Probiootit | 7 parasta probioottista ruokaa

Probiootit ovat suolistossa eläviä organismeja, jotka auttavat pitämään suoliston terveenä. Viime vuosina suoliston terveys on yhdistetty muutamaan tärkeään potentiaaliseen terveyshyötyyn, kuten parantuneeseen immuniteettiin, sydämen terveyteen ja kohonneeseen mielialaan.1
Mitä probiootit ovat?
Bifidobacteriume Lactobacillus Saccharomyces boulardii, joka on eräänlainen hiiva

Probioottisia ruokia
1. Jogurtti
Jogurtissa tärkeimmät probioottikannat ovat maitohappobakteerit, kuten Streptococcus ja Lactoballicus.2 Näiden probioottien kulutus on yhdistetty laktoosi-intoleranssin ja ummetuksen helpottamiseen.2
2. Kombucha
Kombucha on fermentoitu tee, jonka on jäljitetty olleen Koillis-Kiinassa jo vuodesta 220 eaa. Se on perinteisesti valmistettu fermentoimalla mustaa teetä, mutta siihen käytetään myös vihreää teetä. Kombuchan merkittävimmät bakteerikannat ovat Komagataeibacter, Lyngbya, Gluconobacter, Lactobacilli ja Bifidobacteria. Se sisältää myös Candida- ja Zygosaccharomyces-hiivoja.3
Kombuchalla on tehty joitain eläinkokeita, jotka vahvistavat sen myönteisiä vaikutuksia, mutta tällä hetkellä ei ole näyttöä sen vaikutuksista ihmisen suoliston terveyteen.3

3. Kefir
Kefir on käynyt juoma, joka on valmistettu lehmän tai vuohen maidosta. Siihen on liitetty lukuisia terveysvaikutuksia, kuten ruoansulatuskanavan immuniteetti, haavojen paraneminen ja kolesterolin alentaminen.4
4. Kimchi
Koska kimchi valmistetaan pääasiassa ristikukkaisista vihanneksista ja muista toiminnallisista terveysruoista, kuten valkosipulista ja inkivääristä, sitä voidaan varmasti pitää terveellisenä lisäyksenä ruokavalioon. Kimchin tärkeimmät probiootit ovat maitohappobakteerit. Kimchiin on liittynyt muutamia erilaisia terveysvaikutuksia, mukaan lukien immuniteetin tehostaminen ja ihon hyvinvointi.5
5. Miso
Miso on perinteinen japanilainen tahna, joka on valmistettu fermentoiduista soijapavuista. Misoa käytetään yleensä keitossa, ja tiedettyihin terveyshyötyihin kuuluvat ainakin parantunut immuniteetti ja ruoansulatus.3
Mison on osoitettu sisältävän Lactococcus- ja Bacillus-probioottilajeja.3 Miso sisältää myös runsaasti mineraaleja ja erilaisia vitamiineja, kuten B-vitamiineja, E, K ja foolihappoa.3
6. Tempeh
Tempeh-kulutuksen on osoitettu lisäävän Bifidobacterium- ja Escherichia coli -tasoja suolistossa.6
7. Hapankaali
Hapankaalin tärkeimmät probioottiset lajit ovat L. mesenteroides, L. plantarum ja L. brevis.7 Hapankaali sisältää myös suuren määrän histamiinia, joten allergioista tai heinänuhasta kärsivien tulisi olla varovaisia.7
Pähkinänkuoressa

- Jäger, R., Mohr, A.E., Carpenter, K.C. et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: Probiotics. J Int Soc Sports Nutr 16, 62 (2019). https://doi.org/10.1186/s12970-019-0329-0
- Adolfsson, O., Meydani, S. and Russell, R., 2004. Yogurt and gut function. The American Journal of Clinical Nutrition, 80(2), pp.245-256.
- Dimidi E, Cox SR, Rossi M, Whelan K. Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease. Nutrients. 2019;11(8):1806. Published 2019 Aug 5. doi:10.3390/nu11081806
- Bourrie BC, Willing BP, Cotter PD. The Microbiota and Health Promoting Characteristics of the Fermented Beverage Kefir. Front Microbiol. 2016;7:647. Published 2016 May 4. doi:10.3389/fmicb.2016.00647
- Park KY, Jeong JK, Lee YE, Daily JW 3rd. Health benefits of kimchi (Korean fermented vegetables) as a probiotic food. J Med Food. 2014 Jan;17(1):6-20. doi: 10.1089/jmf.2013.3083. PMID: 24456350.
- Kuligowski M, Jasińska-Kuligowska I, Nowak J. Evaluation of bean and soy tempeh influence on intestinal bacteria and estimation of antibacterial properties of bean tempeh. Pol J Microbiol. 2013;62(2):189-94. PMID: 24053022.
- Raak C, Ostermann T, Boehm K, Molsberger F. Regular consumption of sauerkraut and its effect on human health: a bibliometric analysis. Glob Adv Health Med. 2014;3(6):12-18. doi:10.7453/gahmj.2014.038