Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Kasviperäinen proteiinijauhe vs heraproteiini | Onko hera vegaanista?

Kasviperäinen proteiinijauhe vs heraproteiini | Onko hera vegaanista?
Daniela Flaszka
Writer and expert4 vuotta Ago
Näytä Daniela Flaszka:n profiili

Mitä sinun kannattaa tietä maidottomista proteiinijauheista?

 

Moni, joka käyttää proteiinijauheita ei usein mieti kahta kertaa proteiinijauheen alkuperää. Heraproteiinijauhe on yleisin proteiinijauhe, jonka löydät lähikauppasi hyllyltä ja se on usein saatavilla sadassa eri maussa. Heraproteiinin lisäksi on kuitenkin monia muitakin vaihtoehtoja joiden avulla voit nauttia proteiinisi maidottomasti. Tässä artikkelissa käsittelemme maidottomia proteiinijauhevaihtoehtoja ja vertaamme niitä heraproteiiniin, jotta näet paremmin molempien vaihtoehtojen vahvuudet ja voit valita paremmin sinulle sopivan vaihtoehdon.

Mitä on heraproteiini?

Heraproteiini on yksi yleisimmistä lisäravinteista, joka on suunniteltu auttamaan lihaskasvussa sekä rasvanpoltossa. Heraproteiini luokitellaan laadultaan täydelliseksi proteiinilähteeksi, sillä se sisältää kaikki välttämättömiä aminohappoja, joita keho ei kykene itse tuottamaan.1 Välttämättömät aminohapot ovat niitä aminohappooja, joita keho ei pysty tuottamaan itse vaan ne tulee saada ravinnosta. Heraproteiini on erittäin tutkittu proteiini ja sen on todistettu olevan suhteellisen helppo kehon imeyttää ja hajoittaa pienemmiksi osiksi.1 Heraproteiini on myös saatavilla kolmessa eri muodossa, konsentraatti, isolaatti sekä hydroisolaatti, jotka vaihtelevat niiden prosessoinnin mukaan – molekyylien koko ja proteiinien tiheys ovat myös eri.

 

Onko heraproteiini vegaanista

Vegaaniset tuotteet eivät sisällä ollenkaan eläinperäisiä tai eläinten avulla tuotettuja ainesosia. Ihmiset noudattavat eri ruokavalioita useista eri syistä ja erilaiset kasvissyöntitavat vaihtelevat paljon. Yksi saattaa esimerkiksi olla syömättä punaista lihaa, mutta silti käyttää maitotuotteita ruokavaliossaan, moni taas luopuu täysin kaikista eläinperäisistä ruoista.

Heraproteiini valmistetaan erottamalla maidon nesteet siinä olevista kiinteistä aineista. Heraproteiini on siis eläinten avulla tuotettu tuote, joten se ei ole vegaanista. Heraproteiinijauheen eri muotoja voi kuitenkin käyttää jos kärsii esimerkiksi laktoosi-intoleranssista. Kun heraproteiini hajoitetaan pienemmiksi molekyyleiksi on kehon helpompi ottaa se käyttöönsä, tästä johtuen isolaatti ja hydroisolaattimuodot sopivat usein myös herkkävatsaisille sekä niille, jotka kärsivät laktoosi-intoleranssista.2

Heraproteiinijauheen hyödyt

  • Edullinen
  • Hyvin tutkittu
  • Auttaa lisäämään lihasmassaa
  • Auttaa korjaamaan lihasvaurioita
  • Voi auttaa polttamaan rasvaa
  • Voi auttaa kylläisyydentunteessa
  • Voi auttaa pitämään verensokerin tasaisena

Sen lisäksi että heraproteiini on helppo löytää ja se on suhteellisen edullista, on heraproteiini myös erittäin paljon tutkittu aine ja sillä on tutkitusti todistettu olevan useita eri hyötyjä. Heraproteiinilisäravinteiden on todistettu lisäävän puhdasta lihasmassaa, sillä ne auttavat kehoa korjaamaan lihasvaurioita ja kasvattamaan lihasta yhdessä liikunnan kanssa. 1

Kun moni yrittää kasvattaa lihasta tai palautua kovasta treenistä, on heraproteiini olennainen osa palautumisjuomaa. Heraproteiinin ei ole vain todistettu auttavan lihaskasvussa vaan myös parantavan suoritusta – terveet lihakset, jotka on ravittu oikein suoriutuvat paremmin.3 Heraproteiini on erittäin monikäyttöistä ja voit korvata kokonaisen aterian esimerkiksi smoothiella laittamalla siihen vain tarpeeksi ainesosia unohtamatta proteiinilähdettä.

Koska heraproteiinin käyttö suojelee kehon lihasvarastoja, voi se auttaa kehoasi myös polttamaan rasvaa paremmin. Lisäämällä proteiinisaantiasi kun yrität vähentää kehosi rasvan määrää kykenet paremmin pitämään kovalla työllä hankitut lihaksesi. Tämän lisäksi heraproteiinin on myös todistettu auttavan kylläisyyden tunteessa sekä pitävän veresonkerisi tasaisena. 3,4

Kehonrakentajat eivät ole ainoat, jotka hyötyvät lisääntyneestä lihasmassasta – aikuisiällä keho menettää lihasta vanhenemisen takia ja lisäproteiinisaanti voi auttaa hidastamaan tätä hajoamisprosessia.5 On kuitenkin hyvä muistaa, että lihan ja heraproteiinisyönti eivät todellakaan ole ainoat keinot varmistaa, että kehosi pitää siinä olevissa lihaksista kiinni.

Mitä ovat kasviperäiset proteiinit?

Kasviperäiset proteiinit ovat paljon yleisempiä ravinnossamme kuin osaamme ajatellakaan. Kun joku mainitsee kasviperäiset proteiinit tulee usein ensimmäisenä mieleemme soijatuotteet kuten esimerkiksi tofu, mutta on hyvä muistaa, että myös esimerkiksi pavut, herneet sekä linssit ovat kaikki erittäin proteiinipitoisia. Myös pähkinät ja siemenet ja täysjyvätuotteet sisältävät runsaasti proteiinia. Proteiinia on myös useissa hedelmissä ja vihanneksissa, joksin hieman pienemmissä määrin, mutta esimerkiksi bataatti sekä parsakaali ovat suhteellisen korkeaproteiinisia. Voitkin silti saada erittäin paljon proteiinia, vaikka et söisi ollenkaan lihaa tai muita eläinperäisiä tuotteita. Kasviperäiset proteiinijauheet ovat kuitenkin erittäin hyvä lisä ruokavaliioon ja niiden avulla varmistat, että proteiinisaantisi ei jää liian pieneksi.

Muistatko, että heraproteinii sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja, joita keho ei kykene itse tuottamaan? Voit kuitenkin yhdistellä eri kasviperäisiä proteiinilähteitä saadaksesi ruoastasi myöskin kaikki tarvitsemasi aminohapot. Esimerkiksi riisillä ja pavuilla on eri aminohappokoostumus ja kun nautit niitä yhdessä kehosi saa tarpeeksi sen tarvitsemiaan aminohappoja.

Kasviperäisten proteiinijauheiden hyödyt

  • Ei huonoa kolesterolia
  • Rasvaton tai vähärasvainen
  • Helppo löytää ja käyttää

Kasvipohjaiset proteiinijauheet eivät usein sisällä kolesterolia ja ne ovat joko vähärasvaisia tai täysin rasvattomia. Vaihtoehdot ovat myös erittäin laajat ja voit valita joko soija-, hamppu, riisi- tai herneproteiinin. Vegaaniset proteiinilähteet ovat yhä suositumpia tuotteita joten uusia vaihtoehtoja tulee koko ajan markkinoille. Vaikkakin vegaaniset proteiinijauheet eivät välttämättä ole vielä yhtä suosittuja kuin maitoperäiset proteiinijauheet on niitä silti saatavilla useimmissa kaupoissa yhtä helposti.

Miten valita kasvipohjainen proteiinijauhe?

Kun pohditaan heraproteiinin hyötyjä yksi suurin tekijä sen moniin hyötyihin on sen aminohappokoostumus. Aminohapot ovat proteiinien rakennuspalikoita, mutta kasviperäiset proteiinit rakentuvat eri aminohappoyhdistelmistä kuin eläinperäiset. Jos kiinnität huomioita tiettyihin aminohappoihin eri proteiineissa saatat huomata, että jotkin kasviperäiset proteiinit sisältävät enemmän toisia aminohappoja kuten leusiinia kuin toiset. Proteiinimäärä saattaa olla soijaproteiinijauheessa samaa luokkaa kuin heraproteiinijauheessa, mutta niiden aminohappokoostumus  voi olla todella eri.

Tässä on joitain asioita mitä sinun pitää  harkita kun mietit minkä kasvipohjaisen proteiinijauheen valitset:

  • Maistuuko se hyvältä?
  • Sisältääkö se kaikkia aminohappoja, joita tarvitset?
  • Kuinka paljon proteiinia se sisältää on per annos?
  • Onko se luomua vai ei?

Jos mietit maitopohjaisen proteiinijauheen ja kasvipohjaisen -jauheen väliltä kannattaa aloittaa miettimällä pystytkö saavuttamaan tavoitteesi pelkällä kasvipohjaisella jauheella. Esimerkiksi jotkin vegaaniset proteiinijauheet voivat olla erittäin alhaisia joidenkin aminohappojen kannalta, mutta voit ratkaista ongelman käyttämällä jotain toista lisäravinnetta sen rinnalla. Muista myös, että proteiinijauheen maulla on suuri merkitys, jotta jaksat syödä sitä säännöllisesti.

Kun valitset proteiinijauhetta muista katsoa sen ravintosisältö. Katso kuinka paljon proteiinia on yhdessä mitallisessa ja selvitä mikä proteiinijauhe täyttää tarpeesi. Joskus kasviperäisten proteiinijauheiden maku tai koostumus voivat erota paljonkin siitä mitä odotit, joten kysele muiden mielipiteitä ja kokeile muutamaa eri makua, jotta löydät mieluisesi.

Jos koostumus ei ole mieleinen voit kokeilla jauheen sekoittamista myös smoothien sekaan. Laita blenderiin marjoja, kasvipohjainen maitojuoma sekä proteiinijauheesi. Huomioi kuitenkin, että myös kasvipohjaiset proteiinijauheet ovat tulleet pitkälle ja monen koostumus on nykyään todella hyvä ja lähellä heraproteiinijauheita.

Heraproteiini on useimmiten halvempaa kasviproteiineihin verrattuna, koska maito on yleensä halvempaa ja helpompaa muuntaa proteiniijauheeksi. Yleisesti monessa kasviproteiinissa on myös vähemmän proteiinia per painokilo joten alkuperäistä kasvilähdettä tarvitaan enemmän kuin eläinlähdettä tarvittaisiin.

Muista tämä

Eri proteiinilisäravinteet tarjoavat sinulle useita eri hyötyjä – ne voivat auttaa sinua tuntemaan olosi kylläisemmäksi ja estää ylensyöntiä. Proteiinijauheiden on myös todettu auttavan rasvanpoltossa, lihasten kasvussa sekä lisäävän suorituskykyäsi. Vaikka heraproteiinijauhe on markkinoiden suosituin ja myydyin proteiinijauhemuoto, on silti olemassa useita eri kasvipohjaisia proteiinijauheita joihin kannattaa myös tutustua.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

  1. Devries, M. C., & Phillips, S. M. (2015). Supplemental protein in support of muscle mass and health: advantage whey. Journal of food science80(S1), A8-A15.
  2. Kanda, A., Nakayama, K., Fukasawa, T., Koga, J., Kanegae, M., Kawanaka, K., & Higuchi, M. (2013). Post-exercise whey protein hydrolysate supplementation induces a greater increase in muscle protein synthesis than its constituent amino acid content. British Journal of Nutrition110(6), 981-987.
  3. Churchward-Venne, T. A., Murphy, C. H., Longland, T. M., & Phillips, S. M. (2013). Role of protein and amino acids in promoting lean mass accretion with resistance exercise and attenuating lean mass loss during energy deficit in humans. Amino Acids45(2), 231-240.
  4. Frid, A. H., Nilsson, M., Holst, J. J., & Björck, I. M. (2005). Effect of whey on blood glucose and insulin responses to composite breakfast and lunch meals in type 2 diabetic subjects–. The American journal of clinical nutrition82(1), 69-75.
  5. Campbell, W. W., & Leidy, H. J. (2007). Dietary protein and resistance training effects on muscle and body composition in older persons. Journal of the American College of Nutrition26(6), 696S-703S.
Daniela Flaszka
Writer and expert
Näytä Daniela Flaszka:n profiili
Daniela on auktorisoitu 4. tason EHFA Personal Trainer ja kuuluu täten EREPS:in (The European Register of exercise Professionals) auktorisoituihin personal trainereihin. Hän on aikaisemmin saanut Itä-Suomen Yliopistolta todistuksen liikuntalääketieteiden ja terveystieteiden perusteista vuonna 2016. Tällä hetkellä Daniela opiskelee Amsterdamissa urheiluliiketoimintaa ja saa liikuntatieteiden kandidaattinsa vuonna 2020. Tämä koulutus tarjoaa hänelle mahdollisuuden työskennellä johtamisen ja liiketalouden puolella urheilumaailmassa. Daniela nauttii terveellisestä sekä tasapainoisesti elämäntavasta. Urheilu, erityisesti salitreenaaminen, sekä ravitseva ruoka ovat isossa osassa hänen arkipäiväänsä ja hän on myös todella kiinnostunut työskentelystä urheilusektorilla valmistauduttuaan. Daniela uskoo, että tasapaino on avainasemassa terveellisen elämän saavuttamisessa tai ylläpidossa ja siksi on tärkeää kuunnella sekä kehoa kuin mieltä. Lue lisää Danielasta täältä.
myprotein