Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Henkinen Hyvinvointi | Amelia Goldsmith

Henkinen Hyvinvointi | Amelia Goldsmith
Laura Myllykoski
Writer and expert2 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Vuoden 2021 mielenterveyskuukauden kunniaksi halusimme juhlia kuntoilun positiivista vaikutusta mielenterveyteen. Kun laitat kuulokkeet päähän ja volyymit täysille ja alat nostamaan jotain raskasta, voi se olla juuri se pakokeino, jota tarvitset.Mielenterveysasiat eivät ole taboo, eikä kenenkään tarvitse kärsiä hiljaa. Joten jaamme tarinoita henkilöiltä, jotka ovat kokeneet mielenterveysongelmia ja löytäneet terveellisiä tapoja parantaa omaa hyvinvointiaan.

Amelia Goldsmith tietää miltä se kamppailu tuntuu. Voittaakseen syömishäiriön, josta hän kärsi melkein vuosikymmenen ajan, hän aloitti matkan painon nostamiseen ja jakaa matkansa Instagram-seuraajiensa kanssa.

Kysyimme Amelialta mikä sai hänet aloittamaan tämän muutoksen ja minkälaisia haasteita hän on matkalla kohdannut, kun on voimaannuttanut mieltään ja kehoaan kuntoilulla ja hyvällä ravinnolla. 

Ennen painon nostamista

Amelia on  aina ollut aktiivinen, sillä hän aloitti tanssin jo kolmevuotiaana. Hän oli myös aina ollut hoikka ja tunsi painetta sekä tanssikulttuurista että ympäröivästä maailmasta pysyä sellaisena. “Luulen että tietyn tanssin ympäristöstä se paine jonka koin asettavan itselleni sekä sosiaaliset standardit saivat minut syöksykierteeseen, mikä tuntui loppumattomalta pimeältä aukolta laihdutukseen liittyviä ajatuksia, kehon dysmorfiaa ja jatkuvaa tarvetta olla hoikka ja ‘näyttää sporttiselta’.”Ajan kanssa paine otti vallan melko pelottivilla tavoilla ja vasta viime vuonna Amelia ymmärsi tilanteen vakavuuden.“Seitsemän kahdeksan vuoden jatkuvan taistelun jälkeen ruokaan liittyviä ajatuksia vastaan omassa päässäni ja kalorien laskemista/rajoittamista, tuli 2020 kun COVID iski, jolloin olin pahimmillani; henkisesti  ja fyysisesti.”Tässä vaiheessa Amelialla ei ollut ollut kuukautisia 8 vuoteen ja myös ystävät olivat alkaneet ilmaista huolta hänestä.“Paras ystäväni kysyi minulta pari kertaa oliko minulla kaikki hyvin, mikä sai minut  huolistumaan ja panikoimaan. Muutamien painoani koskevien kommenttien jälkeen aloin tajuta mitä olin tekemässä ja minne päätyisin, jos jatkaisin, eikä se tekisi minua onnelliseksi tai terveelliseksi.”Voi olla vaikeaa nähdä itsessään epäterveellisiä ajatuksia ja tapoja ja Amelialta vaati itsensä tarkastelemista objektiivisesti tunnistaakseen, mitä olisi muututtava.“Muistan itse asiassa tekeneeni live treenin yhteistyössä Myproteinin kanssa Insragramissani, ja muistan katsoneeni itseäni jälkikäteen ja kyseenalaistaneeni olinko todella niin laiha kuin miltä näytin videolla. Se oli yksi niitä harvoja hetkiä kuin näin oikean kokoni enkä kokoa, jota luulin olevani kun katsoin peilistä.”

 

Muutoksen tekeminen

Hyväksyttyään ensimmäisen todella haastavan askeleen tarvittavasta muutoksesta, Amelia salli maailman liittyä mukaan hänen matkalleen. Koko painon nostamisen matka on dokumentoitu hänen Instagramiinsa.“Sain vihdoin tarpeeksi rohkeutta hyväksyä että terveyteni pitää tulla ensin, mikä tarkoitti painon nostamista.”Jokaisella matkalla on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta Amelian matka on antanut hänelle paljon enemmän kuin mitä hän olisi voinut alkuun kuvitellakaan.“Siinä on NIIN PALJON positiivista! Sain myös persoonallisuuteni takaisin, jota en edes tiennyt kadottaneeni! Sain myös takaisin huumorintajuni; huomaan nauravani nyt paljon enemmän. Pelkkää onnea, energiaa, uskomattoman paljon parempi iho, hiukset ja kynnet. Suhteeni ruokaan on niin vapaa ja mieletön.”Hän on huomannut parannusta myös suhteessaan muihin ja itseensä sekä merkkejä siitä, ettei hänen kehonsa enää vaan selviydy vaan suorastaan kukoistaa.“Suhteeni perheeni ja ystävieni kanssa ovat paljon terveellisempiä ja vähemmän myrkyllisiä. Ahdistukseni on vähentynyt ja uskon että se johtuu myös itseluottamuksen kasvamisesta. Kuukautiseni ovat palanneet (!!!!), mikä tarkoittaa sitä, että kehoni ei enää vain selviydy vaan elää onnellisesti. Myös libidoni on palannut ja kiinnostukseni romanttisiin suhteisiin.”Kun kuulee kaikki nämä asiat, joita Amelia on listannut, saa se todella tajuamaan miten paljon asioita riskeeramme vain näyttääksemme tietynlaisilta. Kun se paine poistetaan, voimme nauttia elämästä paljon enemmän. Se on ehdottomasti se mitä on käynyt Amelialle. “Unelmat joita minulla on ollut vuosia alkavat vihdoin käydä toteen ja uskon todella että mielentilani kehoani, ruokaa, kuntoilua, kalorieita jne. kohtaan esti minua monella tapaa.”Nyt Amelia voi nähdä kuntoilun asiana, joka tekee hänen kehostaan vahvemman, ei sellaista, joka tekee hänestä pienemmän.

 

Oman painon nostamisen aloittaminen

Huolimatta kaikesta positiivisuudesta, voi olla pelottavaa nähdä oman kehonsa kasvavan sen jälkeen kun on vuosia yrittänyt kutistaa sitä. Mutta Amelialla on käytännöllisiä vinkkejä niiden haasteiden voittamiseksi, joita hän kohtasi matkallaan:– LUOTA PROSESSIIN! On helppoa epäillä prosessia ja itseään, mutta lopulta kaikki onnistuu.– Turvotus on normaalia. Anna kehosi sulattaa ruoka, jota sille annat.– Jos olet epämukavan täynnä (kylläinen) aloittaessasi, se tulee kyllä menemään ohi. Kehosi ja ruokahalusi sopeutuvat kun annat niille vain aikaa.– Voi olla vaikeaa hyväksyä kehoasi painon palauttamisen aikana, mutta muista että se on vain väliaikaista ja paino tulee jakautumaan tasaisesti.– Keskity itseesi, äläkä huolehdi ympärilläsi olevista ihmisistä. Heidän tavoitteensa eivät auta sinua saavuttamaan omiasi.

  

Muista tämä

Painon nostaminen voi tuntua siltä kuin tekisit jotain, mitä yhteiskunnassa on aina pidetty “terveellisen” vastaisena, mutta Amelia on todiste siitä, että “terveellinen” on paljon enemmän kuin se miltä näytät.Kehostasi huolehtiminen ja kaiken sen arvostaminen mitä keho pystyy antamaan on tärkeämpää kuin itsensä vertaaminen epärealistisiin ihanteisiin. Voimaa kehollesi, voimaantumista mielelle
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein