Siirry pääsnäyttöön
Ravinto

6 Myyttiä Proteiinista

6 Myyttiä Proteiinista
Laura Myllykoski
Writer and expert2 vuotta Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Tällä hetkellä saattaa tuntua siltä, että proteiinilisäravinteita ja -välipaloja on kaikkialla – salilla, Instagramissa, jopa ruokakaupassa.Me Myproteinilla aina korostamme proteiinin tärkeyttä etenkin urheilusuoritusten ja yleisen terveyden kannalta, mutta proteiinin ympärillä kulkee myös paljon myyttejä, joita ei kannata uskoa. Selvitämme tässä artikkelissa 6 myyttiä proteiinista, ja kerromme mikä on totuus.

1) Proteiinia ei voi syödä liikaa

Kyllä mekin sitä rakastamme, mutta monet ihmiset suhtautuvat proteiiniin samalla jopa yli-innokkaasti. Jos pyrit syömään proteiinia niin paljon kuin mahdollista, sillä voi olla seuraamuksia.Ensinnäkin, mikä tahansa lisäys ruokavalioosi tulisi olla asteittaista. Kehon on metabolisoitava syömäsi makrot, ja valitettavasti se ei toimi niin yksinkertaisesti, että vain tankkaat ja odotat kehon selviytyvän valtavasta määrästä lisäravintoa.Et ehkä prosessoi proteiinia samalla tavalla kuin muut. Jos esimerkiksi aloitat vasta treenaamisen, ei ole viisasta ottaa heti käyttöön suosikki kehonrakentajasi jakamia päivittäisiä proteiiniannoksia. Jos syöt liikaa proteiinia, jota kehosi ei tarvitse, ei keho pysty sitä metabolisoimaan, vaan se varastoituu rasvana.Liiallinen proteiinin syönti voi johtaa myös lisääntyneeseen typen määrään, josta keho ei pääse eroon. Tästä voi pahimmassa tapauksessa aiheutua esimerkiksi munuaisvaurioita, sekä tietenkin jo ennen sitä ikäviä ruoansulatusongelmia, kuten esimerkiksi ripulia tai ummetusta. 

2) Proteiinin päätehtävä on lihaskehitys

Tämä on totta vain siinä tapauksessa, että voimaharjoittelu yhdistetään sopivaan proteiinin kulutukseen. Keho tarvitsee proteiinin aminohappoja korjaamaan ja rakentamaan lihaskudosta, joten jos lisäät proteiinia suhteessa treenin määrään, se kyllä tukee lihasten kasvua.Mutta proteiinilla on kehossa paljon muitakin tehtäviä kuin vain kasvattaa isompia lihaksia. Se on elintärkeä rakennusaine useille eri komponenteille, kuten esimerkiksi verisoluille, luille, rustolle, iholle, sekä tietenkin myös hiuksille ja kynsille.

3) Et tarvitse proteiinia ruokavaliosta jos syöt lisäravinteita

Kukaan ei arvosta proteiinilisäravinteiden hyveitä yhtä paljon kuin me – helposti imeytyvä heraproteiinijuoma, josta saa kaiken mitä keho tarvitsee virkistämään lihaksia ennen ja jälkeen treenin sekä vieläpä sen aikana. Ne maistuvat hyvälle, ovat paljon helpompi pitää mukana kuin kananrinta, ja ne ovat vielä niin monipuolisia, että niitä voi lisätä myös muihin ruokiin.Lisäravinteet ovat kuitenkin lisäravinteita hyvästä syystä ja niitä suositellaan käytettäväksi yhdessä tasapainoisen ruokavalion kanssa – ei korvikkeena ravinnosta saataville proteiinin lähteille. Ja tämä koskee niin eläin- kuin kasviperäisiäkin proteiineja.Tarvitset kaikkia välttämättömiä aminohappoja ruokavaliostasi ja proteiini ravintolisänä yhdessä ruoan kanssa takaa sen, että saat kaikki välttämättömät mikroravinteet, joita kehosi tarvitsee erilaisista proteiinin lähteistä. 

4) Vain sillä on merkitystä, että saat riittävän määrän päivittäin

Liikkeellä on paljon hölynpölyä, jonka mukaan kasvaaksesi isoksi tai treenataksesi timmimmäksi sinun on syötävä juuri tietty määrä proteiinia. Sinun painonpudotukseesi tai lihasten kasvattamiseen kuluva matka tulee aina olemaan erilainen kuin jonkun muun, vaikka sinulla olisi treenikaveri, jonka kanssa teet kaiken samalla tavalla.On totta että yleinen päiväsuositus on 46g naisille ja 56g miehille, mutta siihen pitää ottaa muutamia tärkeitä seikkoja huomioon – pituus, paino, ikä ja elämäntyyli. 56g proteiinia päivässä ei riitä lihasten kasvattamiseen, mutta saattaa hyvinkin riittää painonpudotukseen.Proteiinin kanssa kannattaa ottaa enemmän holistinen lähestymistapa ja tähdätä 1.2-1.7g proteiinia päivässä per jokainen kilogramma kehon painoa. Eikä sitä tarvitse syödä parin tunnin välein saavuttaakseen lihasten hypertrofian, sillä koko päivän aikana nauttimasi proteiini tukee sitä. Jotta keho kuitenkin voisi tehokkaasti hyödyntää syömäsi proteiinin, on parempi syödä pienempiä aterioita useampi kerta päivässä, sekä tietenkin sisällyttää tärkeä proteiiniannos heti treenin jälkeen.

5) Proteiinin vähentäminen edistää painonpudotusta

Painonpudottajien keskuudessa liikkuu myytti, että proteiinilisäravinteet aiheuttavat painon nousua. Proteiini sisältää kaloreita ja suurien määrien nauttiminen mitä tahansa kaloreita sisältävää voi saada painon lisääntymään tavalla, jota et halua, mutta silloin kannattaa laskea makroja.Syömällä vähemmän proteiinia eväät keholtasi ravinteita, joita se tarvitsee toimiakseen oikein. On ymmärrettävä, mikä aiheuttaa kehon rasvan lisääntymistä ja tunnistettava, mitä tarvitset terveelliseltä ruokavaliolta yhdessä toimivan treeniohjelman kanssa. 

6) Jotkin proteiininlähteet ovat huonoja

Proteiini on proteiinia ja kehosi tarvitsee sitä.Jotkin ruoat voivat toki sisältää muita asioita, joita sinun ehkä kannattaisi rajoittaa tai poistaa kokonaan ruokavaliostasi ihan vain terveyssyistä.Esimerkiksi jotkut proteiininlähteet sisältävät myös suuria määriä tyydyttyneitä rasvahappoja, joka voi lisätä “huonoa” kolesterolia. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi rasvainen liha, punainen liha, kananmunat ja maitotuotteet, joista mikään ei ehkä aiheuta välitöntä ongelmaa, mutta voi johtaa ajan kanssa korkeaan kolesteroliin, joka vaikuttaa verenkiertoelimistöön.
 

Pähkinänkuoressa

Proteiinista kuulee paljon myyttejä, joten kannattaa aina ensin tarkistaa faktat, ennen kuin lähtee tekemään muutoksia omaan proteiinin kulutukseen.Proteiini ei ole mikään taianomainen aines, jolla pääset välittömästi tiukkaan kuntoon, mutta se auttaa saavuttamaan lihasten hypertrofian jos se tehdään yhdessä tehokkaan treeniohjelman kanssa. Proteiini voi olla hyödyllinen ravinne myös painonpudotuksessa, sillä se auttaa olon tuntumaan kylläiseltä pidempään.On tärkeää tehdä oma taustatutkimus aina ravintoon ja treenaamiseen liittyvistä aiheista, ja pitää mielessä että kaikkia hyviä asioita elämässä tulee käyttää kohtuudella.

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein