pysyy hyvin päässä tuulisellakin säällä ja voi pitää sinut kuivana sateella.

 

9. Bodyt

Treenivaatteet olivat 90-luvulla paljon räikeämpiä ja me oikeastaan pidämme siitä. Body on ehdottomasti parast valinta treenivaatteeksi silloin kun haluat pitää ryhtiäsi tarkasti silmällä ja jalat hyvin liikkuvina. Eli iso kyllä bodeille,  mutta suosittelemme jättämään trikoot ja säärystimet kotiin.

 

10. Pyöräilyshortsit

90-luvun ultimaattinen klassikko oli pari hyviä pyöräilyshortseja. Pariksi niille isoin mahdollinen t-paita, säärystimet ja paksupohjaiset tennarit, niin olit valmiina menoon. Näytämme tälle trendille vihreää valoa, sillä se on ajaton klassikko, sekä salilla että sen ulkopuolella.

 

11. Vyölaukky

90-luvun pakollinen asuste sekä käytännöllisyyden huippu. Saat kaiken tarvitsemasi mahtumaan vyölaukkuun ja se sopii loistavasti bodyn kanssa. Luota meihin, sillä 90-luvun fitnesskuningas Mr Motivator sanoi viimeaikaisessa haastattelussa omistavansa yli 500 vyölaukkua – se on melko vaikuttavaa.

 

12. Nappiverkkarit 

Tästä emme ole aivan varmoja. Jos tämä trendi ei ole sinulle tuttu, niin kyseessä on siis verkkahousut, joiden sivuilla on napit, jos haluat päästää hieman ilmaa läpi. Nämä toimivat loistavasti 90-luvun musiikkivideoilla, joissa voi näytellä tanssiliikkeitään, tai 90-luvun teemaisissa juhlissa...

 

Muista tämä

Uskoaksemme sekä dieetti-kulttuuri että muoti ovat kehittyneet pitkälle viimeisen 30 vuoden aikana. Vaikka olemme iloisia nähdessämme joitain lapsuuden suosikkeja tekevän paluun, olemme myös iloisia siitä, että jotkin huonommat valinnat on jätetty menneisyyteen… pääasiassa ainakin sellaiset dieetit, joissa pitää karsia kaikki hiilarit.Katso meidän huikeat Impact Week II tarjouksemme ja pysy ajan tasalla viimeisimmistä tapahtumista Instagramissa.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein