Siirry pääsnäyttöön
Hyvinvointi

Kiusatusta itsevarmaksi | Bethanyn tarina

Kiusatusta itsevarmaksi | Bethanyn tarina
Lauren Dawes
Writer and expert4 vuotta Ago
Näytä Lauren Dawes:n profiili
Juhlistamme sinua. 8 miljoonaa tavoitetta.

Bethany Murphy on 20 vuotias opiskelija Leedsistä. Hän on ollut ylipainoinen suurimman osan elämästään ja tullut tämän takia myös kiusatuksi kunnes hän päätti, että oli aika tehdä muutos. Tämä on hänen tarinansa. 

“Olen vain 155cm pitkä, joten kun olin painavempi näytin todella isolta. Minua kiusattiin paljon kokoni takia ja kun kävelin kotiin poikaporukat huutelivat minulle tai tönivät ystäviään minua päin. Tilanne eskaloitui niin paljon, että vaihdoin käyttämääni kävelyreittiä välttääkseni kiusaajat. Koen, että minulla on melko paksu nahka, mutta kiusaamisen satuttua todella usein ja ihmisiltä jotka tunsin se oli minullekkin liikaa. Minusta tehtiin ryhmächatteja, joissa ihmiset keskustelivat ylipainostani. Ihmiset ovat niin lapsellisia ja kamalia. Se oli todella rankkaa välillä.

Harrastin balettia kerran viikossa ja jopa opettajani sanoi minun olevan liian lihava mahtuakseni balettiasuuni. Se oli ehkä rankinta minulle tietää, että en voinut näyttää samalta kuin muut tehdessäni jotain mistä nautin. En oikeastaan tykännyt itse baletin treeniosuudesta ollenkaan, vihasin olla hengästynyt.

Aloitin salin respassa työskentelyn joten näin joka päivä kun ihmiset menivät treenaamaan ja tulivat aina seuraavana päivänä uudestaan. Minulla ei ollut mitään sellaista mitä halusin tehdä joka päivä uudestaan. Aloin miettimään, että kaikki jotka kävivät salillani tuntuivat nauttivan siitä ja koska olin tutustunut moneen työntekijään sekä personal traineriin ajattelin antaa kuntosalille mahdollisuuden.

Aloitin tekemällä kardiotreenejä, sillä luulin että se oli ainoa tapa jolla laihtuisin. Vihasin sitä. En tykännyt miten hikiseksi tulin siitä ja olin myös todella epävarma itsestäni.”

“Olin juuttunut ajatukseen siitä, että minun täytyi pudottaa painoa. Se oli minun ainoa tavoitteeni. Aloin keskittymään enemmän siihen mitä söin ja tulin tietoisemmaksi siitä, mitä syömäni ruoka sisälsi. Tiesin mitä ravintoaineita annoksissani oli ja keskityin vain ruokaani enkä itseni punnitsemiseen. Noin 1,5 vuoteen en punninnut itseäni, sillä en halunnut keskitty vaa’an antamaan numeroon, halusin keskittyä siihen miltä näytin.

Päässäni oli tämä ääni, joka sanoi että minun piti olla laiha. Tämä oli todella negatiivinen tapa ajatella ja tiesin että se oli sitä, mutta en vain voinut sille mitään. Hetken ajan rajoitin myös paljon syömisiäni. Ajattelin, että pasta lihotti joten lopetin pastan syömisen kokonaan.

Saatoin puraista tiettyjä ruokia ja pureskella niitä hetken ajan ja sitten sylkäistä pois. Halusin ruokien maun suuhuni, mutta en halunnut niissä olevia kaloreita. Minusta tuli todella pakkomielteinen kaloreiden suhteen. Tiesin tasan tarkkaan paljonko missäkin oli kaloreita, paljonko omenassa oli kaloreita tai paljonko yhdessä selleripalassa olo. Miksi kukaan ikinä laskisi sellerin kaloreita?

En mennyt illallisille ja eristin itseni täysin. Ystäväni saattoivat kutsua minut kahville ja saatoin vastata siihenkin kutsuun kieltävästi koska ajattelin vain maidossa olevia kaloreita ja sitä, että saattaisimme mahdollisesti myös syödä kakkua. En voinut istua ystävieni seurassa heidän syödessä kakkua, mutta en voinut myöskään antaa itseni syödä."

 

“Personal trainer ystäväni neuvoivat minua kokoeilemaan lihaskuntotreeniä. En tiennyt ollenkaan mitä tehdä ja mitä se tarkoitti. Aloitin videoiden katsomisen netissä ja niin teki myös silloinen poikaystäväni. Hän otti myös asioista selvää ja menimme yhdessä kokeilemaan treenaamista.

Oletettavasti tunsin olevani täysin väärässä paikassa. Joissain kuntosaleilla todella tuntuu, että tytöillä ei ole asiaa sinne. Ja erityisesti ollessani lihava tunsin olevani väärässä paikassa. Sain paljon tuomitsevia katseita ja olin todella tietoinen siitä miten moni tuijotti minua. Mutta annoin silti treenaamiselle mahdollisuuden ja rakastin sitä.

Tunsin itseni voimistuneeksi ja todella vahvaksi.

Luulen, että vanhempani ensiajatus oli että lihastreeni ei kuulunut naisille ja että se oli todella miehekäs laji, mutta se sai minut haluamaan sitä vain enemmän. Tiesin pystyväni siihen ja huomasin miten voimistuin viikkko viikolta ja minusta tuli todella vahva.

Salitreeni oli myös todella hyvä stressinlievittäjä. Kärsin ahdistuneisuudesta ja erityisesti tehdessäni loppukokeitani koin salitreenin todella hyödylliseksi. Kun tein vain kardiota tunsin  itseni heikoksi. Se tuntui vain kidutukselta eikä ollenkaan hauskalta.

Kun aloitin treenaamisen painoilla ymmärsin myös, että pystyin ravitsemaan itseäni oikeanlaisella ruoalla. Se vaati todella paljon päästä oikeanlaiseen ajatustapaan ja saada takaisin terve suhtautuminen ruokaan ja vieläkin mennessäni isolle illalliselle saatan ahdistua. Koitan kuitenkin ajatella, että se on elämästä nauttimista ja kykenen elämään asian kanssa.

** image break **

“En olisi ikinä voinut kuvitella, että nauttisin hengästyneenä ja hikisenä olemisesta. Tiedän kehoni pystyvän siihen nyt. Kykenen juoksemaan ja nostamaan suuriakin painoja.

Rakastan olla vahva nainen. Se tekee minut niin onnelliseksi kun tiedän, että olen tehny itsestäni terveemmän kuin koskaan ja se tosiasia että kykenin tekemään muutoksen itse. Kykene asioihin joihin en olisi ikinä edes ajatellut kykeneväni. En ajattele enää että minun täytyy treenata – minä haluan treenata.

Neuvoni muille ihmisille on, että jos haluat mennä kuntosalille niin mene. Laitat vain kuulokkeet päähäsi ja puet päällesi jotain mitä itse haluat. Ihmiset saattavat katsoa sinua, mutta he vain katsovat. Tee itsellesi suunnitelma mitä aiot tehdä ja katso liikkeestä esimerkiksi Youtube video. Kun olet mennyt salille ja tehnyt mitä halusit tehdä voit tuntea itsesi todella ylpeäksi. Olet tehnyt jotain todella pelottavaa, jotain mitä ystäväsi eivät ole ehkä edes tehneet ikinä.

Jos et kykene tekemään sitä itse mene kaverisi kanssa! Mene siskosi tai veljesi kanssa. On kivaa kun on joku jonka kanssa treenata yhdessä ja se auttaa todella paljon jännitykseen ja tekee siitä hauskempaa.

Ajattele kaikkia niitä hyöytyjä, joita saat treenatessasi ja mieti miten hyvää se tekee sinulle. Haluan olla terveempi ja voida hyvin sisältäpäin.

Et laihdu viikossa. Jos haluat laihduttaa ja pudottaa painoa se vie aika. Sinun täytyy ajatella asiaa kuin se olisi maratooni eikä sprintti. Saattaa kuulostaa todella itsestäänselvyydeltä, mutta monelle se ei sitä ole. Yritä tuntea itsesi terveemmäksi joka viikko. Terveemmäksi ja onnellisemmaksi ja paino kyllä putoaa ajallaan. Älä keskity vaa’an näyttämään numeroon vaan aseta itsellesi pieniä välitavoitteita. Jos juoksit viime viikolla minuutin kokeile juosta seuraavalla viikolla kaksi.

Äläkä anna ihmisten lannistaa sinua. Jos sinua on kiusattu ja sinusta on sanottu negatiivisia asioita se kertoo paljon enemmän niistä jotka puhuvat sinusta kuin sinusta itsestäsi. Yritän aina ajatella, että kiusaajilla on omia ongelmiaan joita he eivät ole valmiita kohtaamaan vaan he yrittävät peittää ongelmansa haukkumalla muita. Älä ole niin julma itseäsi tai muita kohtaan.”

Lauren Dawes
Writer and expert
Näytä Lauren Dawes:n profiili

Lauren on suorittanut Englannin kielen ja kirjallisuuden maisteriopinnot ja on alunperin kotoisin Etelä-Englannista. Lauren on aina rakastanut uimista ja viime aikoina kiinnostunut myös kuntosalitreenistä. Tämän lisäksi hän nauttii joogasta, mutta kokee, että voisi harrastaa sitä vähän useammin.

Viikonloppuisin Lauren tykkää kokata tai nauttia muiden tekemistä brunsseista. Hän rakastaa kokeilla uusia reseptejä kämppistensä kanssa erityisesti nyt kun säästeliäämmät opiskelija-ajat ovat jo takana. Lauren haluaa myös muistuttaa kaikkia elämän tärkeästä tasapainosta: sali ja gin.

Lue lisää Laurenin kokemuksista täältä.

myprotein