Siirry pääsnäyttöön
Lisäravinteet

Pidä itsesi huippukunnossa | tutustu Myproteinin uuteen Myvitamin‐valikoimaan

Pidä itsesi huippukunnossa | tutustu Myproteinin uuteen Myvitamin‐valikoimaan
Evangeline Howarth
Writer and expert5 vuotta Ago
Näytä Evangeline Howarth:n profiili

Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tärkeitä mikro‐aineita, jotka tukevat monia kehon elintärkeitä toimintoja. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio yleensä riittää varmistamaan sen, että keho saa varmasti kaikki tarvitsemansa vitamiinit. Monet kuitenkin tukeutuvat erilaisiin vitamiinilisiin varsinkin, jos omasta ruokavaliosta jää uupumaan tärkeitä ravintoaineita. Esimerkiksi vegaanista ruokavaliota noudattavien henkilöiden tulisi kiinnittää erityishuomiota B12‐vitamiinin saantiin, koska sitä he eivät saa ruokavaliostaan. Joissakin tapauksissa vitamiinilisät tuovat myös sellaisia positiivisia vaikutuksia, joita ei kannata jättää huomioimatta, vaikka ruokavalio olisikin muuten monipuolinen. Alla muutamia vitamiinien tarjoamia positiivisia hyötyjä keholle:

Immuunijärjestelmä

Sanonnassa ”omena päivässä pitää lääkärin loitolla” on oikeasti jotain perää. Monilla vitamiineilla ja kivennäisaineilla on tärkeä osa immuunijärjestelmän tukemisessa. Ne auttavat kehoa taistelemaan eri taudinaiheuttajia vastaan ja jaksamaan päivästä toiseen. Syysflunssan iskiessä kannattaa antaa mahdollisuus monivitamiinitableteille tai välttämättömiä hivenaineita sisältäville sinkkitableteille. Jos hektinen arki ja treenirutiinit eivät anna myöten, C‐vitamiinilisä voi olla juuri se mitä tilanne vaatii. Sen on osoitettu tukevan immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja kehon jaksamista erityisesti liikunnan aikana ja sen jälkeen.

Aineenvaihdunta

Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tärkeä osa aineenvaihduntaa, koska ne auttavat kehoa murtamaan erilaisia ravintoaineita paremmin kehon käyttöön. B‐vitamiini auttaa tukemaan normaalia energiaa tuottavaa aineenvaihduntaa, kun taas sinkki on mukana makroravintoaineiden, hiilihydraattien ja rasvahappojen metaboliassa eli aineenvaihdunnassa.

Luiden ja hampaiden terveys

Kalsiumia tarvitaan, jotta luut ja hampaat pysyvät hyvässä kunnossa. Sen parhaita lähteitä ovat maito, juusto ja muut maitotuotteet. Vegaaneille vihreät lehtivihannekset kuten parsakaali ja kaali ovat hyviä, kalsiumpitoisia vaihtoehtoja.

Kalsiumlisä on kuitenkin kätevä tapa varmistaa, että keho saa kokonaisuudessaan tarvittavan määrän tätä tärkeää vitamiinia. Myös D‐vitamiinilisä on helppo ja varma tapa saada riittävästi ”auringonvaloa” pimeän talven aikana.

Hiukset, iho ja kynnet

Vitamiinit ja kivennäisaineet eivät vaikuta vain kehon sisäpuolella – niillä voi olla myös valtava vaikutus kynsiin, ihoon ja myös hiuksiin. Sinkki on erinomainen vitamiinilisä, joka auttaa ylläpitämään kaikkia näitä kolmea. Luonnollisesti keho saa sinkkiä proteiinipitoisista elintarvikkeista, kuten äyriäisistä, lihasta, munasta ja soijatuotteista.

C‐vitamiini puolestaan vaikuttaa merkittävästi ihoon. C‐vitamiinin avulla iho syntetisoi kollageenia, joka on tärkeä sidekudos pitämään iho kiinteänä ilman ryppyjä.

Muista vielä tämä:

Älä turhaan säikähdä tätä tablettimäärää tai sitä, että vain näiden avulla pysyisit terveenä. Ensisijainen suositus on tietysti se, että mahdollisimman monipuolisella ruokavaliolla taattaisiin

Tutustu koko Myvitamins tuotesarjaan tästä

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Evangeline Howarth
Writer and expert
Näytä Evangeline Howarth:n profiili

Evangeline on harrastanut kilpaurheilua jo pienestä pitäen ja auktorisoituna RYA Dinghy-ohjaajana hän ymmärtää hyvin ravinnon tärkeyden extreme- ja kestävyyslajeissa. Ravinnon tärkeys tuli hänelle erityisen selväksi kun hän kilpaili GBR joukkueessa ja toimi yliopistojoukkueensa kapteenina sekä valmentajana.

Vapaa-ajallaan Evangeline rakastaa juoksemista - erityisesti maratoneja. Viikonloppuisin Evangelinen voi löytää vesiurheilun parista tai vaeltamasta. Paras tapa viettää ilta hänen mielestään on ensin tehdä HIIT - tai kyykkytreeni ja sen jälkeen syödä paljon tulista kasvisruokaa - Nam!

Lue lisää Evien kokemuksista täältä.

myprotein