Siirry pääsnäyttöön
Ravinto

World Vegan Month | Maailman vegaani kuukausi | Ultimaattinen opas

World Vegan Month | Maailman vegaani kuukausi | Ultimaattinen opas
Laura Myllykoski
Writer and expert1 vuosi Ago
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Maailman vegaani kuukausi (World Vegan Month) on marraskuu. Olitpa sitten lihansyöjä, flexaaja tai täysipäiväinen kasvisruokalija, nyt on täydellinen aika kokeilla vegaani elämäntyyliä ja testata, sopiiko se sinulle. Kokosimme tähän artikkeliin reseptejäja ideoita, jotka auttavat sinua juhlistamaan tätä vegaania kuukautta.Löydät tästä artikkelista seuraavaa:
 • Mikä on maailman vegaani kuukausi eli World Vegan Month? 
 • Koska on maailman vegaani kuukausi? 
 • Miksi juhlimme maailman vegaania kuukautta? 
 • Miten voin juhlia maailman vegaania kuukautta? 
 • 6 terveellistä vegaania aamiaista
 • 5 vegaania lounasta ja päivällistä
 • 5 vegaania jälkiruokaa
 • FAQs 

 

Mikä on maailman vegaani kuukausi, eli World Vegan Month?

Marraskuussa 1944 Vegan Society (Vegaanien yhdistys) keksi termin “vegaani”. Maailman vegaanien päivää alettiin juhlimaan yhdistyksen 50. vuosipäivän kunniaksi. Siitä muodostui myöhemmin maailman vegaani viikko ja sittemmin maailman vegaani kuukausi, eli World Vegan Month. Voit huomata paljon enemmän vegaaneja tuotteita kaupoissa, resepteissä ja jopa vaatteissa ja tapahtumissa.

  

Koska on maailman vegaani kuukausi?

Tänä vuonna maailman vegaani kuukausi, World Vegan Month, alkaa marraskuun 1. päivä ja kestää kuun loppuun – 30. päivä marraskuuta asti. 

Miksi juhlimme maailman vegaania kuukautta?

Tämä kuukausi on aika kertoa maailmalle vegaanista liikkeestä. Jos harkitset veganismia, ei ole parempaa aikaa kokeilla sitä. 

Miten voin juhlia maailman vegaania kuukautta?

1. Kokeile veganismia

Tämä on varmasti selkein tapa juhlistaa maailman vegaania kuukautta. Mutta sinun ei tarvitse myöskään heittää kaikkea lihansyöntiä ja eläinperäisiä tuotteita heti pois. Voit kokeilla flexaamista. Esimerkiksi niin, että syöt vegaanisti maanantaisin ja muun ajan voit syödä lihaa, jos niin haluat. Tai syödä kasviperäistä ruokaa kotona ja lihaa silloin, kun menet ulos syömään. Kannattaa vähintäänkin kokeilla joitain vegaaneja reseptejä.

  

2. Isännöi/emännöi vegaani illallinen

Kutsu ystäväsi yhteen kerran viikossa koko kuukauden ajan ja pyydä kaikkia tuomaan mukanaan vegaani ruokalaji. Näin voitte kokeilla erilaisia vegaaneja herkkuja ystävien kesken ja löytää uusia suosikkeja mukavan yhdessäolon siivittämänä. 

 3. Jaa vegaaneja reseptejä somessa

Oletko FoodTokin fani? Tiedäthän sen osan TikTokissa, jossa löytyy kaikkea ruokaan liittyvää. Sieltä löytyy myös paljon vegaaneja reseptejä. Miksi et kokeilisi tehdä sellaista itsekin ja katso, miten sydän-emojit valloittavat kommenttikentät. 

4. Tue vegaaneja yrityksiä

On olemassa paljon vegaaneja yrityksiä. Juhli maailman vegaania kuukautta tukemalla näitä yrityksiä omien ostostesi kanssa. Voi olla, että ostoksestasi tuleekin uusi luottojuttusi. 

5. Osta vegaani vaate

Veganismi ei ole vain eläinperäisten tuotteiden syömisen välttämistä. Riippuen siitä, kuinka tiukka olet, kyse voi olla enemmästäkin. Monet suuret vaateketjut myyvät myös vegaaneja vaihtoehtoja nahkatuotteille, joten jos olet suunnittelemassa jonkin nahkatuotteen ostoa, miksi et kokeilisi siitä vegaania versiota. 

6. Leivo vegaani kakku

Internet on pullollaan herkullisia vegaaneja kakkuideoita. Kokeile yhtä monista resepteistä ja jaa ilo myös perheen, ystävien ja kollegoiden kanssa. 

6 terveellistä vegaania aamiaista

 

1. Proteiinipitoinen kanelikierre

Aloita viikko vahvasti aamiaisella, joka on täynnä proteiinia, makua, ja saa kollegasi erittäin kateellisiksi.
Ruokaohjeet

Maidoton kanelikierre

Mikä olisi parempaa, kuin aloittaa aamu tuoreella kanelipullalla, joka ei pilaa makroja!

 

2. Kotitekoinen vegaani proteiinipatukka

Maailman vegaani kuukausi, World Vegan Month, sattuu juuri Halloween -sesongin jälkeen, mutta se ei estä meitä tarttumasta jokaiseen palaan suklaata, joka sattuu tiellemme. Tämä suklainen aamiaispatukka ei ole siihen poikkeus. 

3. Vegaanit kurpitsa-pannukakut

Nyt on pumpkin spice aika ja meillä on loistava uusi tapa nauttia siitä. Nämä pannukakut tehdään oikealla kurpitsapyreellä, joten niissä on rutkasti makua.

 

4. Tuorepuuro

Puuro on hyvää, mutta se ei ole mitään verrattuna tuorepuuroon. Täynnä makua, proteiinia ja pakattuna herkullisen tahmaiseen mutoon – tästä ei aamiainen parane. 

5. Omenapiirakkapuuro

Jos et pidä tuorepuurosta, tämä resepti on sinulle. Tämä omenapiirakan makuinen aamiainen on täydellinen aamupala etätöihin, kun voit samalla lukea sähköpostejasi.

 

6. Vegaani smoothie bowl

Kun haluat viisi minuuttia lisää sängyssä loikoiluun, tämä aamiainen on ehdoton. Kaikki ainekset vain tehosekoittimeen, päälle täytteet ja matkaan. 

 

5 vegaania lounasta ja päivällistä

1. Teriyaki Tofu

Tämä on täydellinen fakeaway -resepti. Rapea tofu voi saada kenet tahansa kääntymään vegaaniksi.
Ruokaohjeet

Rapea Tofu-teriyakinuudeli | Meal Prep

Laadukasta kasviproteiinia herkullisesti ja vaivattomasti? Kyllä kiitos! Tämä tofu-teriyakinuudeli on helppo valmistaa ja vie kielen mennessään – kokeile itse!

 

2. Buffalo Cauliflower Tacos

Kukkakaali on ihan liian aliarvostettu. Oikein tehtynä se on erittäin laadukas ruoka-aine. Unohda vetiset kukkakaalit paahtopaistin lisukkeena, nämä kukkakaalitacot vievät kielen mennessään. 

3. Kermaiset maapähkinä-nuudelit (ilman kanaa)

Wokin esille ottamisesta ruokapöytään asti ei mene kuin 20 minuuttia. Nopea päivällinen, joka sisältää runsaasti proteiinia ja sitten suoraan kuntosalille – siinäpä vasta hyvä viikonpäivä. 

4. Mac ‘N’ Cheese

Jos kokeilet vegaaneja ruokia muutaman kerran viikossa, tai vaikka tekisit pysyvä elämäntapamuutoksen, ei se tarkoita sitä, että joudut luopumaan kaikista herkuista. Tämä mac ‘n’ cheese miellyttää vaativampaakin ruokakriitikkoa.

 

5. Sticky Sesame Tofu

Tofu on vegaanin ruokavalion kulmakivi. Heti kun onnistut saamaan sen sopivan rapeaksi, et enää ikinä vaihda takaisin. 

5 vegaania jälkiruokaa

1. Vegaani suklaamousse

Aloitamme tämän listan heti maukkaalla, nautinnollisella jälkiruoalla, joka ei pilaa makrojasi. Vegaani suklaamousse kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, mutta usko meitä, tämä ei ole unta!
Ruokaohjeet

4 aineksen vegaani suklaamousse

Vegaani suklaamousse – voiko jälkiruoalta enää enempää toivoa!

 

2. Vegaanit kahvikeksit

Jos haluat yhden neuvon, laita nämä heti rasiaan paistamisen jälkeen. Muuten riskinä on syödä kaikki heti kerralla.

 

3. Mehujää

Ajankohta voi vaikuttaa hieman väärältä mehujäälle, mutta emme voineet vastustaa tätä. Täydellinen proteiinipitoinen virkistys, vaikkapa kuntosalin jälkeen. Kun olet kokeillut tätä kerran, ymmärrät kyllä hypen. 

4. Vegaani maapähkinävoimousse

Toinen mousse, koska ne ovat vain niin hyviä. Tällä kertaa kermainen maapähkinävoilla maustettu mousse alle 150 kaloria. Ja 9g kasviperäistä proteiinia! 

5. Mustikkainen mukikakku

Mukikakku on voittamaton yksinkertaisten jälkiruokien maailmassa. Vain viisi ainesta ja kaksi minuuttia, niin saat makean herkun, joka sisältää myös 24g proteiinia.

  

Pähkinänkuoressa

Ei ole parempaa aikaa testata itseään. Voitko olla vegaani koko kuukauden ajan? Jos se ei ole sinua varten, voit ensin kastella varpaita veteen ja kokeille vegaania ruokaa joka toinen päivä tai edes kerran viikossa. Kannattaa kokeilla.  

FAQ

 • Kuinka kauan veganismia on esiintynyt?
Sanat “vegaani” and “veganismi” kehitettiin marraskuussa 1944.  

 

 • Onko olemassa vegaani kuukausi?
Maailman vegaania kuukautta juhlitaan marraskuussa. Sitä alettiin juhlimaan maailman vegaanina päivänä Maailman Vegaanien Yhidstyksen 50. Vuosipäivän kunniaksi ja laajeni sitten juhlaviikoksi ja sittemmin kuukauden pituiseksi juhlinnaksi.Jos yksi kuukausi ei sinulle riitä, monet ihmiset juhlivat veganismia tammikuussa, jolloin monet kokeilevat kuukauden mittaista veganismia.

 

 • Miten vegaanit juhlivat maailman vegaania kuukautta?
Vegaanit juhlivat tätä kuukautta monin erin tavoin. Tapoja on erilaisia, mm. levittää tietoisuutta vegaanista elämäntyylistä, kerätä rahaa hyväntekeväisyyteen, kerätä ystävät ja perhe yhteen vegaanin aterian ääreen ja monesti lahjoittamalla rahaa eläinten hyväksi.

 

Lisää ripaus proteiinia suosikkismoothiesi joukkoon:

Blogin artikkelien tarkoituksena on antaa vinkkejä ja jakaa tietoja ravitsemukseen ja treeniin liittyen eikä niitä tule sekoittaa lääkärin antamiin ohjeistuksiin. suosittelemme aina kääntymään alan ammattilaisen kuten lääkärin puoleen mikäli olet tekemässä suuria muutoksia ruokavalioosi

Laura Myllykoski
Writer and expert
Näytä Laura Myllykoski:n profiili
Fitnessvalmentaja 12 vuoden kokemuksella. Laura on erikoistunut kehonpainoharjoitteluun ja haluaa auttaa ihmisiä pitämään huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
myprotein