Siirry pääsnäyttöön
Treeni

Uusi tutkimus: HIIT pitää sinut hyvässä kunnossa

Uusi tutkimus: HIIT pitää sinut hyvässä kunnossa
Laura Myllykoski
Writer and expert2 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Me Myproteinilla etsimme aina uusia tapoja pysyä oman pelimme huipulla ja tämä tarkoittaa myös sitä, että olemme ajan tasalla uusista tutkimuksista. Ja kun tämä uusin tutkimus HIIT-harjoittelusta julkaistiin olimme enemmän kun innostuneita, sillä vihdoin saimme varmistuksen sille, onko HIIT todellakin kaikkien treenimuotojen kuningas.Viime vuosina HIIT on herättänyt paljon keskustelua fitnessalalla, koska monet kyseenalaistavat sen, että vain 20 minuutin kovalla työllä päivässä voisi päästä todella hyvään kuntoon. Onko se siis totta? Mitä muita hyötyjä HIIT-harjoittelusta on?Katsotaanpa tarkemmin tehtyä tutkimustyötä… 

Mistä tutkimus koostui?

Kaikki tutkimukset eivät ole täysin luotettavasti tehtyjä. Tutkimustulosten luotettavuus riippuu monista eri muuttujista, mutta yksi tärkeimmistä on se, kuinka paljon dataa tutkimuksesta saadaan. Käytännössä tämä voi olla riippuvainen tutkimuksen osanottajamäärästä, tutkimusajan kestosta ja monesta muusta tekijästä.Tässä tapauksessa tutkimus oli löydykset monista eri HIIT-tutkimuksista vuosikymmenen ajalta.1 Tällaiset tutkimukset ovat yleensä luotettavampia, sillä ne tarkastelevat dataa monista eri lähteistä.Tässä tapauksessa data koottiin kovan intensiteetin intervalliharjoituksista, jotka oli määritelty lyhyiksi intensiivisiksi treenispurteiksi, joiden välissä oli palautumistauko. Treenispurtteja oli kuvailtu maksimissaan 15 minuutin jaksoiksi kokonaisajaltaan ja keskimääräinen treeniaika (tauot mukaan lukien) oli noin 20 minuuttia. Kuulosta melko standardilta HIIT-harjoittelulta meidän mielestämme. 

Mitkä olivat tutkimuksen löydökset?

Ensinnäkin, HIIT-harjoitteluohjelmat ovat ehkä helpompia ylläpitää säännöllisenä kuin munlaisia ohjelmia. Osallistujat raportoivat yleensä korkeaa sitoutumista HIIT-treeneihin, joka johtuu todennäköisesti lyhyestä ajasta, joka niiden suorittamiseen menee.Nykyisten suositusten mukaan suositellaan kohtalaista fyysistä aktiivisuutta 150-300 minuuttia viikossa, tai raskasta aktiivisuutta 75-100 minuuttia viikossa. HIIT-treenit jäävät tästä selvästi vajaaksi, mutta tutkimus totesi että terveydentilassa huomattiin verrattavia parannuksia sekä silloin kun noudatettiin ohjeistusta tai HIIT-ohjelmaa.Tutkijat itse asiassa totesivat, että löydökset viimeaikaisista kokeiluista vihjaavat, että matalan volyymin HIIT voi saada aikaan samanlaisia,tai joskus jopa merkittävämpiä, parannuksia kardiorespiratorisessa kunnossa, glukoosikontrollissa, verenpaineessa ja sydämen toiminnassa kuin perinteisemmät aerobiset harjoitukset, mukaanlukien korekan volyymin HIIT ja kohtalaisen intensiteetin jatkuva harjoittelu, vaikka se vaatii vähemmän aikaa ja vähemmän energiaa.Kaikkihan me tiedämme että yksi pahimmista esteistä kunnon treenille on aika, joten tämä on hyviä uutisia kenelle tahansa joka haluaa parantaa kuntoaan rajoitetun ajan puitteissa.On myös ollut jotain huolta siitä, että tavallinen HIIT voisi olla liian rankkaa keholle, mutta tässä tutkimuksessa ei löydetty mitään todisteita, jotka tukisivat väittämää.  

Mitä seuraavaksi?

Mitä tulee terveyteen ja kuntoiluun, tutkimustyö ei ikinä lopu. Seuraavaksi olisi mielenkiintoista nähdä oikeita pitkän ajan vaikutuksia HIIT-harjoittelusta pitkältä testijaksolta. 

Pähkinänkuoressa

HIIT on tehnyt kuntoilusta mahdollista lähes kaikille, sillä se ei vaadi lainkaan välineitä ja vieden vain vähän aikaa. On hyvä tietää, että vaikka aika olisi vähissä voit silti saada terveydelle positiivisia vaikutuksia lyhyestä ja hikisestä muutamien minuuttien treenistä.
Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein