Hyvinvointi

Uni ja roskaruoka | Ravintoterapeutti selittää ruokavalion romuttavan yhteyden

Tuntuuko sinusta siltä, että huonosti nukutun yön jälkeen terveellinen aamupala ei oikein maistu? Kun olet pyörinyt sängyssä unettomana koko yön, sokerinen herkku voi tuntua huomattavasti houkuttelevammalta vaihtoehdolta kuin vihersmoothie. Ja sille on hyvä selitys…

Miten unenpuute vaikuttaa mielitekoihin?

Unenpuute voi muuttaa nälkää sääteleviä hormoneja, jotka voivat lisätä haluja ruokaan, joka sisältää paljon kaloreita.1

Tämä on kuitenkin helppo korjata, vain nukkumalla tarpeeksi. Mutta sepä olisikin vasta unelma.

Yhdysvaltojen uniyhdistyksen mukaan terveen aikuisen unentarve on 7-9 tuntia yössä ja 7-8 tuntia hieman vanhemmilla aikuisilla. Vauvoille ja nuorille lapsille ja teineille suositellaan enemmän unta ja vastasyntyneet tarvitsevat jopa 14-17 tuntia unta päivän aikana.2

Hyvä uni ei ole tärkeää ainoastaan ruokavalion ylläpitämiseen. Korkean sokerimäärän, rasvamäärän tai suolamäärän sisältävien ruokien liiallinen nauttiminen voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.

 

Miten unenpuute vaikuttaa hormoneihin?

Unenpuute voi johtaa:

 • Muuttuneeseen ruokahaluun
 • Runsaan kalorimäärän sisältävien ruokien nauttimiseen
 • Painonnousuun

Levoton tai riittämätön uni voi johtaa lisääntyneeseen ruokahaluun ja etenkin mielitekoja ruokaan, joka sisältää paljon kaloreita – ruokahalu voi myös kasvaa.1 Tämä johtuu siitä, että unella on tärkeä rooli greliini ja leptiini -hormonien säätelyssä, jotka vaikuttavat ruokahaluun.

Greliini liitetään vahvasti näläntunteeseen ja leptiini puolestaan kylläisyydentunteeseen. Unenpuutteen on todettu lisäävään greliinitasoja ja laskevan leptiinitasoja, joka johtaa lisääntyneeseen näläntunteeseen ja ruokahaluun.3

 

Vinkkejä parempaan uneen

 • Mene nukkumaan samaan aikaan joka ilta
 • Nuku saman verran joka yö
 • Varmista että makuuhuone on pimeä ja hiljainen
 • Vältä syömistä, TV katselua ja puhelimen käyttöä sängyssä
 • Syö viimeinen ateria noin 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa
 • Pyri välttämään kofeiinia iltapäivällä (kahvi, tee, limsa, suklaa)
 • Jos harrastat päiväunia, tee se aikaisin päivällä ja rajoita aikaa alle tuntiin
 • Vältä alkoholia 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa
 • Meditoi

Onko sinulla nukahtamisvaikeuksia? Kokeile näitä vinkkejä…

5 vinkkiä nopeaan nukahtamiseen

Hyvinvointi

5 vinkkiä nopeaan nukahtamiseen

Kamppailetko uniongelmien kanssa? Kokosimme yhteen 5 parasta vinkkiä nopeaan nukahtamiseen sekä unen laadun parantamiseen - kokeile jo tänään!

2021-05-03 05:00:37By Myprotein

 

Pähkinänkuoressa


Sokerisessa herkussa ei ole mitään vikaa kun sitä harrastaa vain silloin tällöin, mutta siitä voi tulla ongelmia jos siitä tulee päivittäinen tapa.

Unenpuute voi vaikuttaa nälkää sääteleviin hormoneihin kehossa, joten yksi tapa välttää valtavia kalorimääriä sisältäviä ruokia, on huolehtia riittävästä unensaannista.

Parhaat lisäravinteet uniongelmiin

Lisäravinteet

Parhaat lisäravinteet uniongelmiin

Kestääkö nukahtaminen? Loppuuko uni kesken? Saatat kaivata näitä lisäravinteita ruokavaliosi tuoksi helpottamaan nukahtamista ja parantamaan unen laatua.

2021-05-10 05:00:10By Myprotein

 

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosiLaura Myllykoski

Laura Myllykoski

Writer and expert

Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.


Tilaa uutiskirje! Rajoitetun ajan ekslusiivisia extra-tarjouksia. Aina reseptejä ja uutuustuotteita! Klikkaa tästä