Siirry pääsnäyttöön
Ravinto

Paras öljy paistamiseen | Rasvat & Ruoanlaitto

Paras öljy paistamiseen | Rasvat & Ruoanlaitto
Rosa Havumaki
Writer and expert6 vuotta Ago
Näytä Rosa Havumaki:n profiili

Öljy - Parhaat paistorasvat ja öljyjen erot

Olemme jatkuvasti tietoisempia kaikista niistä ainesosista, joita käytämme osana päivittäistä ruokavaliotamme. Öljy on yksi yleisimmistä elementeistä ruokaa valmistettaessa ja samalla myös yksi käytetyimmistä ainesosista. Vielä tänäkään päivänä emme ole saaneet selvää vastausta siihen, mikä kaikista öljyistä on se terveellisin vaihtoehto ruoanlaittoon. Eiköhän siis oteta selvää!

öljy

Tyydyttyneet, tyydyttymättömät vai monityydyttymättömät?

Ruokaöljyt voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan: tyydyttyneisiin, tyydyttymättömiin sekä monityydyttymättömiin. Nopea keino tyydyttyneiden ja tyydyttymättömien rasvojen erottamiseen on se, että tyydyttyneet säilyvät aina kiinteässä muodossa huoneenlämmössä. Tyydyttymättömät rasvat säilyvät nestemäisessä muodossa huoneenlämmössä, mutta muuttuvat kiinteäksi viilennettäessä.

Tyydyttyneet rasvat

sisältävät voita sekä rasvaa. Valitettavasti, kookosöljy lasketaan myös tyydyttyneeksi rasvaksi ja on lääketieteellisesti pahaksi ihmiselle, kasvattaen esimerkiksi sydänkohtauksen riskiä. Toisaalta, kookosöljy sisältää hyödyllistä MCT:tä, joka toimii kehon solujen polttoaineena. Tämä tekee siitä hyvän öljyn käytettäväksi mm. ennen tai jälkeen treenin. Kookosöljy on siis hyvä vaihtoehto aina silloin tällöin, muttei välttämättä paras mahdollinen päivittäiseen käyttöön.

öljy ja kookos

Tyydyttymättömät rasvat

Tyydyttymättömiin rasvoihin kuuluvat mm. oliiviöljy, avokadoöljy ja maapähkinäöljy. Nämä koetaan usein terveellisempinä vaihtoehtoina tyydyttyneihin rasvoihin verrattuna.

Monityydyttyneet rasvat

Monityydyttymättömiä rasvoja ovat esimerkiksi auringonkukkaöljy sekä maissiöljy. Myös kalassa ja erilaisissa pähkinöissä esiintyy näitä ihmiselle terveellisiä rasvoja. Hyvä kotikonsti korkean verenpaineen hallintaan löytyy yksinkertaisesti vaihtamalla tyydyttyneet rasvat monityydyttömiin.

öljy ja avokado

Mikä öljy kestää parhaiten kovia kokkauslämpötiloja?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että tyydyttyneet rasvat ovat paremmaksi terveydelle, jos tykkää kokata ruokaa paistamalla tai korkeissa lämpötiloissa. Tiettyjen öljyjen altistuessa koville lämpötiloille ne hapettuvat ja muodostavat vaarallisia aldehydejä, jotka taas voivat pahimmillaan aiheuttaa syöpää. Vaikka keskiverto kokkaajan öljynkäyttömäärän ja syövän välille ei ole virallisesti löytynyt yhteyttä, on silti hyvä kiinnittää huomiota sen määrään paistaessa ruokaa. Vaarallisten aldehydien syntyminen on korostunut erityisesti, jos auringonkukkaöljyllä tai maissiöljyillä paistetaan ruokaa kovissa lämpötiloissa (yli 180 asteessa). Tällaisessa tilanteessa kookos‐ tai oliiviöljyt ovat parempia vaihtoehtoja, koska ne eivät hapetu samalla tavoin korkeissa lämpötiloissa.

Kannattaako öljy jättää pois kokonaan ruokavaliosta?

Öljy on tunnetusti yksi yleisimmistä ainesosista, joka jätetään pois ruokavaliosta painoa pudottaessa. Täytyy kuitenkin muistaa, että rasva on yksi tärkeä ainesosa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota. Siksi, maltillisuus ennen kaikkea – ruokaöljyä kannattaa käyttää juuri sen verran kuin ruoanlaitto sitä tarvitsee. Keho ei luonnollisesti pysty tuottamaan ihmiselle olennaisia tyydyttymättömiä rasvoja ja sen takia on tärkeää, että öljyä käytetään osana kokkausta. Ilman näitä rasvoja ihmisen keho ei pysty omaksumaan kaikkia tarvittavia vitamiineja ja mineraaleja, eikä solut pysty toimimaan täysillä tehoilla.

öljy

Keinoja öljyjen vähentämiseen ruokavaliossa

Helppo keino öljyn vähentämiseen on ostaa pullo, jossa korkki annostelee vain pienen määrän öljyä kerrallaan. Vaihtoehtoisesti, myös spraypullon käyttäminen on hyvä vaihtoehto. Spraypullojen kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota kuitenkin siihen, että öljy on tyydyttymätöntä kuten esimerkiksi oliiviöljyä. Tyydyttyneiden rasvojen kohdalla voit käyttää pientä lusikkaa annostelemaan oikean määrän ruoanlaittoa varten. Korkeissa lämpötiloissa tai rasvassa paistettuja ruokia, kuten uppopaistettuja annoksia kannattaa välttää.

Lopputulos

On vaikeaa todeta vain yhtä terveellisintä vaihtoehtoa ruokaöljyistä. Kaikista järkevintä siis on, että keittiöstäsi löytyy aina muutama vaihtoehto riippuen siitä, mitä aiot kokata. Voit esimerkiksi käyttää kookosöljyä korkeammissa lämpötiloissa kokkaamiseen ja valita tyydyttymättömistä rasvoista oliiviöljyn muihin kokkaushetkiin. Tämä auttaa alentamaan sydänkohtauksen riskiä sekä kolesterolitasoja. Maltti on valttia, se pätee niin ruokaöljyn käytössä keittiössä kuin muissakin elämän tilanteissa.

Herkullisia kokkaushetkiä!

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Rosa Havumaki
Writer and expert
Näytä Rosa Havumaki:n profiili
Rosalla on EREPS:in (the European Register of exercise Professionals) myöntämä personal trainer koulutus, jonka lisäksi hän on myös suorittanut liikuntalääketieteen ja terveystieteen perusteet Itä-Suomen yliopistossa. Rosa opiskelee tällä hetkellä liikunnanohjaajaksi Haaga-Heliassa Vierumäellä. Tämä koulutus tarjoaa hänelle kyvyt sekä tietotaidon toimia nykypäivän urheilu- ja vapaa-ajan sektorilla. Vierumäen liikunnanohjaajan koulutus on nykyaikainen sekä ammattimainen, jossa jatkuvasti muuttuva ala sekä innovaatiot ovat avainasemassa. Rosan on määrä valmistua vuonna 2019 liikuntatieteiden kandidaatiksi. Rosa on myös kirjoittanut jo reilun vuoden ajan hänen omaa lifestyle-hyvinvointiblogiaan, jossa hän jakaa ruokaan, matkustamisen sekä treenaamiseen liittyviä vinkkejä. Rosan blogiin pääset tästä. Lue lisää Rosasta täältä: https://www.linkedin.com/in/rosa-havum%C3%A4ki-446b91142/.
myprotein