Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Elä terveellisempää elämää | Saavuta tavoitteesi

Elä terveellisempää elämää | Saavuta tavoitteesi
Evangeline Howarth
Writer and expert5 vuotta Ago
Näytä Evangeline Howarth:n profiili

On rehellistä todeta, että saatamme kaikki joskus laittaa terveytemme alemmas prioriteettilistallamme kiireisen aikataulun takia. On vaikeaa välillä tasapainoittaa sosiaalinen elämä yhdessä työn haasteiden ja treenien sekä terveellisen tapojen kanssa.

Sen sijaan, että kuitenkin odottaisit kehosi menevän ylikierroksille tai sairastuvasi on monta eri tapaa tukea hyvinvointiasi pienillä teoilla. Nämä pienet asiat saattavat vaikuttaa hyvinkin suuresti hyvinvointiisi ja terveyteesi pitkällä tähtäimellä ja kykenet keskittymään paremmin muihin tärkeisiin asioihin.

Jos et ole varma mistä aloittaa kannattaa jatkaaa lukemista, sillä käsittelemme tässä artikkelissa seuraava asiat:

  • Parhaat lisäravinteet tukemaan vastustuskykyäsi
  • Parhaat lisäravinteet saadaksesi energiaa
  • Parhaat lisäravinteet ihollsei
  • Parhaat lisäravinteet nivelillesi
  • Terveelliset ruoka-ainekset jotka kannattaa lisätä ruokavalioosi
  • Kuidun tärkeys
  • Miksi vegaanit tarvitsevat B12-vitamiinia?
  • Milloin on paras aika syödä vitamiineja?
  • Onko mahdollista syödä liikaa vitamiineja?

Parhaat lisäravinteet tukemaan vastustuskykyäsi

Jos olet väsynyt niiskuttelemaan tai olemaan flunssan ainainen kohde kannattaa harkita seuraavien lisäravinteiden ottamista osaksi ruokavaliotasi:

C-vitamiini

C-vitamiini on perinteinen parannuskeino kun huomaat kärsiväsi flunssan ensioireista. Moni lääkärikin esimerkiksi suosittelee C-vitamiinin nauttimista talven tullessa vahvistaaksesi immuunijärjestelmääsi.

D-vitamiini

D-vitamiini eli aurinkovitamiini on hyvin tärkeä monen elimen kuten sydämen, maksan ja munuaisten terveessä toiminnassa. D-vitamiini tukee siis elimistösi immuunisysteemiä ja auttaa myös esimerkiksi kalsiumin imeytymisessä.

Sinkki

Sinkillä on monia eri funktioita kehossamme ja sillä on todettu erityisesti olevan rooli taistellessasi tauteja vastaan. Sinkin nauttiminen voi auttaa vähentämään normaalia flunssaa ja tasapainoittaa immuunijärjestelmääsi. Sinkki auttaa myös ylläpitämään veresi normaalia testosteronitasoa.

B-vitamiini

Meidän B-vitamiinimme on erittäin tehokas lisäravinne, sillä olemmme yhdistäneet kaikki kahdeksan eri B-vitamiinimuotoa yhteen tablettiin. Kaikilla B-vitamiinin muodoilla on oma ominaisensa toiminta, mutta ne toimivat parhaiten yhdessä nautittuna. B6, B12 ja folaatti tukevat erityisesti immuunijärjestelmäsi toimintaa.

Rauta

Tämä lisäravinne kattaa päivittäisen raudan saantisuosituksen ja antaa sinulle lisäksi myös foolihappoa, kuparia sekä C-vitamiinia tukemaan raudan imeytymistä. Raudalla on suuri vaikutus eri kehosi toimintoihin ja sen vajaavaisuus voi vakavasti haitata immuunijärjestelmäsi toimintaa ja oireilla väsymyksenä sekä sydämentykytyksenä.

Parhaat lisäravinteet saadaksesi energiaa

Herätyskellosi saattaa välillä aiheuttaa voimakkaitakin tuntemuksiasi. Saatat kokea, että et ole todellaaan nukkunut tarpeeksi, mutta ylös on noustava. Tämä ei välttämättä ole kaikista mukavin tila tai saa sinua aloittamaan päivääsi hyvin.

Vaikkakin nukkuminen on yleensä paras hoitokeino väsymykseen voi joskus olla, että sinulla ei aina ole siihen mahdollisuutta tai Netflix-maratoonisi käy vain liian tärkeäksi sillä hetkellä. Näiden tilanteiden käydessä voi olla, että tarvitset muita keinoja joiden avulla voit käynnistää päiväsi hieman energisemmin. Listasimme parhaimmat lisäravinteemme, jotka tekevät juurikin tämä ja ovat erityinen apu jos haluat myös vähentää kahvin määrää.

Maca

Maca on vihannes, jota on käytetty jo useita vuosituhansia erityisesti Perussa lääkkeenä ja se on pitkään tunnettu ”superfoodina”. Macan on koettu lisäävän energiaa ja ne, jotka nauttivat macaa säännöllisesti ovat raportoineet sen lisäävän valppaavaisuutta sekä energisyyttä. Tästä syystä meidän maca-tablettimme onkin hyvä luonnonmukainen keino taistella väsymmystä vastaan ja se sopii loistavasti myös kofeiiniherkille.

 

Mega vihreä teeuute

Vihreä teeuute on toinen erinomainen superfood. Se on tullut erityisen suosituksi sen antioksidanttisten ominaisuuksien ja luonnollisen kofeiinisisällön ansiosta. Meidän kapselimme sisältävät erityisen tiivistettyä vihreää teeuutetta ja vastaavatkin 8 kupillista.

 

Thermopure

Yksi potentiaalisistamme yhdistelmistä. Tämä lisäravinne antaa sinulle juuri tarpeeksi, jotta jaksat nousta aamukuuden treeniisi. Se on pakattu täyteen suorituskykyä parantavia ja tukevia aineita kuten kofeiinia, vihreä teeuutetta, B6 ja B12-vitamiinia sekä kromia.

Parhaat lisäravinteet ihollsei

Stressi, huono ruokavalio sekä saasteet voivat kaikki omalla tavallaan vaikuttaa ihosi kuntoon ja ne voivat kaikki olla samaan aikaan läsnä erityisesti ollessasi kiireinen. Ihostasi huolehtiminen ei välttämättä ole ekana mielessä kun olet kiireinen, mutta sinun ei silti tulisi laiminlyödä sitä. Ihosi on itseasiassa yksi kehosi isoimmista elimistä ja sillä on useita eri tärkeitä tehtäviä kuten lämmönsäätely ja kuona-aineiden poisto.

Ei ole siis mitään järkeä odottaa, että kehosi on siinä kunnossa missä et sen halua olevan. Kuiva tai rasvoittunut iho, tummat silmänaluset tai jokin muu ulospäin näkyvä oire on helppo piilottaa tai naamioida hetken aikaa, mutta pidemmällä tähtäimellä on parempi hoitaa syytä kuin sen seurausta.

Kauneus tosiaan tulee sisältäpäin ja parhaiten saat ihosi kuntoon kun varmistat, että kehollasi on kaikki tarpeellinen. Tässä meidän parhaimmat lisäravinteet ihosi kunnossa pitämiseen

 

Päivittäinen monivitamiini

Nämä tabletit sisältävät 7 eri olennaista vitamiinia tehden siitä erityisesti helpon tavan saada vitamiineja jos arki tuntuu kiireiseltä. Jokainen tabletti sisältää A-vitamiinia täydet päivittäisestä saantisuosituksesta, joka on antioksidantti ja auttaa ihosi hyvinvoinnissa. A-vitamiini auttaa kuolleiden ihosolujen poistossa ja estää niiden jäämistä ihohuokosten sisään auttaen ihoasi pysymään puhtaampana.

Sekoituksessa on myös D-vitamiinia, jonka on myös todettu auttavan ihon kuntoa ja helpottavan esimerkiksi akenen oireita tai ihottumaa. Tämän lisäksi sekoituksen E-vitamiinilla on ominaisuuksia, jotka ehkäisevät vanhentumista sekä tulehduksia.

Sinkki

Sinkki on mineraali, joka auttaa A-vitamiinin kuljetusta. Se on erittäin hyödyllinen lisäravinne erityisesti kovaa treenaaville ihmisille, sillä tutkimusten mukaan esimerkiksi urheilevat henkilöt, joilla on esimerkiksi aknen oireita, kärsivät sinkin puutteesta.

 

Kookosöljy

Luonnon apukeino todella moneen ongelmaan – kooksöljy on luonnon paras ihon kosteuttaja. Tämän lisäksi se on erittäin helposti imeytyvää ja sillä on antibakteerisia ominaisuuksia.

 

C -vitamiini

C-vitamiinilla on myös suuri vaikutus ihon kuntoon. Se on myöskin antioksidantti ja se osallistuu kollageenin tuotantoon, joka on olennainen proteiini erityisesti ihon kimmoisuuden ja vahvuuden kannalta.

 

Omega-3

Näiden kapseleiden tulisi olla osa päivittäistä rutiiniasi monestakin syystä. Ne sisältävät tarvittavia DHA- ja EPA-rasvahappoja, jotka C-vitamiinin tavoin tukevat kehoasi kollageenin tuotannossa. Ne vahvistavat ihosolujasi ja vähentävät näin ryppyjä.

Parhaat lisäravinteet nivelillesi

Nivelkipu voi olla kaikkien riesa oli sitten kuinka vanha tahansa – erityisesti jos treenisi ovat haastavia ja intensiivisiä. On tietenkin hyvä, että lihaksesi ovat hieman arat muutaman päivän treenisi jälkeen, mutta ei ole kuitenkaan hyväksi jos et kykene vielä viikonkaan jälkeen kävelemään kunnolla. Tässä parhaat lisäravinteemme nivelkipuihin:

Glukosamiini & Chondroitin

Glukosamiini on ruston yksi isoimmista komponenteista. Rusto on kehosi oma tyyyny, joka suojaa niveliä kun ne liikkuvat. Sekoituksessa oleva kondroitiini auttaa hidastamaan ruston kulumista.

 

Omega-3

Nämä omega-3 on tehty kalaöljystä ja ne sisältävät tarpeellisia EPA ja DHA-rasvahappoja, jotka vähentävät kehon tulehdustilaa, joka usein johtaa nivelten kipuihin ja turpoamiseen.

 

Vihreä teeuute

Vihreä tee ei ole vain hyvä energian antaja vaan siinä olevilla polyfenoleilla on myös tulehduksia estäviä ominaisuuksia. Vihreä teeuute voi siis auttaa lievittämään nivelkipujasi.

Terveelliset ruoka-ainekset jotka kannattaa lisätä ruokavalioosi

Luomu ja superfood sanat saattavat tarkoittaa sinulle vain automaattisesti kallista tuotetta, mutta meidän tuotevalikoimassa olevat luomu ja superfoodtuotteet ovat kuitenkin hinnoiteltu kaupan hintoja alhaisemmiksi ilman laadun laskemista. Nämä tuotteet on helppo ottaa osaksi ruokavaliotasi:

 

Luomu chia-siemenet

Nämä pienet siement ovat alunperin Etelä-Amerikasta salviakasvista, joka kuuluu mintun kanssa samaan kasvisukuun. Älä lannistu näiden pienten ihmeellisten siementen koosta, ne ovat silti pakattu aivan täyteen kuitua, omega-3 rasvahappoja, magnesiumia, kalsiumia, proteiinia ja muita terveellisiä ravintoaineita.

Voit nauttia chiasiemenet haluamallasi tavalla oli se sitten ripottelu ruokasi päälle tai yön yli turvotetussa tuorepuurossa tai chiavanukkaassa. Chiasiement keräävät itseensä nestettä ja turpoavat jopa 5-kertaisiksi, voit siis myös tehdä niiden avulla ”vegaanisen munan” leivontaan.

 

Luomu kaakaojauhe

Huomio kaikki suklaan ystävät!

Kaakaojauhe, kaakaovoi ja suklaa tehdään kaikki suklaapavuista joten tämä jauhe on helppo tapa ajatella, että nautit suklaasta ilman runsasta määrää sokeria tai rasvaa.

Kaakaojauheessa on paljon kuitua, tärkeitä mineraaleja ja 29g proteiinia 100g tehden siitä todella terveellisen vaihtoehdon kaupan kaakaojauheille. Lisää sitä haluamasi juoman, kahvin tai jälkiruoan sekaan.

 

Luomu spirulina

Tämä kirkkaanvihreä jauhe on luonnollinen erityisen ravinteikas aine. Se sisältää paljon kuitua ja on oiva lähde monelle eri kivennäis- ja hivenaineelle sekä vitamiinille. Spirulina sisältää muun muassa rautaa, kalsiumia, D- ja E-vitamiinia sekä sinkkiä.

Spirulina on myös erityisen proteiinirikas ja 100 grammassa onkin 64 grammaa proteiinia. Lisää tämä siis ruokavalioosi erityisesti jos olet kasvipohjaisella ruokavaliolla!

Manuka-hunaja

Manuka-hunajaa valmistetaan Uudessa-Seelannissa, jossa mehiläiset pölyttävät Manuka-pensaita. Manuka-hunaja on tunnettu sen syvästä kullan sävystä ja rikkaasta mausta – mutta asia joka vie kaiken huomion kuitenkin ovat sen antibakteeriset ominaisuudet.

Manuka-hunaja sisältää paljon metyyliglyoksaalia, jonka on todistettu tehoavan useaa eri bakteeria ja virusta vastaan.

Kuidun tärkeys

Kuitua tulisi saada noin 30g päivässä, mutta moni ei pääse lähellekkään tätä määrää. Kuitua on vain kasviperäisissä tuotteissa kuten hedelmissä, vihanneksissa, viljoissa sekä palkokasveissa. Kuidulla on useita terveyshyötyjä jotka ylettyvät jopa pidemmälle kuin vain sen osallistuminen vatsan ja suolen toimintaan.

Kuidun on myös todettu alentavan kolesterolitasoja, jotka voivat vastaavasti alentaa sydänsairauksien riskiä. Tämän lisäksi kuitu auttaa myös kontrolloimaan verensokeria.

Kuitua on kahta eri muotoa; liukenevaa ja liukenematonta – molemmat ovat omalla tavallaan tärkeitä.

Liukenevaa kuitua on löydettävissä esimerkiksi kaurassa, hedelmissä, juureksissa, rukiissa ja linsseissä. Liukeneva kuitu liukenee kehossasi ja auttaa suolistosi toiminnassa.

Liukenematon kuitu ei liukene veteen vaan sen sijaan se läpäisee suolustosi hajoamatta. Tämä auttaa myös muita aineita kulkemaan suolistosi läpi helpommin pitäen suolistosi terveenä. Liukenematonta kuitua on esimerkiksi täysjyväleivässä, marjoissa, pähkinöissä ja siemenissä.

Meillä on runsaasti erilaisia kuitutuotteita kuten VitaFibre, Inulin sekä Pellavansiemenjauhe. Nämä ovat kaikki helppoja ja halpoja tapoja varmistaa, että saat riittävästi kuitua.

 

Miksi vegaanit tarvitsevat B12-vitamiinia?

B12-vitamiinia on luonnollisesti vain punaisessa lihassa, maidossa, munissa, juustossa ja jugurtissa – eli sitä on melkein mahdoton saada jos karsii kaikki eläinkunnantuotteet ruokavaliostaan. Tämä lisäravinne on siksi hyväksi vegaaneille, mutta myös sekasyöjille, sillä B12 terveyshyödyt ovat mittavat ja sen puutteella voi olla hyvinkin negatiiviset vaikutukset terveyteesi.

B12 osallistuu aineenvaihduntaasi, hermostosi toimintaan ja punasolujen muodostamiseen. Siksi se onkin erityisen tärkeä vitamiini perusterveydellesi. Jos et saa tarpeeksi B12 saatat tuntea itsesi heikoksi ja väsyneeksi ja pitkän ajan jälkeen se saattaa aiheuttaa vaurioita hermostoosi tai johtaa anemiaan.

Milloin on paras aika syödä vitamiineja?

Ei ole oikeastaan mitään tarkkaa aika million vitamiinien nauttiminen olisi erityisesti tehokkaampaa. Moni päättää ottaa kaikki vitamiininsa päivän alussa, sillä monella vitamiinilla tai muulla lisäravinteella on todettu olevan piristävä vaikutus, mutta on täysin sinun päätettävissä million haluat syödä vitamiinisi ja muut lisäravinteesi.

On kuitenkin hyvä huomata, että jotkin lisäravinteet saattavat aiheuttaa närästystä tai pahoinvointia jos ne nauttii tyhjään vatsaan, siksi onkin suositeltavaa, että syöt ne samalla kun nautit jonkin aterioistasi.

 

Onko mahdollista syödä liikaa vitamiineja?

Saattaa kuulostaa hyvinkin dramaattiselta, mutta vitamiinien yliannostus on hyvinkin mahdollista.

Vitamiinit jaetaan kahteen eri kategoriaan; rasva- ja vesiliukoisiin. Vesiliukoisiin vitamiineihin kuuluvat esimerkiksi B- ja C-vitmaiinit, joita liikaa saadessa keho huuhtelee ulos virtsan mukana. Rasvaliukoiset vitamiinit kuten A, D, E ja K, kykenevät kuitenkin varastoitumaan kehoosi jonka takia niiden liiallinen saanti johtaakin niiden ylirunsaaseen varastoitumiseen kehossasi, jolla saattaa olla haitallisia vaikutuksia.

On kuitenkin harvinaista, että moni aikuinen saisi kaikki tarvitsemat vitamiininsa ruokavalionsa kautta saati sitten ylittäisi niiden saantisuosituksia, mutta sinun tulisi aina noudattaa lisäravinteiden saantisuosituksia. Pieni määrä kaikkia vitamiineja on välttämätöntä ylläpitääksesi terveyttä, mutta liika on aina liikaa.

 

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Evangeline Howarth
Writer and expert
Näytä Evangeline Howarth:n profiili

Evangeline on harrastanut kilpaurheilua jo pienestä pitäen ja auktorisoituna RYA Dinghy-ohjaajana hän ymmärtää hyvin ravinnon tärkeyden extreme- ja kestävyyslajeissa. Ravinnon tärkeys tuli hänelle erityisen selväksi kun hän kilpaili GBR joukkueessa ja toimi yliopistojoukkueensa kapteenina sekä valmentajana.

Vapaa-ajallaan Evangeline rakastaa juoksemista - erityisesti maratoneja. Viikonloppuisin Evangelinen voi löytää vesiurheilun parista tai vaeltamasta. Paras tapa viettää ilta hänen mielestään on ensin tehdä HIIT - tai kyykkytreeni ja sen jälkeen syödä paljon tulista kasvisruokaa - Nam!

Lue lisää Evien kokemuksista täältä.

myprotein