Kysy keneltä tahansa fitness-alalla, olipa kyseessä sitten urheilija, henkilökohtainen valmentaja, tai ryhmäliikuntaohjaaja, ja he varmasti sanovat, että yksi useimmin kysytyimpiä kysymyksiä on “miten pysyä motivoituneena?”.
Ihmiset ovat usein hyvin motivoituneita uuden vuoden alussa, mutta se ei yleensä kestä kauan aikaa. Uuden vuoden lupaukset voivat asettaa odotukset korkealle, mutta niistä voi olla vaikeaa pitää kiinni.
Motivaatio on sana, jota heitellään ympäriinsä kun puhutaan terveellisen rutiiniin tai kuntoilun aloittamisesta tai ylläpitämisessä. Motivaatio on toki tärkeä asia, mutta sille annetaan usein liikaakin painoarvoa. Tässä artikkelissa puhumme lisää motivaatiosta ja mitä se oikein tarkoittaa, sekä kerromme miten jatkaa rutiineja senkin jälkeen, kun motivaatio on hiipunut.
Motivaatio ei ole ikuista
Me olemme kaikki vain ihmisiä. On täysin normaalia, että aina ei ole motivoitunut olo. Ihan kaikki aloittelijoista ammattiurheilijoihin käyvät näistä kausia läpi. Kukaan ei ole motivoitunut 100% ajasta.
Motivaatiosta voi ottaa kaiken irti ymmärtämällä ne asiat, jotka vaikuttavat motivaatioon ja miksi näin on.
Motivaatiota on erilaisia
Motivaation ymmärtämiseksi pitää miettiä, miksi ylipäätään haluat tehdä asian ylipäätään. Motivaatio voi kummuta sekä sisäisistä että ulkoisista tekijöistä.
Ulkoinen motivaattori
Yksi ulkoisista motivaattoreista on palkinnot. Tämän tyyppinen motivaattori on hyvin tyypillistä kuntoilussa. Urheilijoille palkinto on mitali tai pokaali, jollekin se voi olla mahtuminen vanhoihin farkkuihin. Sen ei aina tarvitse olla fyysistä.
Ulkoinen motivaattori voi auttaa aloittamaan, mutta se ei välttämättä ole kestävä keino pitkällä tähtäimellä. Voit jatkaa työtä saadaksesi palkinnon, mutta et varsinaisesti nauti siitä. Ja jos palkintoa ei saa tarpeeksi nopeasti, siitä on helppo luopua.
Sanotaan vaikka että teet viideltä aamulla treenin viisi kertaa viikossa kuukauden ajan, mutta et silti näe vatsalihasten pilkottavan. Tämä voi johtaa motivaation hiipumiseen ja luovuttamiseen. Tulokset vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä.
Sisäinen motivaattori
Sisäinen motivaatio on erilaista. Se ajaa saavuttamaan tavoitteet siihen liittyvien tunteiden vuoksi.
Tiedäthän sen euforisen tunteen treenin jälkeen, kun olet tehnyt parhaasi? Se on sisäistä motivaatiota parhaimmillaan. Se on välitön tyydytys kovasta työstä.
Tällaiset tunteet ja olotilat ovat voimakkaita muistutuksia siitä, miksi tulisi jatkaa omien rajojen koettelemista ja ne johtavat yleensä kestävämpään, pitkäaikaiseen suhteeseen omien tavoitteiden kanssa. Se ei auta joka kerta, mutta se on hyvä tapa pysyä motivoituneena pitkällä tähtäimellä.
Millainen motivaatio toimii parhaiten?
Erilaiset motivaattorit yhdessä voivat auttaa pysymään kiinni tavoitteissa ja pitämään motivaatiota paremmin yllä. Mutta se ei tarkoita sitä, ettei motivaatio katoa enää koskaan. Rutiinien ylläpitäminen kannattaa silloinkin, kun motivaatiosta on pulaa.
Jotkut ihmiset loistavat silloin kun ulkoiset motivaattorit ovat kohdallaan – silloin esimerkiksi hyvä treenikaveri tai valmentaja voi auttaa pitkälle. Toiset taas jaksavat jatkaa sisäisten motivaattoreiden ansiosta, jolloin omat henkilökohtaiset tavoitteet tai unelmakartta toimivat paremmin.
Kumpikin motivaation muoto on hyödyllinen. Niiden käyttäminen yhdessä voi auttaa pysymään paremmin kiinni tavoitteissa ja ylläpitämään motivaatiota. Mutta muista, että kaikilla on päiviä, kun motivaatiota ei vain ole. Tällöin pitää turvautua muihin työkaluihin ja pitäytyä rutiineissa, vaikka ei oikeasti huvittaisikaan.